За кожата на Кадафи. Защо книга? Защо сега?


За книга от 350 и повече страници е необходима интрига. В книгата „За кожата на Кадафи“* интригите са няколко. Първо, с какво засяга съдбата на Либия страна като България. Най-простото и лесно разбираемо обяснение се състои в това, че България е бедна, а Либия изключително богата „територия“, която в момента воюва за създаването на „нова либийска държава“. В близкото минало, 30% от външната търговия на Триполи е била със София.

Това е една предпоставка, но не е единствената. След падането на режима на Кадафи, за голяма част от световното обществено мнение, всичко е ясно. Проблемът е приключен. Лесните заключения обаче не задоволяват разследващата журналистка Румяна Угърчинска. Подобно на анкетата за покушението срещу Папа Йоан Павел II, публикувана в предишната ѝ книга, писателката предприема търпеливо разследване, което излиза първо във Франция и сега в България.

Една от интригите е никога неизяснената афера „Устика“. През 1980 пътнически самолет на италианската авиокомпания „Itavia“ пада в морето близо до Палермо. Загиват 81 души, между които деца и младоженци тръгнали на сватбено пътешествие. Минути преди произшествието самолетът на Муамар Кадафи, който лети по същото трасе, се отклонява от предвидения за него коридор.

В разследването си Румяна Угърчинска със съдействието на италианския съдия Розарио Приоре констатира, че на това място и по същото време кръжат необичайно голям брой самолети на НАТО, излетели от базата Солендзара в Корсика. По всичко изглежда, че ракета, изстреляна по самолета на либийския диктатор е уцелила по погрешка пътническия самолет.

С посещенията си в Либия авторката се запознава с повече от двадесет опита за физическо отстраняване на диктатора, от които Кадафи се измъква редовно благодарение на невероятния си шанс.

За нея става ясно, че макар и лошо организирана, вътрешната съпротива срещу него никога не е спирала. Бомбардировките от 2011 година са фатални за Кадафи, но не са те, които слагат край на неговия режим. Хиляди са бойците, които с цената на живота си желаят една „нова Либия“. За съжаление, групирани на племенна основа, първоначално те започват да воюват помежду си.

Румяна Угърчинска се среща с голям брой представители на различните революционни течения и взима десетки интервюта. Най-силно впечатление ѝ прави генерал Халифа Хафтар, посветил 30 години на борбата срещу Кадафи.

Днес гражданската война в Либия се води между две ясно определени групи. Едната е съставена от джихадисти, свързани с „Ислямска държава“, като голяма част от тях изобщо не са либийци, и другата – представляваща „новата либийска армия“ под командването на генерал Афтар.

Четири години преди падането на режима на Муамар Кадафи едно друго събитие свърза Либия с България. Българските медици бяха най-сетне освободени. Румяна Угърчинска в книгата си разкрива криминалната търговия със заразена кръв. Факт за който почти не се говори. От Южна Африка до Израел и от Виена до Бенгази отровната течност е купувана и доставяна от приближени на Кадафи хора.

Българските медици са само разменна монета в ръцете на диктатора. Преговорите за тяхното спасяване продължиха с години. В тях участваха няколко президента и министри, между които Тони Блер и Жак Ширак. Особена активност проявиха представителите на Европейската комисия. От българска страна също бяха положени неуморни усилия.

Анкетата на Румяна Угърчинска поставя сериозно под въпрос твърденията на Сесилия Саркози, че с едно пътуване до Либия тя е освободила нашите медици. Последната дума разбира се ще имат читателите, след като прочетат книгата „За кожата на Кадафи“.

*Румяна Угърчинска, Розарио Приоре. За кожата на Кадафи. Тайната история на терора. Превод Гриша Атанасов. С., Милениум, 2015. Румяна Угърчинска е френска разследваща журналистка, авторка на книгите „КГБ & сие”, „Истината за атентата срещу Йоан-Павел II” и др. Розарио Приоре е италиански магистрат, експерт по политическа тероризъм, разследвал случаите на Червените бригади, убийството на премиера Алдо Моро, атентата срещу папа Йоан-Павел II и др. Книгата ще бъде представена с участието на Румяна Угърчинска в сряда, 11 март, от 19 часа в книжарница „Хеликон-България“ на бул. Цар Освободител.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.