Няма причина да се отлага изтеглянето от Афганистан

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Миналата година афганистанската армия е загубила над 17 хиляди човека от своя военен и цивилен персонал вследствие на дезертьорство, смърт в бойни действия и уволнения. Така въоръжените сили, които трябва да наброяват 195 хиляди, изпитват голям недостиг от личен състав. В сравнение с 2014 г. има значително увеличение на убитите и ранените сред афганистански сили в борбата им срещу талибаните, което изтощава тези сили до почти непоносими нива.

И докато наближава сезонът на пролетните боеве, създаденото през септември афганистанско правителство на президента Ашраф Гани тепърва ще номинира човек на поста министър на отбраната. Вероятно това е защото, както казват западни официални лица, членовете на парламента чакат да получат подкупи, преди да дадат зелена улица за назначаването на генерал Шер Мохамад Карими. Има слаби признаци, че президентът Гани разполага с възможност да преобърне тази безрадостна тенденция, както и че удължаването на престоя, вкл. неограничено по време, на американските военни ще доведе до победа над талибаните и функционираща афганистанската държава.

Предвид тази действителност Пентагонът се опитва да събере подкрепа за забавяне на темпото по изтегляне на останалите около 10 хиляди американски войници в Афганистан. До края на тази година контингентът на САЩ трябва да се свие до 5500 войници, а после да достигне минимална численост до края на 2016 г.

Когато тази седмица в Конгреса докладва ген. Джон Кембъл, най-високопоставеният командир в Афганистан, той каза, че правителството в Кабул може да има голяма полза през следващите няколко месеца от оставането на повече американски войници за подкрепа и обучение на силите за сигурност в страната, които продължават да се бият с талибаните за териториален контрол.

Новият министър на отбраната Аштън Картър каза наскоро, че хора от администрацията преоценяват плана си за изтегляне и възнамеряват да се съветват с Гани, когато посети Вашингтон в края на месеца. Не е изненадващо, че официални лица в САЩ, привикнали към продължителни и скъпо струващи войни, привеждат аргументи за това на тази военна кампания да бъде дадено малко повече време и пари.

Но те не обясняват убедително как чрез забавяне на изтеглянето ще бъдат постигнати целите, които се изплъзваха повече от едно десетилетие. Сред тях са създаването на афганистанска армия, за която дезертьорството не е постоянен проблем, вкарването на талибаните в политическо русло и създаването на правителство, което е отзивчиво към всички афганистанци и може да се пребори с ширещата се корупция, която е от помощ за талибаните.

Вероятно е невъзможно да бъдат решени тази дълбоко вкоренени проблеми, така че администрацията на Обама сега се е съсредоточила върху временни тактически въпроси. Оставянето на около 10 хиляди войници след 2015 г., казват официални лица, ще позволи на международната коалиция да запазя малкото бази извън столицата и така ще се създаде възможност, например, да се отложи закриването на базата в провинция Кандахар, където е сърцевината на бунта на талибаните.

Президентът Гани, който досега се проявява като по-сговорчив партньор на Вашингтон отколкото непостоянния му предшественик Хамид Карзай, сякаш е склонен към забавяне на изтеглянето. На такава позиция са и официални лица в съседен Пакистан. В Конгреса на САЩ идеята има стабилна двупартийна подкрепа, което до голяма степен се дължи на безпокойството от развитието на постамериканската ера в Ирак. Но ще бъде грешка да се променя графикът на изтеглянето без наличието на сериозни доказателства, че това ще промени нещата.

Докарването до успешен край на афганистанската война ще изисква значителни промени в регионалната политика и убедеността на талибаните, че ще спечелят повече на политическата арена, отколкото на бойното поле. И е малко вероятно оставянето на няколко хиляди американски войници в Афганистан за още една година ще направи нещо различно от отлагане на началото на постамериканската ерата за тази страна.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.