Политическото оцеляване на Самарас

За Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА би било наистина превъзходно Андонис Самарас да остане лидер на партията Нова демокрация. Един бивш премиер, който бе прогонен от властта с гласа на народа и даже с осем и половина процентни пункта разлика, досега никога не се е завръщал в управлението на страната, поне през последния половин век.

От тази гледна точка гръцките граждани основателно смятат Самарас за политически труп. Дора Бакояни бе права. „Всички лидери на Нова демокрация след поражения са се оттегляли. Тези лидери не са били нито лоши премиери, нито лоши ръководители, те обаче са знаели една проста истина, че усилието да обосновеш правотата на собственото си дело работи срещу перспективата за бъдещето на партията“, каза тя, обръщайки се към Андонис Самарас по време на продължилото 16 часа заседание на парламентарната група на Нова демокрация.

„Не си тръгвам“, бе същността на отговора, даден от бившия премиер. Това той, естествено, каза с героичен тон, предизвиквайки безкрайно веселие: „аз не съм женен за поста“, обяви Самарас. „Но няма да изоставя битката в този толкова труден момент за страната“, побърза да добави той, за да избегне недоразумения.Андонис Самарас не възнамерява да свиква извънреден конгрес на собствената си партия Нова демокрация. Причината за това е проста.

Вътрешнопартийните му противници искат извънреден конгрес с една единствена цел – да го махнат от лидерския пост. Той би бил луд, ако им предостави такава лесна възможност. Това, което най-много би могъл да направи бившият премиер, е да свика национална конференция на партията. А този орган няма юридическо право по устав да взима каквото и да е решение.

Това означава, че за Самарас една такава конференция би била без особен риск. Делегатите на нея само ще могат да говорят каквото си искат.“Национална конференция е безсмислена“, обяви Никос Дендиас (бивш министър в кабинета Самарас). Тя не е предвидена от устава като самостоятелен орган на партията и няма и ни най-малка компетенция, каза той.

„Помня, когато Дендиас ми каза, че трябва да си почина, сега разбрах какво е имал предвид“, горчиво коментира Самарас. Дендиас обаче бе контриран от съпартиеца си Герасимос Якуматос, който не пропусна да го упрекне: „Браво бе, Никос, кои днес викат най-много, тези, дето скандално се възползваха от властта. Гробокопачи и лъжци…който иска лидер, тук сме, нека да не се правим на водачи“, атакува го той.

Както всички разбират, в Нова демокрация цари „прекрасна атмосфера“. „Ние не бързаме да свалим правителството, те бързат, за да се разпаднат“, каза Самарас. „Правителството няма да издържи до Великден“, произнесе се Адонис Георгиадис, определяйки кога кабинетът на СИРИЗА-АНЕЛ (Независими гърци) ще бъде свален, а именно, още този месец, най-много до първата половина на април. Най-добре е то да падне на Велики петък, 10 април!

„Много скоро партията ще трябва да поеме уникална отговорност“, проницателно възкликна бившият премиер. Вероятно той иска да каже, че заради тази „уникална отговорност“ кадрите на Нова демокрация едва ли не ще пропуснат… Великден. Дали всичко това не са пълни „глупости“, които Самарас се опитва да пробутва, за да спаси лидерския си пост!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.