Как 90 процента от учениците в Румъния избраха да учат религия

В румънска църква са изографисани Буш-баща, папа Йоан-Павел II и Горбачов. Снимка: фотолог

Близо 90 на сто от учениците в Румъния ще продължат да участват в часовете по религия. Така Румънската православна църква излезе победител в спора, който раздели държавата на две.

Но какво ще учат оттук нататък румънските деца в часовете по религия, които доскоро бяха задължителни? Къде е мястото на „Отче наш“? В училището или в църквата? Мирела П. от град Слобозия решила да не записва дъщеря си, която е във втори клас, в часа по религия. Така Александра става една от 242 401 деца, чиито родители казаха „не“ на религията. Фелича Б. от град Плоещ реши да запише децата си за часа по религия, а двете й деца така се присъединиха към останалите 2 123 683 ученици, които ще продължат да присъстват на уроците по религия.

Двете майки обясняват избора си. „Религиозното обучение трябва да се прави у дома, по начин, който избере семейството. Не съм съгласна дъщеря ми да има оценка по религия. Не съм съгласна да свързва религията с „много добър“ или „среден“, казва Мирела П.

На свой ред Фелича Б. е избрала дъщерята и синът й да продължат да посещават часовете по религия, което на самите тях им допада. „Казват, че им харесва, защото научават интересни неща, учителят им разказва истории“. Фелича не открива никакви недостатъци в метода на преподаване, докато Мирела П. казва, че учителят на дъщеря й, който е и свещеник, не обяснява съобразно възрастта на децата, а учебните материали „манипулират децата и могат да им създадат усещане за вина, да ги научат да бъдат покорни и боязливи“.

Аргументите на всяка от страните дълго бяха анализирани и претегляни, но накрая бе взето решение. Така след седмици на спорове, всичко приключи, тегли се чертата и стана ясно, че 90 процента от родителите желаят децата им да учат религия, показват данните на образователното министерство.

Румънската православна църква спечели битката, водена в последните няколко месеца. Но дебатите не трябва да приключват тук, казват специалистите. „Какво ще учат децата в часовете по религия? Какво ще се промени в метода на преподаване? Ще се отвори ли църквата за поисканата реформа?

Родителите, които подкрепяха религиозното образование, са тези, които и настояват за подобряване на качеството му. Липсата на качествени учебници, неподготвени педагогически кадри, дискриминация на учениците, които имат друга религия са някои от чувствителните проблеми, казва председателят на сдружението на родителите за час по религия Лиана Станчу.

През 2007 година неправителствената организация Лига Про Европа направи проучване за начина на преподаване на религия. Заключението беше тежко: „Религиозното обучение в обществените училища така, както се преподава днес, е засегнато от тенденции и практики, които са в противовес на правата на децата, накърнявайки достойнството, защитата срещу злоупотреби, недискриминацията, свободата на разбиране, включително правото на избор.

Тези практики може да станат причина за сегрегация и чувство на отхвърляне за децата, които са от неправославни или нерелигиозни семейства“. Сега, осем години по-късно, председателят на Лигата Смаранда Енаке казва, че нещата не са се променили много. Макар някои учебници, които са съдържали очевидни грешки, да са били изтеглени от пазара, в основата си проблемът е останал същият. „В момента в училищата продължава да се извършва ритуално обучение, децата се молят, учат молитви и така нататък.

Църквата обръща внимание, че религия се преподава във всички европейски държави. Вярно е, но начинът, по които се преподава, какво точно се преподава, е съществено различно от това, което се случва в Румъния. Във всички развити демократични държави религиозният ритуал се прави в църквата, а в училището се преподават моралните ценности и описание и история на религиите“, казва Енаке.

За да може човек да преподава религия в Румъния, трябва да има богословско образование, да мине през педагогическо обучение и не на последно място да има благословията на църквата. „За съжаление, в Румъния не стига да имаш висше богословско образование, за да можеш да преподаваш, но трябва и да си одобрен от вероизповеданието, чиято религия преподаваш“, казва Енаке.

Според бившия просветен министър професор Мирча Микля църквата не трябва да се радва, че повечето родители за избрали в подкрепа на религията, а обратно. „Църквата би трябвало да е загрижена. Ще има повече атеисти. Действителността показва, че тези, които не са изучавали официално религия по време на комунизма, сега са най-религиозни“. Професорът съветва да не се поставя знак за равенство между дисциплината религия и религиозността.

„Процесът за усъвършенстване на начина, по който се преподава религия, е постоянен“, казва говорителят на Патриаршията Константин Стойка и допълва, че без религия децата не биха разбрали същността си, не биха разбирали близките си и няма да бъдат толерантни.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.