„Ислямски джихад“ в Газа се готви за война срещу Израел

Франс прес

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

През тунел, прокопан под ивицата Газа, въоръжени и маскирани бойци прекарват снаряди и ракети: движението „Ислямски джихад“ се готви активно за бъдещ конфликт с Израел, предричайки, че той ще е скоро.

Точно преди шест месеца палестинците, включително „Ислямски джихад“, подписаха примирие с Израел, чиято последна офанзива срещу Газа – третата за шест години – отне за 50 дни живота на близо 2200 палестинци. „Ислямски джихад“ е втората сила в палестинския анклав, който се намира под контрола на движението „Хамас“.

„Ислямски джихад“ твърди, че при тази война е дало 123 жертви и е изстреляло „3249 ракети и снаряда“, включително ракети „Фаджр-5“, иранско производство, обстрелвайки мишени чак в Северен Израел, в това число Тел Авив.

Оттогава, както твърди въоръженото му крило „Бригади Ал Кудс“, движението е попълнило отново арсенала си, намерило е заместници на падналите в битка бойци и дори е наело нови. Подобно на „Хамас“ „Ал Кудс“ отказват да съобщят каква е числеността им, но според експерти и наблюдатели те вероятно са между 10 и 15 хиляди. Всички те са готови отново да тръгнат на бой.

„В най-висока степен на тревога сме, за да дадем отпор на всяка атака, тъй като окупаторът ни приучи да очакваме предателство и неспазване на примирия и споразумения“, казва висшият командир от „Ал Кудс“ Абу ал Бараа. „Събираме всичките си сили, това е война, която няма край“, продължава той.

Учредено в началото на 80-те години на миналия век, след революцията в Иран (близък съюзник и източник на идеологическо вдъхновение), движението е изцяло ориентирано към въоръжени действия – то не участва в избори.

„Готови сме да минем на по-високо равнище в борбата си срещу ционисткия окупатор: ще предприемем невиждани досега акции“, обещава Ал Бараа в интервю, в един от тунелите на движението.

Подземни галерии „Ислямски джихад“ много разчита на своята мрежа от подземни тунели, дала възможност на хората му да организират кървави засади срещу израелските войници през войната от юли-август миналата година.

За пръв път журналисти от Франс прес (доведени с превръзка на очите) успяват да влязат в един от тези тунели край границата с Израел, превърнали се в идея фикс за еврейската държава. Под земята, между бетонни стени и под солиден циментов таван, мрежата изглежда много организирана, има дори карта на „пътища“, които носят имената на първите ислямски халифи например.

Според бойците от „Ал Кудс“ Бригадите „разполагат с мрежа от тунели с различна дължина, като някои имат по няколко входа“. Невъзможно е да се получи повече информация за местонахождението на мрежата, нейната площ или за начина, по който е построена.

Както и за оръжията, „Бригади Ал Кудс“ твърдят, че са направили всичко със собствени средства, без да разкриват подробности нито за произхода, нито за финансирането им. Според експерти обаче Египет е нанесъл тежък удар на въоръжените движения в Газа, разрушавайки стотици тунели, дали възможност да се прекарват оръжие и пари от негова територия.

Училище за муджахидини Според говорителя на израелската армия Петер Лернер има основания да се предполага, че въоръжени групировки отклоняват цимент, предназначен за възстановителни работи, чийто внос в поставения под блокада палестински анклав се гледа под лупа. Той уверява АФП, че еврейската държава взема всички мерки да се справи с тези подземни галерии. След последната война Израел се похвали, че е унищожил множество тунели и цехове за направа на оръжия в Газа.

Извън тунелите „Бригади Ал Кудс“ също са в готовност. В Хан Юнес, южната част на Газа, в изоставен от Израел през 2005 г. заселнически комплекс се вижда транспарант, на който пише: „Училище за муджахидини“.

Журналисти от АФП присъстваха на обучението на близо 200 души от новото попълнение – младежи на възраст 19-22 години, както каза Абу Сейф, командир от „Ал Кудс“. Те се учат да стрелят с бойни патрони, редувайки бягане с прескачане на огньове, надавайки викове „Смърт на Израел! Смърт на Америка!“. В камуфлажно облекло и с маски, те се обучават в „авангардни техники“, казва техният инструктор Абу Ахмед. „Подготовката им трае от 36 дни до шест месеца, след което ги разпределят в специализирани части – за експлозиви, стрелба или партизанска война, пояснява той.

„Имаме не само тунели, влагаме също в човешкия фактор“, казва за АФП Абу ал Бараа. „С идеи и военни техники, именно хората ще освободят тази земя“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.