Вътрешнополитически хаос в Македония

Кандидатката за членство в ЕС и НАТО Македония от месеци е в състояние на хаос. Позициите на правителството и опозицията са безнадеждно отдалечени, според анализ на германската информационна агенция ДПА.

От години единствено спорът със съседна Гърция за името на Македония отдалечаваше държавата кандидатка за членство в ЕС и НАТО от приближаване към Запада. Междувременно обаче положението и във вътрешнополитически план се влошава. Правителството и опозицията, която вече година бойкотира парламента с обвинения за фалшифицирани избори, взаимно се обвиняват най-остро.

Опозицията обвинява правителството на премиера Никола Груевски, че е дълбоко корумпирано и криминализирано. Правителството отговаря, че опозицията е планирала държавен преврат и иска да предизвика хаос в държавата с помощта на чуждестранна служба. Верни на правителството интелектуалци организираха през изминалите седмици събирания из цялата страна, на които лидерът на опозицията Зоран Заев се представя като типичен държавен изменник.

От началото на февруари Заев огласява подслушани телефонни разговори, които твърди, че е получил от местни служби за сигурност, които са се разграничили от правителството. От разговорите става ясно, че ние сме заложници в собствената си държава, в която няма правосъдие, няма полиция и изобщо някаква система, заяви Заев във връзка с драматичните разкрития. Груевски отговори, че със сценария за преврат опозицията взима за заложник цялата страна. Броят на подслушаните разговори е огромен. През изминалите години правителството е подслушвало незаконно 20 хиляди от общо два милиона жители на държавата, сред които над 100 журналисти.

Водещи ръководители раздавали служби в правосъдния апарат според собственото си желание и изфабрикували ареста на бившия министър на вътрешните работи Любе Бошкоски и по-късната му осемгодишна присъда затвор. Самият Груевски наредил през 2011 г. да се събори обектът „Космос“ и на негово място да се изгради хубав парк. „Космос“ принадлежал на неговия бивш политически съюзник Фиат Цаноски, който подкрепял финансово критично настроената телевизия А1. Правителството затвори телевизията. Нейният собственик Велия Рамковски се оказа в затвора заради укриване на данъци. Закрити бяха и трите му вестника.

Атмосферата между съперниците е отровена. Личната неприязън между Груевски и Заев допълнително влошава ситуацията. Правителството обяви още преди месец, че е повдигнато обвинение срещу пет лица, сред които и Заев. Но чак докато един от обвинените не бе осъден, нищо не се случваше. От друга страна главната прокуратура вече една година не разследва обвиненията на опозицията, че при продажбата на Македонска банка преди 11 години Груевски получил подкуп от 2,4 милиона евро.

Тревожното състояние в държавата може да се реши само с бърза и директна намеса на Брюксел, твърди Али Ахмети, председател на албанската управляваща партия Демократичен съюз за интеграция, без която Груевски няма мнозинство в парламента. Европейската комисия и Европейският парламент трябва да изпратят /в Македония/ експерти и политици като извънпартийни личности, предложи Ахмети към средата на февруари по време на срещата си с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан в Скопие.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.