Хардлайнер зае ключов пост, ще влияе на избирането на следващия ирански лидер

Сам Уилкин
Ройтерс

Известен хардлайнер бе избран тази седмица начело на влиятелна институция, която ще определи следващия върховен лидер на Иран. Изненадващият избор на аятолах Мохамад Язди за шеф на Съвета на мъдреците идва в много чувствително време, когато Иран и шестте световни сили са пред крайния срок – 31 март, когато трябва да се постигне рамково споразумение за спорната ядрена програма на Техеран.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей, на 75 г., бе подложен на операция на простатата миналата година и напоследък тръгнаха слухове за здравословното му състояние, макар че в неделя той бе показан по телевизията да посреща група екоактивисти.

В проведения вътрешен избор Язди, който е твърдолинеен духовник, , оглавявал съдебната система през по-голямата част от 1990-те години, се е наложил над бившия президент аятолах Али Акбар Хашеми Рафсанджани с 47 гласа срещу 24, твърди информационната агенция Фарс.

„Това бе неочаквано. Бях наистина изненадан, че Язди спечели“, каза Машалах Шамсолваезин – ирански журналист и политически анализатор в Техеран.  Резултатът предполага, че хардлайнерите в Съвета на мъдреците са се обединили в чувствителен момент, когато предстои скоро да бъде избран новият върховен лидер – решение, в което роля може да играе и Корпусът на гвардейците на ислямската революция – най-мощната военна сила в страната.

„Главното послание с този избор е, че хардлайнерите отказват да отслабят хватката си върху властта в ключовите държавни институции, и когато настъпи денят, шансовете хардлайнер да наследи аятолах Хаменей засега си остават силни“, каза в имейл до Ройтерс Хосейн Расам, бивш политически анализатор в британското посолство в Техеран, който сега е бизнес консултант за Иран.

Съветът на мъдреците има пълномощието да отстрани един върховен лидер и да избере нов. Първото досега не се е случвало, а второто се е случвало само веднъж – когато Хаменей бе избран на мястото на починалия през 1989 г. аятолах Рухола Хомейни.

Всякакви сведения за здравето на върховния лидер се смятаха за табу до миналата година, когато операцията на простатата на Хаменей бе широко отразена от вътрешните медии. Ако неговото здраве се влоши, Съветът ще бъде изправен пред сложната задача да му избере заместник – решение със значителни последици за вътрешната и външната политика.

Докато президентът Хасан Рохани се смята за умерен, чието избиране през 2013 г. помогна за известно отслабване на напрежението в отношенията със Запада, то именно върховният лидер в крайна сметка решава кардинални въпроси, като бъдещето на ядрената програма на страната. Иран отхвърля обвиненията от Израел и от Запада, че иска да се сдобие с ядрено оръжие, и се стреми към споразумение, което да облекчи наложените му международни санкции.

Имената на неколцина висши духовници се споменават като възможни наследници на Хаменей, включително бившият шеф на съдебната система аятолах Махмуд Хашеми Шахруди и сегашният – Садех Лариджани. Някои наблюдатели на положението в Иран сочат като възможен кандидат и сина на Хаменей – Моджтаба.

Вотът бе удар срещу Рафсанджани – ветеран на иранската политика. Очакваше се той да играе по-значителна роля в Съвета, включително и като негов възможен лидер след очакваните догодина избори за негови членове. Той е споменаван в миналото и като потенциален наследник на Хаменей.

„Това бе тежко поражение за аятолах Рафсанджани. То показа суровата реалност, че за мощните хардлайнери Рафсанджани вече не е стълб на Ислямската република, макар все още да е много влиятелен“, каза Расам. Отношенията на Рафсанджани с Хаменей и политическите хардлайнери са обтегнати, след като две от децата му изразиха подкрепа за опозицията след оспорваните президентски избори през 2009 г.

Въпреки неудачата Рафсанджани не е изхвърлен от иранския политически пейзаж: той оглавява Съвета за определяне на политическата целесъобразност – съвещателен орган, който консултира върховния лидер и решава спорове между Съвета на стражите на конституцията и Меджлиса (парламента).

Рафсанджани пазеше стриктно мълчание относно възможната си кандидатура в изборите във вторник, а мнозина очакваха за лидер (на Съвета на мъдреците) да бъде избран бившият съдебен шеф Шахруди, който бе негов временен лидер от октомври м.г. след смъртта на предишния му шеф, аятолах Мохамад Реза Махдави Кани.

Язди е на 84 г., според иранската Прес ТВ, поради което се смята, че е изключено да се кандидатира за върховен лидер. Очаква се той да остане на този пост до избирането от иранците на нов Съвет на мъдреците идния февруари – вот, който ще съвпадне с парламентарните избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.