Партиите в Израел се борят за гласовете на френските евреи

Франс прес

Израелските избиратели от френски произход са ухажвани както никога досега в навечерието на парламентарните избори на 17 март, след рекордния приток от над 10 000 имигранти от Франция за две години.

За първи път политици от основните израелски партии, които ще се състезават на парламентарните избори на 17 март, ходят на събрания с франко-израелските избиратели и дори често се обръщат пряко към тях на собствения им език.

Самият премиер Бенямин Нетаняху на 8 февруари в Ерусалим се срещна с пълна зала с французи, пред които отново повтори /на иврит/ спорния си призив да емигрират в Израел – месец след убийството на четирима евреи от джихадист в кашерен супермаркет в Париж.

„Нетаняху разбира значението на френската общност в Израел и иска да протегне ръка към нея“, обясни пред АФП Бенжамен Лашкар, френскоезичен говорител на Ликуд, партията на премиера.

Ако дясната Ликуд и другите големи израелски партии правят мили очи на франкоизраелските избиратели, то не е с надеждата, че техните гласове биха могли да наклонят везните на изборите с несигурен изход.

Няма официално потвърдени данни за броя на французите, дошли да живеят в Израел, взели израелско гражданство при пристигането си и получили правото, при условие, че са живели в страната три месеца, да гласуват на избори.

От създаването на Държавата Израел през 1948 г. малко повече от 105 000 евреи от Франция са емигрирали в Израел, което означва, че може би около 50 000 франкоезични избиратели биха могли да гласуват във вторник. Това би представлявало най-много един депутатски мандат.

Но в страна, която е създадена чрез имиграция, големите израелски партии залагат на бъдещето. Със своите близо половин милион членове еврейската общност във Франция е най-голямата в Европа и третата в света след Израел и САЩ. За първи път Франция през 2014 г. беше страната, от която бяха пристигнали най-много евреи, желаещи да живеят в Израел.

Над 7200 френски евреи са предприели т.нар. Алия (репатриацията или завръщането на евреите в Израел) през 2014 г., двойно повече, отколкото през 2013 г. и тройно повече, отколкото през 2012 г. по данни на Еврейската агенция. Дори преди януарските събития във Франция Еврейската агенция очакваше пристигането на над 10 000 души от Франция през 2015 година.

Независимо дали идват от Франция или от други места, новодошлите са изправени пред едни и същи проблеми  на интеграция и намирането на жилище.

„Ако Държавата Израел успее да интегрира коректно  имигрантите, ще дойдат и други“, казва Йони Шетбун, втори по ранг в новата  религиозна крайнодясна партия „Машхад“ („Заедно“), която според проучванията на общественото мнение се очаква да получи 4 от 120 депутатски места. „Машхад“ увеличи предизборните си срещи с французите в цялата страна. Тя иска да получи министерството на интеграцията, „за да уреши трудностите на имигрантите от Франция“, казва Шетбун, основател на франкофонско лоби в парламента.

Смята се, че мнозинството от евреите от Франция, установили се в Израел през последните години, са религиозни и клонящи към десницата.

Ликуд се опасява, че франкоизраелците ще предпочетат пред нея партии, които са по-вдясно. Тя заложи на кампания в социалните мрежи, с активна страница на френски във Фейсбук, като същевременно организира и предизборни срещи, резервирани само за франкофони.

Само „Нетаняху е способен да намери решение за проблемите на новите имигранти от Франция“, каза Йоел /Юлий/ Еделщайн, сегашният председател на парламента, по време на соаре, организирано неотдавна специално за франкофонска публика в Ерусалим. Повечето партии изпратиха свои представители на събитието, което бе първото по рода си.

Председателят на Партията на труда Исак Херцог и постоянната му центристка съюзничка Ципи Ливни също декларираха привързаност към Франция и нейните емигранти на предизборно събрание в Тел Авив.

Ливни заяви, че „се вълнува  винаги, когато срещне французи“ и сподели, че е живяла в Париж с мисия от разузнавателните служби през 80-те. Херцог на свой ред сподели, че прадядо му бил равин в Париж през 1908 г. и заяви, че „евреите, дошли от Франция, желаят социална справедливост и политика, стремяща се към мир в региона, и балансирана държава – едновременно еврейска и демократична“.

„Ние сме единствената алтернатива на Нетаняху и можем да отговорим на вашите очаквания“, обеща той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.