Турция има централна роля в руско-европейската енергийна безизходица

Илюстрация: Стратфор

Кризата в Украйна и особено отменянето от Русия на проекта за газопровод „Южен поток“ даде съществено отражение върху енергийната динамика на европейския континент. Руснаците и европейците предложиха няколко потенциални заместители на отменения газопровод и Турция вероятно ще играе ключова роля във всеки бъдещ проект.

Има няколко опции за замяна на „Южен поток“. Една основна алтернатива за Европа, която избягва Русия и Украйна, е „Южният газов коридор“, който ще прави енергийни доставки от страните около Каспийско море /в частност Азербайджан и Туркменистан, но потенциално Иран и Ирак/ в Европа през Турция или Черно море.  Проектите по този път са атрактивни за европейските страни, но политически фактори и икономическите разходи от дълго време са основно препятствие.

Друг подобен проект е Трансанадолския газопровод ТАНАП. Газопроводът ще позволи природен газ от находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан да тече до границите на Европейския съюз. Турският енергиен министър Танер Йълдъз заяви на 9 март, че изграждането на ТАНАП, който ще върви от турско-грузинската граница до турската граница с България, ще започне на 17 март. По-нататък, каза той, газопроводът потенциално ще се свърже с бъдещи проекти като Трансадриатическия газопровод.

Който и проект да се придвижи напред, Турция ще играе важна роля. Със своето трансконтинентално положение и политическа и икономическа тежест, Турция е страна, която както руснаците, така и европейците, ще търсят като партньор в енергийната сфера. Турция има полза от политическото внимание, ще получи една част от доставките на природен газ от тези проекти и ще може да събира транзитни такси.

Турската позиция ще послужи като основна индикация за това кои проекти ще бъдат взети насериозно. Междувременно еволюцията на противопоставянето между  Русия и Запада ще служи като по-широк фон за енергийната динамика на континента.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.