Конструкторът на Су-25: Малайзийският самолет е свален с ракета от земята

Останки от сваления малайзийски Боинг. Снимка на очевидец

Сваленият над Украйна малайзийски пътнически самолет трябва да е бил поразен от руска ракета „Бук“. Не може нападението да е било извършено от изтребител Су-25, твърди главният конструктор на самолета Владимир Бабак.

Крайният резултат от разследването за свалянето на малайзийския „Боинг“ над Източна Украйна все още се чака – осем месеца след катастрофата. Западните тайни служби са на мнението, че машината на Malaysia Airlines е била обстрелвана от проруските сепаратисти с ракетна установка от типа „Бук“. В същото време руските държавни медии настояват, че самолетът е бил свален от украински изтребител.

Руското министерство на отбраната твърди, че малко преди катастрофата в близост до малайзийския пътнически самолет е бил забелязан украински боен самолет от типа Су-25, руско производство и на въоръжение в украинската армия. Тази версия сега отхвърля не друг, а главният конструктор на този самолет. „С колегите ми обсъдихме всички възможни варианти и не разбираме как един Су-25 може да свали Боинг“, казва в интервю за няколко германски медии руският авиоинженер Владимир Бабак. Той потвърждава, че такъв самолет бързо и лесно може да се издигне на височина над 10 хиляди метра, но на такава височина не би могъл да изстреля ракети без да падне. Защото Су-25 е конструиран да изпълнява бойни задачи на ниска височина, обяснява Бабак, който от 35 години работи над конструкцията на изтребителя.

С ракета – да, но от земята

Главният конструктор на Су-25 изключва и възможността за участие на други бойни самолети. Тъй като една ракета „въздух-въздух“ само би могла да повреди такъв голям самолет като малайзийския Боинг, но не и да причини неговото разпадане още във въздуха, какъвто бе случаят с полет MH17. „Още веднъж искам да подчертая, че отломките от самолета показват ясно, че той се е разпаднал още във въздуха“, посочва Бабак. Затова изводът на руския инженер гласи: „Боингът е бил свален с ракета „Бук“. Не мога да си представя нищо друго“. Ракетите „Бук“ са от типа „земя-въздух“ и се изстрелват от подвижни установки.

Откъдето не следва непременно, че ракетата е била изстреляна от проруските сепаратисти – украинската армия също разполага с такива ракети, уточнява Бабак. Но по време на катастрофата ракети „Бук“ са имали и сепаратистите. Това доказват снимки и видеоматериали на международната блогърска група Bellingcat, на които се вижда такава ракетна установка в деня на нападението в район, контролиран от сепаратистите, макар те да отричат това. Важна улика е и запечатаната върху една от снимките, направена минути след катастрофата – диря във въздуха над зона на сепаратистите. Именно такава следа оставят след себе си ракетите „Бук“.

Свидетелствата на очевидци

Освен това в района на украинския град Снижне, към който водят следите, местни жители са потвърдили, че в деня на катастрофата с пътническия самолет са чули характерни за изстрелването на ракета от подвижна установка звуци. От страх обаче те са помолили за анонимност. Един от жителите на града разказва следното: „Чу се гръм, после свистене, след това още един гръм високо в небето, който бе последван от експлозия“.

Южно от Снижне се намира село Первомайск, за което по онова време се водеха тежки сражения между сепаратистите и украинските части. Издайническата диря във въздуха от изстреляна ракета е именно в района на това село.

Друга снимка, заснета от сателит, показва, че едно подозрително поле, попадащо в същата зона, е било опожарено или дълбоко изорано в периода 16-20 юли 2014 година. Днес там е разположен военен контролен пост, охраняван от мъже с автомати „Калашников“, които проверяват документите на всички преминаващи. Мястото, на което се предполага, че е била ракетната установка, се намира само на няколкостотин метра от поста, но до него не се допускат външни хора.

В търсене на истината

Засега не е установено дали ракетната установка „Бук“, с която е бил свален малайзийският пътнически самолет, е била предоставена на сепаратистите от Русия, или те са си я набавили от превзети позиции на украинската армия. Западните тайни служби смятат, че оръжието е било доставено на сепаратистите от Русия, но свалянето на пътническия самолет не е било умишлено.

Заключенията на международната комисия, разследваща причините за инцидента с малайзийския самолет, се очакват през лятото.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.