Петя Славова загуби дело за клевета заради скандал в Катар преди три години

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Банкерката Петя Славова претърпя провал в дело за клевета, заведено от нея срещу съпредседателя на партия „Свободен народ“ Теодор Дечев, научи „Гласове“ от отлично информирани източници.

Искът на бизнес дамата е бил за 50 000 лева. След тригодишни обиколки по съдилищата Теодор Дечев спечели на последна инстанция.

„Единствената санкция за Славова, която години наред е упражнявала психически тормоз над невинен гражданин, е това, че ще трябва да плати съдебните разходи“, обясниха запознати.

Теодор Дечев сподели, че не изпитва нищо друго освен омерзение от случилото се.

А случилото се е следното. През пролетта на 2012 г. ПП „Свободен народ“ даде пресконференция по повод на т. нар. „българо-катарски бизнес форум“, когато в делегацията, посетила Доха, бяха включени тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов и собственичката на „Инвестбанк“ Петя Славова.

Пред журналистите Теодор Дечев разкри подробности за подкрепата на Цветанов за Славова и банката ѝ. По думите на Дечев той развивал „бурна дейност за привличането на оборотни средства за „Инвестбанк”.

Дечев показа документи, от които става ясно, че от 1 януари 2012 г. банковото обслужване на община Плевен е прехвърлено от „Райфайзенбанк“ към „Инвестбанк“. Запознати свидетелстват, че това е станало, за да могат определени хора да получат комисиони за това, че в банката са влезли пари.

Касови ордери доказват, че директорът на плевенския клон на „Инвестбанк“ Георги Цветанов, който е и основният свидетел по делото „Октопод”, е получавал комисиони за привличане на ресурс на стойност близо 340 хиляди лева, както и суми за разплащане към Районен съд – Плевен на стойност 340 000 евро.

„С други думи, на Георги Цветанов му се дават пари, за да може да плаща той комисиони на държавни служители с цел привличане парите на държавните институции“, уточни Теодор Дечев и допълни, че именно тази е била темата на разговорите между Петя Славова и Цветан Цветанов в Катар.

Днес самият Теодор Дечев казва, че целта на пресконференцията, станала повод Славова да го даде под съд за клевета, е била преди всичко да насочи вниманието към действията на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а банкерката е била по-скоро „допълнение към пейзажа“.

Впрочем в момента Славова съди за клевета по подобни поводи  журналистите Иван Бакалов и Явор Дачков, който спечели на първа инстанция делото, заведено от банкерката срещу него.

От Гласове

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.