Борисов иска служебен синдик в КТБ – изпълнява задачи на Пеевски

Как премиерът работи в комбина с ДПС

Делян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента, по време на парламентарен контрол. Денем Пеевски е опозиция, вечер – цензор и редактор на вестници, които водят яростна пропаганда в полза на Борисов. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Пожарникаро-интелигентският прочит на банковото законодателство от премиера Борисов започва все повече да прилича на открит страх, че няма да се дореди до усвояването на „активи от КТБ“

В КТБ трябва да се назначи „служебен синдик“, защото се разграбват активи. Това предложение тип прозрение отправи премиерът Борисов от трибуната на Народното събрание. Освен че зад законодателното предложение личи дърводелско-милиционерският почин, по който се разиграва целият театър на абсурда КТБ, в него има открито притеснителни моменти.

По своята юридическа абсурдност това предложение надминава дори вече гласуваното противозаконно антидатиране на забраната за цесии. Пак по смисъла на цялата си абсурдност е повече от логично предложението да идва от приятеля за кафеени раздумки на Пеевски – финансовия министър на Борисов – Владислав Горанов. Горанов вече имаше шанса неколкократно да впечатли с наглите си предложения, лишени от всякаква финансова, да не говорим правна логика. Но да се върнем на последното премиерско прояснение.

Моментът, в който Борисов внезапно се загрижи за активите на КТБ, подозрително съвпада с наблюдавания обрат в събитията и провала в сценария на Пеевски. Първо КТБ не беше вкарана в процедура по несъстоятелност толкова бързо, колкото на основните политически играчи им се искаше. Не беше, не защото на сценаристите не им се искаше, ами защото адвокатите на Всилев все пак намериха начин да го забавят.

От това последва рискът, че следите на случилото се няма как да бъдат заметени бързо и успешно. Нещо повече, неформалната коалиция „Булгартабак“, включваща Борисов и Пеевски, започна да губи влияние в „службите“ и „съда“, а от там и успеваемостта в кражбата на кредитирани през КТБ активи зацикли.

Показателна е отмяната на назначения синдик в Tехнологичен център – институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) АД.
(Бел. ред. – Ключовата фирма ТЦ-ИМЕ АД е собственост на Цветан Василев. Дружеството контролира с акциите си БТК, която Пеевски искаше да превземе. Освен БТК, ТЦ-ИМЕ АД е съсобственик на печатница „Родина“, чрез дъщерни фирми на в. „Новинар“, на стъкларските заводи в Парачин, Сърбия и „Рубин“ в Плевен, на русенската корабостроителница, на ФК „Ботев“ и др. По искане на фирми, свързани с Пеевски съдия Румяна Ченалова назначи временен синдик в ТЦ-ИМЕ АД и запорира сметките през юни 2014 г. На 4 март т. г. Софийският апелативен съд отмени решението на СГС с мотиви, че то е „без мотиви и без приложени доказателства“. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.)

Апелативният съд отмени скандалното решение на частния съдия на Пеевски – Румяна Ченалова. Ченалова стана по-известна като „гнилата ябълка“, след като френският посланик разкри скандален опит за кражба на фирма с участието на съдийката. Случаят с ТЦ-ИМЕ АД е абсолютно идентичен и е очевидно инспириран от влиянието на Пеевски, най-малкото защото преките следи водят към него. Делото за обявяване на ТЦ-ИМЕ АД в несъстоятелност беше образувано по молба на „Сиболе сървисис България“, която е свързвана с Пеевски.

Но не е само случката с ТЦ-ИМЕ АД. Преди около седмица стана ясно, че определеният от Пеевски човек за превземане на активи в КТБ Бисер Лазов, който е и главен свидетел на прокуратурата по делото за източване на банката, се проваля в опита си да превземе ключовото дружество „Хедж Инвестмънт България“. Ключово, защото през него се държи контролът в друга компания – „Кемира“, която пък е мажоритарен собственик в русенския военен завод „Дунарит“ и пловдивския „Авионамс“.

В резултат – Пеевски активира подопечните си медии да включат лайномета по Търговския регистър, Цветан Василев, мениджмънта в „Дунарит“ и  „Хедж Инвестмънт България“.

Бойко Борисов пък включи държавната машина да смачка „Дунарит“ чрез отнемане на лиценза му. Предложението за това отнемане дойде от бившия вече шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който Борисов като истински телохранител бранеше едва ли не с тялото си от искането да бъде уволнен.

Предложението за отнемането на лиценза обаче беше и широко подкрепено от министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Лукарски, за когото така и не се разбра при сформирането на правителството от КОЙ точно е предложен. Реформаторският блок (РБ) отказа да поеме тежестта за тази номинация, а съпреседателят му Радан Кънев обяви, че тя не е от квотата на РБ. Така въпросът КОЙ номинира Лукарски остана без отговор. Но действията на Лукарски вече издават чия номинация е той.

Номиниран е от същия, който номинира и Пеевски за шеф на ДАНС, а после го замени с Писанчев.

В цялата тази все повече проясняваща се икономическа съвместимост на Борисов (персонално) и ДПС, обявеното намерение на премиера да променя банковото законодателство идва сякаш като компенсация за отстранените ДПС кадри от системата за сигурност.

Въобще управлението на Борисов се превръща в неспирно говорене за липсата на зависимост от ДПС и в същото време на реверанси и открито изпълняване на задачи от етническата партия.

След последната „новина“ за служебен синдик очаквам всеки момент опитът на Борисов от службата му при Тодор Живков да провокира в премиера и спомен за съдия-изпълнителите по онова време. Да очакваме ли и служебни съдия-изпълнители, г-н премиер?

A, и помислете дали не е време да си ходите или пък ще изчакате хората да ви го съобщят под прозорците ви.

От блога „Финансови смислици

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.