Опасни игри в турското разузнаване

Фетхулах Гюлен. Снимка: личен сайт

Месец след оставката му от поста ръководител на Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) Хакан Фидан обяви (на 9 март), че иска да се върне на поста си, като оттегли кандидатурата си за парламентарните избори на 7 юни от листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Когато той обяви, че подава оставка на 7 февруари повечето хора мислеха, че това е нещо, координирано между него, президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, не само защото Фидан бе шеф на националното разузнаване, а също така заради уникалната му позиция в преговорите с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и с лидера й Абдуллах Йоджалан, намиращ се в затвора, за намирането на политическо решение на кюрдския проблем.

Когато обаче на следващия ден Ердоган заклейми решението му, като намекна, че Фидан може да е бил подмамен от министерски постове, реакцията бе тълкувана като най-голямото противоречие между лицата, които са номер едно и номер две в турската държава.

Кой би могъл да предложи министерски пост на шефа на разузнаването освен премиера Давутоглу, който бе цитиран от проправителствена медия да казва: „Имам нужда от Хакан Фидан в политиката“, докато опитва да убеди Ердоган? Когато Фидан подаде официална молба за кандидат /за депутат/ на 10 февруари, въпреки силните възражения на Ердоган, хората помислиха, че Давутоглу е започнал да използва своите правомощия на премиер.

Надявайки се бурята да е отминала, журналисти попитаха Ердоган на връщане от Саудитска Арабия на 3 март, дали все още е разстроен заради Фидан. Имаше информации, че двамата са се срещнали в Медина. Отговорът на Ердоган бе „да“, той все още е разстроен. „Отсега нататък от него зависи какво ще прави“, бе цитиран да казва Ердоган. Съвсем ясно бе, че дори ако Фидан бе избран на изборите и определен за министър (вероятно външен) от Давутоглу в новосформирания кабинет, Ердоган би могъл да използва правото си на вето за поста на Фидан.

На 9 март Фидан обяви в писмено съобщение, че е оттеглил кандидатурата си и е готов да приеме всяка позиция, която би му позволила „да служи на страната и народа си“. Скоро след това правителственият говорител и вицепремиер Бюлент Арънч каза пред медиите след заседание на кабинета, председателствано не от премиера, а от президента, че Давутоглу е назначил пак Фидан на предишния му пост в МИТ и Ердоган е одобрил назначаването.

Кюрдският проблем изглежда е основният мотив, стоящ зад настойчивостта на Ердоган, в допълнение на усилието да бъде изчистено петното, нанесено върху безупречния му имидж. С крайната си цел за промяна към модел на „супер-президентска“ система в Турция Ердоган смята, че кюрдският проблем може да е ключът за постигането на това.

Ако прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е в състояние да премине несправедливия праг за влизане в парламента от 10 процента на предстоящите избори, Ердоган може да се сбогува с целта си за силна президентска власт заради промяната в разпределението на местата в парламента. Може би той се надява, че Фидан чрез диалога си с Йоджалан на острова-затвор Имралъ, ще може да поправи това.

Може да има обаче и друга причина за настойчивостта на Ердоган: борбата на Ердоган и Давутоглу срещу симпатизантите на Фетхуллах Гюлен (базиран в САЩ ислямски проповедник и бивш съюзник, а сега основен враг на Ердоган) в правителствените служби, които те наричат „паралелна структура“ в държавата.

Фидан е силно име в тази борба и изглежда необходимо за Ердоган, особено на фона на предстоящите избори.

Опозиционните партии обаче имат опасения, свързани с възможността данни за политиците да бъдат събрани от МИТ и да бъдат използвани срещу тях в политическата борба.

Връщането на Фидан на неговия пост в МИТ показа, че Давутоглу се намира под покровителството на Ердоган и няма инициатива в управлението на Турция; председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу каза, че НРП е против националната разузнавателна служба да бъде управлявана от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Октай Вурал от Партията на националистическото действие (ПНД) заяви, че Фидан официално е обявил политическите си пристрастия и ПНД е загубила доверие към него. Идрис Балукен от Демократичната партия на народите каза, че действието показва, че управляващата ПСР страда от сериозни вътрешни проблеми и ДПН се опасява, че това може да попречи на диалога с ПКК. Фидан се връща в службата си, но не без проблеми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.