Загадка с Путин

Владимир Путин в Брисбейн. Снимка: от тв екрана

Вчера ние фокусирахме вниманието си в този дневник, предназначен да дискутира най-значителното събитие на деня, върху Китай. Едно странно изявление там, получило широка отглас, ни накара да се зачудим за насоката, която чистките в Китай ще вземат. То също ни накара да се чувстваме, сякаш живеем през 1960-те години, когато неразбираеми плакати, разлепени по стените, бяха единственият наличен признак за това какво става в Китай.

Днешният дневник трябва да се фокусира върху Русия и да възкреси древното изкуство на „кремлинологията“ за разгадаване на нещата, които се случват по руските политически върхове.

Руският президент Владимир Путин се очакваше да участва в Евроазийската среща на върха в Астана днес с президентите на Беларус и Казахстан. Той трябваше да присъства и на подписването на договор с лидера на Южна Осетия в Москва вчера. И двете събития бяха неочаквано отменени. Първото съобщение дойде от Казахстан и в него се казваше, че Путин е болен.

Руснаците бързо потвърдиха отлагането, но отрекоха, че президентът им е болен. Президентският говорител Дмитрий Песков всъщност отбеляза, че в случая не се касае за болест. Отлагането на второто събитие бе съобщено от руската информационна агенция „Взгляд“, която предположи, че програмата на Путин е „претоварена“.

Това остави открит въпроса защо срещите бяха отменени. Президентите обикновено не отменят срещи на върха и подписвания на договори. Той обаче го направи. След това направи впечатление, че програмата му за последната седмица е изненадващо лека със срещи, обявявани едва след като са се състояли. В разгара на слуховете днес Кремъл публикува снимка на Путин от среща с губернатора на (руската република) Карелия.

Това, което знаем, са три неща. Първо, отлаганията бяха странни. Второ, твърденията, че той не е болен, също бяха странни. Трето, Кремъл не направи нищо, за да разсее опасенията за състоянието на Путин. Руснаците сякаш трябваше да разберат, че никой не се опитва да разсее опасенията им; Отричането, че той е болен, без да се дава алтернативно обяснение за отменените срещи, също изглеждаше странно.

Когато нямаш представа какво става, както е в нашия случай, започваш да обръщаш внимание на всяко нещо, което изглежда странно. Най-доброто, което можехме да направим, бе да обърнем внимание на съобщение отпреди два дни, че руският военен министър и шефовете на Федералната служба за сигурност и на Федералната служба за охрана бяха заедно в Крим. Присъствието им там не изглеждаше да е свързано с някакво конкретно събитие или военно учение. Не е нещо безпрецедентно тримата да отсъстват едновременно от Москва, но присъствието им в особено чувствителен район като Крим не можеше да не породи спекулации.

Друго странно нещо е, че Константин Ремчуков, главен редактор на „Независимая газета“, която е собственост на „Газпром“, писа в Туитър, че бил повикан навън по време на балетен спектакъл в Болшой театър и му било съобщено, че шефът на „Роснефт“ и висш член на руското политическо ръководство Игор Сечин ще бъде уволнен. „Роснефт“ отрече слуха.

Тези странности нямат никаква ясна връзка с отменените срещи на Путин, освен че са необичайни събития, които нямат достатъчно обяснение и се случват в деликатно време. Това поражда нови въпроси какво точно става в Москва. Една фраза от съобщението на Песков, която особено ни впечатли, бе, че решението за отмяната на срещите е било взето от „ръководството“.

Забелязахме, че в стила на старата кремлинология той не каза, че Путин е отменил срещите, а че това е направило „ръководството“. При обичайни обстоятелства бихме подминали тази фраза, но при липсата на друга информация се чудим дали под ръководство следва да се разбират Путин и президентите на Беларус и Казахстан или че някакво различно ръководство взема решенията за програмата на Путин вместо самия Путин.

След като Сталин почина, съветското ръководство отиде на балет. Там обаче липсваше шефът на НКВД – тайната полиция – Лаврентий Берия. Изглеждаше доста странно, че той не е там. Едно възможно обяснение бе, че Берия не обича балет и то изглеждаше логично.

Но беше и невярно. Оказа се, че Берия е екзекутиран и целта на колективното посещение на балет е била да се демонстрира неговото изключване от ръководството, като се анонсира, че причина за отсъствието му е неговата смърт.

В Съветския съюз наблюдателите внимателно следяха такива знаци, за да съдят какво се случва. Кремъл знаеше, че наблюдателите правят това и използваше такива знаци, за да сигнализира за събития, които (съветското ръководство) още не е готово да оповести. Когато Кремъл не желаеше да официализира някои неща, но искаше съветските граждани или Западът да добият някаква представа какво се случва, отсъствието от дадено събитие, това къде застава някакво официално лице по време на парад или конкретното формулиране на определени изявления – всичко това придобиваше огромно значение.

Твърдението, че Путин не е болен, може да е предназначено, наред с други знаци, да подскаже, че той всъщност е болен. Или пък може да показва, че Путин наистина не е болен и отменя срещи по политически причини. Между присъствието на висшите лидери на военните и на разузнаването в Крим и неявяването на Путин на важни и насрочени събития може да няма връзка, но може да има и дълбока връзка.

Принудени сме да се върнем към много стари методи, за да се опитаме да си обясним какво става. Самият този факт придобива важно значение. Но същото се отнася и за факта, че въпросните срещи бяха отменени. Читателите може да си спомнят, че ние сме повдигали въпроса дали Путин може да оцелее след провалите си в Украйна и икономическата бъркотия, пред която е изправен. Ние далече не сме единствените, които повдигат този въпрос.

Кремъл, разбира се, не може да си затвори очите за тези спекулации и ние бихме очаквали той да полага активни усилия да ни уверява, че всичко върви нормално, за да подчертае, че Путин твърдо държи нещата под контрол. Но този подход в случая не сработи, Кремъл знае това и изглежда съгласен да го остави да не сработи без обяснение.

Ние сме озадачени, защото онова, което Путин не би желал, е някой да се усъмни във властта му. Ако допуснем, че той не е болен, то тогава трябва да има друго обяснение за отсъствието му. Не трябва да прибързваме със заключенията, защото те вероятно са погрешни. Но трябва да се признае, че имаме основания да се чудим защо Путин допуска ние и мнозина други да бъдем озадачени.

Още по темата: Путин отлага участието си в публични прояви и напоследък изглеждал уморен

Руският в. „РБК дейли“ е разтревожен, че Владимир Путин не се е появявал на публични места от 6 март насам. Оттогава кремълският сайт съобщава със задна дата и за срещи отпреди почивните дни. Кремъл настоява, че президентът е здрав, предаде Би Би Си.

За последен път президентът Владимир Путин се появи пред журналисти на 5 март, когато прие италианския премиер Матео Ренци, пише вестникът.

След това Путин имаше само една публична среща – на 8 март сайтът на Кремъл информира, че президентът е разговарял с жени, чиито деца са постигнали успехи в различни сфери, и ги е поздравил по случай празника. Всъщност обаче тази проява бе записана предварително от личния оператор на държавния глава, съобщи за изданието участник в срещата. Според него, президентът направил добро впечатление на жените, но изглеждал уморен.

Всекидневникът изброява „само непублични срещи“ с участието на Путин от 6 март нататък. Кремълският сайт твърди, че на 10 март президентът е разговарял с един от сибирските губернатори, но близки до Кремъл източници на „РБК дейли“ заявяват, че на този ден въпросният служител не е идвал там.

На 11 март президентската пресслужба информира за среща на държавния глава с друг губернатор, но местно издание бе съобщило за нея още на 5 март, пише всекидневникът. Президентският прессекретар Дмитрий Песков обаче настоял пред репортер на вестника, че двете срещи са се състояли през дните, посочени на кремълския сайт.

Владимир Путин е отложил планираното за тази седмица посещение в Казахстан, вероятно поради болест, съобщи вчера Ройтерс, цитирайки анонимен казахстански правителствен служител.

Песков увери, че Путин „се чувства добре“, пише електронното издание „Курс“. Прессекретарят потвърди, че визитата се отлага, но не посочи причината, нито нова дата. Путин трябваше да бъде в Астана на 12 и 13 март за среща с президентите на Казахстан и Беларус – трите главни страни участнички в планирания от Москва Евразийски икономически съюз.

Според руски представител, тази среща ще се състои още този месец, пише „РБК дейли“ и напомня, че в петък е предвидено Путин да участва в заседание на колегиума на Федералната служба за сигурност, а на 17 март да обсъди с организаторите предстоящите чествания на 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.

Междувременно се разбра, че Кремъл внезапно е отложил за неопределено време подписването на договор с Южна Осетия. Делегация от Цхинвали дори бе пристигнала за събитието в Москва и отлагането бе неочаквано за нея, пише „Московский комсомолец“.

Русия признава отцепническите грузински области Южна Осетия и Абхазия за независими републики. „Още допреди няколко дни се твърдеше, че договорът ще бъде подписан именно на 11 март, при посещение на Леонид Тибилов, президента на Южна Осетия, в Москва. В рамките на визитата бяха предвидени и преговори на най-високо равнище“, добавя „Московский комсомолец“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.