„Нуерагейт“ застрашава чилийската президентка

Франс прес

Финансов скандал със сина на Мишел Бачелет отслабва позициите й една година след началото на нейния мандат 

Мишел Бачелет. Снимка: от тв екрана

След силната първа година от нейния мандат, посветена на реформите, устремът на чилийската президентка Мишел Бачелет беше спрян внезапно от финансов скандал, в който е замесен синът й. Аферата поставя под въпрос доверието в нея и намалява популярността й, която изглеждаше бетонирана.

Президентката социалистка, която встъпи в длъжност на 11 март 2014 г., започна остатъка от четиригодишния си мандат с популярност, спаднала до най-ниското си равнище (39 на сто положителни мнения за нея), и подложена на критики от всички страни, в момент, когато аферата заприлича на съдебен сапунен сериал.

36-годишният Себастиан Давалос, големият син на президентката, в момента е обект на разследване за търговия с влияние и използване на вътрешна информация, след като получил кредит от 10 милиона долара за купуване на недвижимо имущество от Банката на Чили през 2013 г. по време на предизборната кампания.

Отпуснатият заем, който преди това е бил отказан от три банки, е позволил на Давалос да финансира покупката на земи, продадени бързо със солидна печалба.

„Този скандал имаше сериозно отражение върху доверието към президентката, защото засяга ДНК-то, основата на нейната етика, борбата срещу алчността, печалбарството, използването на привилегии за лични цели“, подчерта социологът Еухенио Тирони.

„Президентката Бачелет беше предадена от сина си, който освен това заемаше държавна служба“, заяви той пред АФП.

Себастиан Давалос трябваше да подаде оставка от поста си на директор на президентството социалните и културни въпроси, на който не получаваше заплата. Той отговаряше за няколко сдружения – роля, по традиция запазена за първата дама.

Давалос освен това върна членската си карта в Чилийската социалистическа партия, в която членуваше от 15 години.

Реформи по всички направления Аферата, наречена „Нуерагейт“ („нуера“ означава „снаха“ на испански), е „без никакво съмнение най-сериозният гаф на сегашната президентка“, съобщи от своя страна институтът за проучване на общественото мнение „Адимарк“.

Видимо засегната, по-малко усмихваща се и по-стегната по време на обществените си изяви, недостъпна за медиите, президентката социалистка, която се върна на власт, след като спечели лесно изборите в края на 2013 г., призна че „като майка и президентка тези моменти бяха трудни и болезнени“.

През първите 100 дни на втория си мандат Мишел Бачелет наложи бърз ритъм, увеличавайки броя на проектите за реформи с безпрецедентен мащаб в една страна, все още белязана от наследството на диктатурата на Аугусто Пиночет: образование, трудово право, избирателна и данъчна система, конституцията.

Подкрепяна от общественото мнение, президентката, която е лекар по образование и е бивша изпълнителна директорка на Агенцията на ООН за жените, иска освен това да разреши аборта по терапевтични причини, напълно забранен от времето на диктатурата на Пиночет.

„Нуерагейт“ избухна по същото време, когато друга афера за корупция, обхващаща период от няколко години, с финансови измами и възможно незаконно финансиране на предизборна кампания на десницата, засегна „Пента“, една от най-големите финансови групи в Чили.

Шестима от основните ръководители на „Пента“ в момента са в предварителния арест, а съдебното заседание беше предавано пряко по чилийската телевизия, за първи път в историята на местното правосъдие и пред очите на смаяното чилийско общество.

Бачелет, критикувана, че не е осъдила изрично сина си, и твърдяща, че не е знаела изобщо за неговия заем, обяви създаването на комисия, целяща повишаването на прозрачността във връзките между държавния и частния сектор, парите и политиката.

Но „тя се справи много зле с всичко това“, смята политикът Патрисио Навия. „Тя действаше като майка, а не като президент“, заяви той пред АФП.

„Този скандал заплашва да изпразни от всякакво съдържание посланието на Бачелет и да я лиши от възможността да инициира обещаните промени“, отбеляза той. От своя страна Еухенио Тирони „смята, че тя е тежко засегната, но има още много време да се възстанови“.

Говорителят на президентството Алваро Елисалде обяви на 10 март от двореца „Ла Монеда“, че най-добрият начин да се отбележи първата година от втория мандат на Мишел Бачелет „ще бъде като се работи“. За точната годишнина, 11 март, не са предвидени никакви церемонии, уточни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.