Путин отстранен?

Путин на форума Валдай. Снимка: официален сайт

След като липсата на снимки от последните дни, на руския президент Владимир Путин предизвика много въпроси, в мрежата днес се появи и информация за изчезването на командващия вътрешните войски на Русия ген. Золотов. Според слуховете, от няколко дни няма възможност за връзка с него.

Някои потребители на социалните мрежи изказват мнение ,че Золотов може да е бил убит, пише OnPress.info. За събитията в Русия без Путин, пише варшавското издание Super Express в статията си:“Къде е Путин? Русия е в паника! (Gdzie jest Władimir Putin? Wielka PANIKA w Rosji!) „Светът е шокиран от циркулиращите слухове за това ,какво се е случило с Путин. Говори се за държавен преврат, за което трябвало да свидетелсtват, кръжащите над Москва вертолети, докато държавната телевизия показва снимки на Путин, за които твърди, че са направени този четвъртък“, пише kavkazcenter.com.

„Путин е мъртъв! Получил е инсулт! Бил е свален! Интернет гъмжи от слухове за това, защо изчезна руският президент? Защото никой не е виждал Путин публично от 5 март (в този ден е бил убит Сталин)“, добавя още изданието. Оттогава Кремъл отхвърля слуховете за заболяване на Путин и твърдеше, че той се намира в отлична форма. Но журналистите отбелязват, че предполагаемите събития с участието на Путин, публикувани след 5 март на сайта на правителството, са били срещи до тази дата.

Същото важи и за снимките на Путин в компанията на председателя на Върховния съд, които бяха показани по телевизията в петък, но с когото той се е срещнал в четвъртък. Едно може да се каже – теориите за заговор, обхванали безпрецедентното изчезване на руския лидер, стават все по-тревожни и светът чака обяснения“, допълва kavkazcenter.com. На свой ред полският политически портал Na Temat публикува статия „Путин изчезва. А после какво? Как би изглеждала Русия без президент?“ (Putin znika. I co dalej? Tak wyglądałaby Rosja bez prezydent).

В статията се казва: Владимир Путин, вече седмица, не се е появавал публично. Затова изобилстват различни слухове, в това число и за смъртта на руския президент. Тайнственото изчезване на Путин породи слухове и разсъждения. Болен! Сдал е властта? Мъртъв? Или може би просто си е взел отпуска? “ Кремъл отрича, че Путин е болен, но веднага бяха припомнени конспиративните теории, които се появяваха в различни форми в продължение на много време.

Още през октомври 2014 година американското издание New York Post писа, че руският президент е болен от рак на панкреаса, едно от най-смъртоносните онкологични заболявания. Разбира се, най – вероятно, руският президент скоро ще се върне към задълженията си и ще пресече слуховете, но това не променя факта, че нееднозначността на Русия сега е толкова специфична, че в дадения момент тя може и трябва да предизвика въпроса: “Какво ще стане, ако…?“ и „Кой е след Путин?“, допълва kavkazcenter.com.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.