Помага ли Google на терористите?

Снимки с висока резолюция на военни обекти, на местоположението на американски ядрени подводници или на тайни резервоари за гориво: всички тези обекти може да бъдат подробно разгледани на сателитните снимки в Google Earth. Законите все още са няколко крачки зад технологиите.

Тайната вила на севернокорейския лидер Ким Чен Ир и местността около нея, показани в Google Earth. Снимка: ZPress

Подробната информация за военните съоръжения и обекти по принцип е обект на националната сигурност и затова не се поставя в обществено достъпни източници. Съществуват обаче впечатляващи изключения. Като например немският уебсайт Earth-Community, който се поддържа от въодушевени любители на сателитните снимки в Google Earth. Той е поствал в мрежата т. нар. Placemarks – нещо като бележки под линия за Google Earth.

Който иска да разгледа дигиталния атлас и да посети определено място, като например военновъздушните бази на САЩ във Ванденберг (Калифорния), Елмендорф (Аляска) и Кейп Канаверал (Флорида), трябва само да кликне върху файловете с разщирение kmz. Освен всичко, в сайта са указани точните градуси географска ширина и дължина. Данните са с точност до 20 метра. Ако терористите разполагат с тежки оръжия, няма никакъв проблем да се снабдят с необходимата за една атака информация и с точните координати на обектите.

„Публикуваме само сателитни снимки, които се продават свободно”, заяви говорителят на Google Щефан Койхел по повод лековатото боравене с взривоопасния материал. Оказва се, че наистина много други компании и институции публикуват подобни сателитни снимки в Интернет. Най-прочут е продуктът на кокуренцията Virtual Earth на Майкрософт. Койхел твърди, че дори НАСА предлага в програмата си Worldwind подобни сателитни снимки, които са достъпни за всички.

Въпреки това Virtual Earth и Worldwind далеч не са толкова популярни, колкото Google. Затова най-често обект на критика е калифорнийският концерн, особено когато престъпници използват описани в мрежата технологии за подготовка на престъпленията си или пък невинни хора откриват в подробните сателитни снимки от космоса нещо, което може би е било по-добре да не бъде откривано.

Такъв е случаят отпреди няколко месеца, когато у иракски въстаници, планирали нападение над британски военен обект, бяха намерени подробни сателитни снимки, които показвали спалните помещения на войниците, лавката и дори тоалетните. Източникът на снимките е Google Earth.

Още през 2005 година, когато концернът стартира този проект, правителството в Ню Делхи се оплака, че в мрежата всеки може да види снимки на индийските съоръжения за ядрени оръжия.

Наскоро американецът Dan Twohig откри във Virtual Earth на Microsoft снимката на американска атомна подводница клас Охайо, извадена на сух док. На нея можеше да се види и строго секретното витло, което обикновено при ремонти се демонтира или се покрива с платнище. Този път обаче това не било направено. Точно по това време сателитът снимал корабостроителницата. Без да е наясно с издънката, Microsoft купила снимките и ги поставила на сайта си. Когато в средата на тази година ФБР предотврати нападение на терористичната групировка Jamaat al-Muslimeen срещу нюйоркското летище JFK, у заподозрените бяха намерени снимки от въздуха на Google Earth, които показват подробно резервоарите за гориво и тръбопроводите му.

Най-новият скандал около злоупотреба със сателитни снимки изглежда относително безобиден: двамата младежи, обвинени, че са нападнали немския поп-продуцент и изпълнител Дитер Болен във вилата му край Хамбург, признаха, че разучили местопрестъплението по снимки от Google Earth.

В немското представителство на концерна обаче не се впечатляват особено от медийния шум около процеса на Дитер Болен. „Често искат от нас да не показваме частни домове, казва Койхел. Но цензурата или обработката на снимките е задача по-скоро на тези, които ни ги предоставят или на отговорните за тях държавни институции. И това трябва да се случи преди продажбата им.”

И наистина, почти навсякъде националното законодателство приписва отговорността снимките да не представляват заплаха на компаниите, които изпращат сателити в космоса. До 1990 година в Германия можеше да се публикуват въздушни или сателитни снимки само след изрично разрешение. В момента параграф 109 от наказателния кодекс „Изображения, застрашаващи сигурността” забранява снимането отгоре на казарми и атомни електроцентрали. Бундестагът дебатира по т.нар. закон за сигурността на сателитната информация. Негов обект също са компаниите, развиващи космически програми.

„Не цензурираме снимки”, казва Койхел и това е в съответствие със закона. И все пак, има нещо невярно в думите му. Защото недоволството на Индия от 2005 година беше взето предвид от концерна и днес „чувствителните” места се показват с ниска резолюция. А актуалните изображения на военни съоръжения в Ирак вече са подменени с по-стари.

Това предизвика негодувание у феновете на Google. Сега те имат достъп до мозайка от стари и нови снимки от горещите точки в световната политика и не знаят кое изображение от коя дата е. Често изтъкван аргумент срещу тези мерки е фактът, че който иска да използва сателитни снимки за престъпни и терористични цели, по правило има средствата да си ги набави и сам. От манипулирането на снимките страда най-вече удоволствието на интернет-потребителите да опознаят виртуално земята на домашния си компютър.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.