Възкресението на Бащицата

Иво Инджев

Официалните версии за небивалото 10-дневно отсъствие на Путин от публичността, лансирани от говорителя му Дмитрий Песков варират между „напълно е здрав”, има „пролетно обостряне” и днешното отрицание на предишните вариации чрез „няма да кажа”, защото нямало практика да се казва къде е отсъстващия президент.

Междувременно Песков вече създаде очакването за обратното броене, което би трябвало да приключи на 11-тия ден от мистериозното изчезване на Путин, тъй като той имал за предстоящата седмица „натоварена програма”.

Както и да приключи тази игра на криеница, дори и да бъдат оборени безбройните слухове и предположения за сериозно заболяване или за несериозни забежки на самодървеца от Кремъл около леглото на една родилка в Швейцария, самата игра на криеница е безспорен факт. За пореден път той открои наистина „особения път” на Русия, която се управлява еднолично от вожд без какъвто и да било колективен контрол. Путин не се чувства длъжен да дава обяснения на някакъв си народ, който се чуди дали не е останал без бащицата си.

Часове преди развръзката, защото (за добро или не) такава трябва да има в началото на работната седмица на 16 март, в най-гледаното телевизионно време по най-гледания руски държавен телевизионен канал ще бъде излъчено пропагандното оправдание за кримската авантюра на Путин под формата на филм, наречен „Крим. Пътят към родината”.

Всъщност, поради часовата разлика, той вече е видян в далечния източен край на империята и както се очакваше- в него няма нищо сензационно и изненадващо: съдържа обикновена шовинистична пропаганда.

Въпросът е обаче доколко излъчването на кримската оправдателна пледоария, готвена месеци наред, „случайно” съвпада с кулминацията на напрегнатото очакване сред нацията дали и как точно ще възкръсне блудният син на Русия.

Режисурата явно предвижда въздишка на облекчение и всенародна радост, че завоевателят на Крим, с присъщата му бодрост, се появява все едно че няма никакъв проблем след 11 дни отсъствие, за което не дължи никому обяснение. Важното е да жив и здрав жив, а грешният народ да осъзнае вината си, че не го е обожествявал достатъчно, поради което е бил наказан да страда!

Понеже тази прогноза ми изглежда най-вероятния изход от постановката с изчезването на Путин, подписвам се под нея часове, преди да бъде потвърдена или опровергана с пълното съзнание, че поемам риска да бъда изненадан от мистификатора Путин с някой друг номер.

Ваш Иво Инджев,
София,
Неделя, 15 март 2015 г. 16.56 ч.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.