Милициите „Аш Шабаб“ обмислят съюз с „Ислямска държава“

Мохамед Одоуа
ДПА

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Сомалийската ислямистка групировка „Аш Шабаб“ обсъжда дали да последва примера на нигерийските джихадисти от „Боко Харам“ и да обедини силите си с „Ислямска държава“, казват информирани източници.

Но тъй като „Ислямска държава“ смята, че е по-успешна от сегашния съюзник на „Аш Шабаб“, Ал Каида, не всички в сомалийската организация са готови да сменят съюзниците си.

„Имаше спорове сред нашите лидери дали да се присъединим към „Ислямска държава“ или да останем под ръководството на Ал Каида“, казва високопоставен командир на „Аш Шабаб“, пожелал анонимност.

„Все още сме в задънена улица“, казва източникът, който неотдавна говори с ДПА по телефона от неизяснено място в южния сомалийски регион Средна Джуба.

„Аш Шабаб“, което означава „Младежи“ на арабски, беше създадена през 2006 година. Първоначално мнозина смятаха, че групировката носи закон и ред в районите под неин контрол. Но след това тя загуби популярност заради отхвърлянето на хранителна помощ от Запада по време на глада през 2011 година.

Проявите на жестокост като обезглавяване на християни и нападения срещу умерени ислямски светилища също не подобриха на имиджа на организацията.

Групировката, която участва във война, отнела живота на хиляди хора, вече е загубила практически всички важни малки градове, от които бе изтласкана от армията на Сомалия и силите на Африканския съюз. Но тя все още има власт в селските райони в южната и в централната част на страната от Африканския рог.

„Аш Шабаб“ все по-често променя тактиката си и от конвенционални военни действия минава към самоубийствени атентати и други форми на градски тероризъм, нападайки правителствени сгради в Могадишу.

Организацията се опитва да излезе и на световната сцена, организирайки нови атентати в съседна Кения, след като през 2013 г. уби близо 70 души в супермаркет в Найроби.

Смята се, че „Аш Шабаб“ е взела решението си да се съюзи с Ал Каида, още през 2012 г., и заради слабостта си във военно отношение.

Решението е било взето от Ахмед Годане, лидера на „Аш Шабаб“, който беше убит при нападение на американски безпилотен самолет миналата година.

Твърди се, че новият лидер Ахмед Умар Абу Убайда смята „Ислямска държава“ за по-обещаващ съюзник.

„Аш Шабаб“ не спечели много от присъединяването си към Ал Каида. Може би се засили лошата му слава, но това не промени особено ситуацията на терен“, заяви Мохамед Шейх Мохамуд, бивш университетски преподавател и експерт по ислямския екстремизъм, който работи като независим консултант.

„Ислямска държава“ изглежда разпространява джихадистките си идеи в ислямския свят по-бързо от Ал Каида. Тя привлече млади хора от целия свят, което е точно това, от което „Аш Шабаб“ се нуждае. Тя се нуждае и от пари, и от нови бойци от Близкия изток“, обясни той.

„Аш Шабаб“ е получавала телефонни обаждания от „Ислямска държава“ в Ирак през последните няколко седмици, свързани с бъдещ съюз, заяви високопоставеният командир на фона на съобщенията, че „Ислямска държава“ е приела клетвата за вярност на „Боко Харам“.

Но Убайда се натъква на съпротива от страна на влиятелни командири, отнасящи се критично към структурните и политически промени, които такъв съюз може да наложи, заяви Мохамед Хасан, високопоставен сомалийски представител на силите за сигурност.

Източникът от „Аш Шабаб“ заяви, че според някои сега не е „подходящият момент“ да се сключва съюз с „Ислямска държава“, но отказа да съобщи допълнителни подробности за какво са разногласията.

Подкрепящите „Аш Шабаб“ медии, например „Радио Андалус“, в момента хвалят операциите на „Ислямска държава“ в Близкия изток. Един съюз „би превърнал „Аш Шабаб“ в по-голяма заплаха за Сомалия и за съседните страни“, заяви Мохамуд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.