Гърция разплита кълбото на укриваните данъци

За първи път властите в Гърция са успели да документират богатството на вложителите в страната, откъдето в хазната се очаква да влязат около 2,5-3 млрд. евро от неплатени данъци към държавата.

Това предвиждат амбициозните планове, обявени в парламента от новия държавен министър за борба с корупцията и укриването на данъци Панайотис Николудис.

Прокурорите, занимаващи се с финансови престъпления със съдействието на службата, проверяваща заможните данъкоплатци в страната, са анализирали всички данни, които са дигитализирани в 44 CD-та.

В тях се съдръжат имената на всички вложители в гръцки банки, в това число и на влиятелни политици и икономически фактори, както и на тези, извършвали парични преводи в чужди банки.

Бомбастичният материал, в който има данъчни длъжници и перачи на пари поне за последните 15 година, от две години стои в бюрата на Службата за борба с финансовите престъпления, тъй като данните в него само бяха събрани, но не бяха обработени.

В тези CD-та фигурира половин Гърция, каза шефът на службата Стелиос Стасинопулос. Въз основа на данните за гръцките вложители, за първи път са изготвени списъци на вложители, на извършвали парични преводи и на собственици на недвижимости в чужбина.

Властите са започнали проверки, като съпоставят данни от данъчните декларации, влогове и имоти, за да установят размера на необложеното богатство и за да могат да се домогнат до свежи пари за хазната.

Най-силното ни оръжие във войната срещу укриването на данъци е премахването на банковата тайна. Най-трудното нещо бе да установим сумите, които подлежат на облагане, каза държавният министър.

За гръцките вложители в банките в страната бе изготвен списък, включващ 1 364 069 гърци, за които има сведения, че за периода от 2000 г. до 2012 г. са притежавали депозити за над 300 хиляди евро. В тази цифра са включени и тези, които са извършвали банкови преводи в чужбина.

В същото време от проверките бе установено, че 38 едри вложители са изнесли пари в Люксембург. Един от тях фигурира и в скандалния „списък Лагард“, а други двама са обвинени за пране на пари.

В списъка на вложителите има също 306 гърци, както и фирми с гръцки интереси, притежаващи недвижими имоти в Лондон, при това в най-елитните квартали на британската столица. В него са включени още лекари и магистрати, политици и журналисти, артисти и бизнесмени.

Сведенията показват, че над един милиард евро са били налети от гръцки предприемачи и фирми на британския пазар за недвижими имоти. Доста от тях са закупили също апартаменти и вили.

Придобитите от гърци имоти в Лондон са на стойност от 100 хиляди до три милиона евро. Смята се, че много гърци са вложили над един милиард евро капитали в недвижими имоти в Лондон.

Властите проверяват също и още 106 гръцки вложители. Техните имена бяха открити в… един пакет на летището в Атина, съдържащ данни за банкови преводи през фирми. Става дума за такива в чужди банки, като UBS, HSBC, BNP, CITYBANK и други.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.