Слънчевото затъмнение ще създаде напрежение в европейската електрическа мрежа

Франс прес

Слънчевото затъмнения над Китай
Снимка от най-продължителното слънчево затъмнение, над китайската провинция Шандун. Сянката на луната мина на дължина 10 200 км, най-голямат част от които над Арктика, Сибир и Китай на 15 януари. Снимка: ЕПА/БТА

Слънчевото затъмнение, което ще може да се наблюдава в Европа в петък, 20 март, ще създаде напрежение в европейската електрическа мрежа, спирайки за няколко минути почти изцяло производството на електричество от фотоволтаичен произход и принуждавайки операторите на мрежата да вземат безпрецедентни мерки.

Ако сутринта на 20 март е много слънчева, спадът на производството от слънцето би могло да достигне 34 000 MW или еквивалента на добива на 80 станции от среден мащаб.

„Не може да бъде отхвърлен напълно рискът от инцидент“, предупреди неотдавна европейската група на операторите на мрежите за пренос на електричество и транспортиране на газ (Entso-e), имайки предвид невиждана досега ситуация при слънчев парк, който е 100 пъти по-голям в Европа, отколкото от времето на предишното слънчево затъмнение от 1999 година.

Причината е, че този спад на производството ще бъде много по-бърз – „четири до шест пъти“ в сравнение с измервания в обичайни условия, когато слънцето залязва, обяснява Жан-Пол Рубен, директор на френския Национален център по експлоатация на електрическата система на RTE, оператора на мрежата за пренос на електричество в страната. Между другото сигурността на системата се основава на равновесието във всеки един момент между производството и потреблението на електричество.

Европейските оператори на мрежите за пренос на електричество координират подготовката си „от над една година най-вече със създаването на специален експертен екип“, чийто анализ бе публикуван пред февруари, подчертава Константен Стасчюс, генерален секретар на Entso-e.

Германия, чийто фотоволтаичен парк (40 000 MW) категорично е най-големият в Европа и където слънчевата енергия представлява 18% от общото потребление на електричество през 2014 година, е страната, която е изправена пред най-значителните последици (от слънчевото затъмнение – бел. ред.).

Ако слънцето се скри в 09:30 часа местно време (08:30 часа по Гринуич), Германия ще трябва да се справи със спад от 75% на мощностите си през първата фаза на затъмнението, което ще обхване Европа, започвайки от Португалия и движейки се към Финландия между 09:00 и 12:00 часа.

Transnet BW, един от четирите оператори на германската мрежа от електропроводи с високо напрежение, е подсилил екипите си за този ден. Същото е направил и френският RTE в центъра за национално управление. Освен Германия, Италия (20 000 MW) и в по-малка степен Испания (6700 MW) и Франция (5300 MW) притежават големи паркове.

Междинни връзки от съществено значение Националните оператори на европейските електрически мрежи създадоха специална процедура, чиято цел е да се избегнат прекъсвания на електрозахранването за някои потребители.

Те увеличиха дневните си производствени запаси, които по принцип са за корекции (в баланса) на мрежата. Във Франция този резерв ще се увеличи от 1000 на 1700 MW.

При необходимост ще се задействат и допълнителни производствени мощности. Например ВЕЦ-овете във Франция, които ще могат да бъдат пуснати в експлоатация много бързо.

В Германия централите, работещи с газ и въглища, също ще бъдат включени в операцията, както вече са на практика и при нормални условия, заради високия дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на страната.

Този списък с допълнителните механизми за производство ще бъде разпространен сред всички оператори на мрежи в Entso-e.

Връзките между страните ще играят ключова роля.

„Европейските контролни центрове ще поддържат непрекъснат контакт по време на затъмнението. Целта е да се оптимизира сътрудничеството и да се намали още повече времето за реагиране“, посочва Стасчюс.

Един от възлите за тази координация е в Брюксел, в центъра за управление Coreso. В него операторите наблюдават в реално време, 7 дни от седмицата и 24 часа в денонощието движението на електричеството по пет свързани мрежи в западната част на Европа, които захранват с електричество над 40 % от населението на ЕС.

Франция, която има 48 трансгранични далекопровода и очаква слаб спад на производството си в петък, вероятно ще бъде опора за съседките си.

Coreso „ще позволи да се намери най-добрият отговор, който да се приложи и на практика“ от пускането в експлоатация на допълнителни производствени мощности до обмяна между страните, уточни Рубен.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.