Позлатеният век на Израел

Пол Кругман на корицата на сп. „Нюзуик“ със заглавие „Обама греши“

Защо израелският премиер Бенямин Нетаняху почувства нужда да разлайва кучетата във Вашингтон? Понеже точно това правеше с антииранската си реч в Конгреса. Ако сериозно се опитвате да повлияете на американската външна политика, не обиждате президента и не заставате толкова очевидно редом до политическата му опозиция. Не, същинската цел на тази реч бе да разсее израелските избиратели с войнолюбива бомбастичност, да отклони вниманието им от недоволството им от състоянието на икономиката, което според допитванията може да свали Нетаняху от власт в изборите на 17 март.

Защо обаче недоволстват израелците? В крайна сметка израелската икономика се представя добре според обичайните показатели. Тя преживя финансовата криза с минимални щети. В дългосрочен план расте по-бързо от повечето други развити икономики и се превърна в гигант на високите технологии.

От какво да се оплаква човек? Отговорът, който не мисля, че е широко харесван тук, е, че макар и икономиката на Израел да се развива, този растеж е придружен от обезпокоителна промяна в обществото и разпределението на доходите в Израел. Някога Израел беше страна на егалитарни идеали, населението на кибуците винаги си е било незначително малцинство, но силно влияеше на начина, по който се възприема нацията. И в действителност това си беше едно доста егалитарно общество, чак до началото на 90-те години.

Оттогава обаче Израел преживява драматично разширяване на пропастта между равнищата на доходи. Усилиха се водещите до неравенство мерки и сега Израел е на нивото на САЩ като едно от най-неравнопоставените общества в развития свят. И опитът на Израел показва, че това има значение, че крайното неравенство разяжда социалния и политическия живот.

Вижте какво се случва в двата края на спектъра – нарастването на бедността, от една страна, и на изключително голямото богатство от друга.

Според данни на Люксембургското изследване на доходите, делът от населението на Израел, което живее с по-малко от средния за страната доход – широко приемана дефиниция на относителна бедност – е нараснал повече от двойно между 1992 и 2010 г., от 10,2 на 20,5 процента. Делът на бедните деца почти се е учетворил, от 7,8 на 27,4 процента. И двете числа са най-лошите показатели в развития свят, с голяма преднина.

А когато става дума по-специално за деца, относителна бедност е точното понятие. Семейства, които живеят с много по-ниски доходи от тези на сънародниците си, ще бъдат изолирани от заобикалящото ги общество по някои съществени начини и няма да могат да участват пълноценно в живота на нацията. Деца, които израстват в такива семейства, със сигурност ще бъдат поставени в постоянно неизгодно положение.

В другия край, макар и наличните данни изненадващо да не показват особено голям дял от доходите в най-богатия 1 процент от населението, има огромна концентрация на богатство и власт в малка група хора на върха. Ама наистина малка. Според Банката на Израел, двадесетина семейства контролират компании, които съставят половината от общата стойност на израелската борса.

Естеството на този контрол е криволичещо и непрозрачно, той се осъществява чрез „пирамиди“, в които едно семейство контролира една фирма, която на свой ред контролира други фирми и така нататък. Макар и Банката на Израел да ползва предпазливи формулировки, тя очевидно се безпокои от потенциалните възможности за присвояване на средства.

Защо все пак общественото неравенство в Израел е политически проблем? Защото не се налагаше да е толкова крайно.

Може да си помислите, че неравенството в Израел е естествен резултат от една високотехнологична икономика, която генерира високо търсене на квалифицирана работна ръка, или може би отразява значимостта на малцинствата с ниски доходи, по-точно арабите и ултрарелигиозните евреи. Оказва се обаче, че тези високи равнища на бедност до голяма степен са отражение на водените политики: Израел прави по-малко да спасява хората от бедност от всяка друга развита страна – да, дори по-малко от САЩ.

Междувременно израелските олигарси дължат положението си не на иновации и предприемачество, а на това, че семействата им успяха да получат контрол над фирми, които правителството приватизира през 80-те години, и би могло да се каже, че те запазват тези позиции отчасти чрез неправомерно влияние над управленската политика в съчетание с контрол над основните банки.

Накратко, политическата икономика на Обетованата земя сега се характеризира с безмилостност на дъното и най-малкото мека корупция на върха. И мнозина израелци възприемат Нетаняху като част от проблема. Той е застъпник на политиката на пазарната икономика и като (републиканския губернатор на Ню Джърси) Крис Кристи има склонност да живее охолно за сметка на данъкоплатците, като същевременно несръчно се преструва, че не го прави.

И така, Нетаняху се опита да смени темата за вътрешнополитическото неравенство с външните заплахи – тактика, която ще се стори позната на помнещите годините на управление на Буш. На 17 март ще разберем дали е успял.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.