Откриха защо жените харесват миризмата на мъжка пот

Ново изследване показва, че способността да се разпознава определен мъжки хормон в потта е генетично заложена

Жени се забавляват на парти с гол мъж. Мъжката пот ги привлича подсъзнателно. Снимка: Уебшотс

Лиз Гейбър обича миризмата на мъжка пот и въпреки че не иска да си признае, ароматът я кара, както тя самата казва, да й се играе. „Приятелите ми мислят, че съм луда, но според мен мъжката пот е приятна и донякъде възбуждаща”, казва 28-годишната Гейбър, щастливо женена и майка на две малки момичета.newsweek_logo_.gif

Гейбър обаче не е дефектна. Слабостта й към мъжката пот е по-скоро заложена в гените й, поне според новото изследване на университетите Рокфелер и Дюк, публикувано през тази седмица в списание Nature. И преди учените знаеха за връзката между мъжката пот и женската възбуда, но това изследване за пръв път откри гена, свързан със способността да се надушват определени химически вещества в потта. Това, казват учените, може да е революция в разбирането как функционира човешкото обоняние.

Според изследователите от университетите Рокфелер и Дюк близо 70 процента от възрастните мъже и жени имат генетичната способност да улавят в мъжката пот миризмата на определен химикал, наречен андростенон. Те усещат заредената с тестостерон субстанция като приятен букет аромати, наподобяващ ванилия, нещо сладко или миризма на гора. Други, които имат функционално копие на гена, усещат андростенона като по-малко приятен, напомнящ на застояла урина.

Близо 30 процента от възрастните мъже и жени изобщо не могат да надушат андростенона и според учените това се дължи на липсата на гена, отговорен за разпознаването на тази миризма.

За да разберат кой точно може да разпознае мъжката миризма на андростенон, учените предоставили на 400 участници в изследването 66 различни аромати, включително горски аромати като бор, силни миризми като чесън и езотерични миризми като метанетиол – изкуствено създадена миризма, наподобяваща аромата на урина, след като са консумирани аспержи.

След това учените взели ДНК-проби от кръвта за анализ, и се оказало, че тези, които можели да надушат андростенона, имат генетична разновидност на обонятелния рецептор, наречен OR7D4. Приемането на андростенона като приятна или отвратителна миризма се дължало на две минимални промени в гена, наречен single nucleotide polymorphisms, който кара рецепторите за обонянието да не функционират.

Учените отдавна се опитват да обяснят сложния начин, по който хората приемат определени аромати. Затова за генетиката намирането на генетична връзка с една миризма – миризмата на мъжката пот – е като откриването на каменната плоча Розета за египтологията. „Не е ясно как функционира носът, не само по отношение на мъжката пот”, казва неврологът Чарлс Уайсоки, член на Monell Chemical Senses Center във Филаделфия и един от водещите изследователи, занимаващи се с обонянието.

За повечето жени потното мъжко тяло мирише приятно. Снимка: Уебшотс

Способността да се усеща миризмата на андростенона може и да изглежда като качество, без което можем да минем, но разпознаването на химически вещества може да има по-широко приложение, отколкото виковете о-о-о или а-а-а. Засега учените не знаят много за ефектите на андростенона върху хората. Известно е как той влияе върху прасетата. А това, което се случва с прасетата, е достатъчно да накара да се изчерви всеки учен.

Химическото вещество, което се намира в голяма концентрация в слюнките на мъжките прасета, действа като афродизиак на този животински вид. Щом женската свиня улови полъх на андростенон, тя незабавно заема позата, наречена lordosis – с извит гръб и поклащаш се ханш. “Всъщност така тя дава знак, че е готова за съвкупление“, казва Уайсоки. Заради тази бърза реакция търговците вече се заинтересуваха от андростенона и пуснаха на пазара мъжки дезодоранти, които обещават на мъжете, че жените няма да им устоят.

“На този етап няма научно доказателство, че пръскането с андростенон помага на мъжете да намерят щастието”, казва изследователят Лесли Восхол, ръководител на лабораторията по неврогенетика в университета Рокфелер. “Освен това, ако жената, която е обект на желание, няма функционално копие на конкретния ген, тя изобщо няма да усети миризмата.” И, разбира се, съществува и досадната вероятност да помисли аромата за смес от застояла урина с Армани.

Мъжете обаче не трябва да се предават. Учените вече показаха, че химическите смески, които съдържат “мъжка пот”, могат да предизвикат у някои жени необичайни физиологични реакции: повишен пулс, по-добро настроение и сексуална възбуда. Освен това мъжката пот влияе и върху отделянето на хормона лутеинизин, който участва в стимулирането на овулацията.

“В мъжката пот се крие много повече, отколкото знаем от вицовете”, казва Восхол, която планира поредица изследвания, базирани на генетичното откритие. Те трябва да разберат каква е ролята на веществото за мястото в социалната йерархия. Мъжете с високи нива тестостерон отделят с потта еднакви количества андростенон. Затова въпросът според Восхол е “дали жената ще отговори на тези нива и дали ще надуши най-големият мъжкар сред група мъже”?

Докато този въпрос намери отговора си може би най-доброто решение за всеки мъж, който иска да привлече една жена, е да се отървава навреме от телесните си миризми. “В човешките взаимоотношения може да се надуши много повече, отколкото ни е известно на нас – учените”, казва Уайсоки. “Но засега няма доказателства, че ако една щастливо омъжена жена надуши в потта на чужд мъж определена химическа съставка, ще напусне съпруга си.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.