„Големия брат“ се мести в двореца на Ердоган

Новият дворец на Ердоган. Снимка: заман

Президентът Реджеп Тайип Ердоган има неутолим апетит за контрол и е това, което западняците наричат „маниак на тема контрол“.

Ердоган, който свика кабинета в двореца си въпреки явния дискомфорт на премиера Ахмет Давутоглу, който технически е ръководител на Съвета на министрите, често се намесва в законодателния процес в парламента, прицели се в независимостта на централната банка, която се осмели да не се вслуша в неговите искания за по-ниски лихви, консолидира контрола си върху съдебната система и полицията, използва личните си контакти, за да държи медиите под юмрука си и се наслаждава да контролира личния живот на гражданите, включително по колко деца трябва да имат те.

Последната му намеса бе да попречи на бившия ръководител на националната разузнавателна агенция МИТ Хакан Фидан, който подаде оставка, да участва в предстоящите парламентарните избори и да осигури завръщането му на предишния пост.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган създава голям център за електронно наблюдение в двореца си, за да следи цялата страна. Най-новото му начинание е да създаде система от типа „Големия брат“ в своя предизвикал полемики дворец. Може би звучи преувеличено, но от своя контролен център Ердоган ще може да следи 77 милиона турски граждани.

Според информация на Хюсеин Йозай от вестник „Тараф“ 143 телевизионни монитора в контролния център на Белия дворец на Ердоган ще бъдат използвани за проследяване на всички видеосистеми по улиците на 81 окръга в Турция чрез турската система за вътрешна сигурност MOBESE (за видеонаблюдение) и трансмисиите от безпилотни самолети.

Техническата инфраструктура на този стряскащо амбициозен проект е завършена и сега се тества. Всички популярни инциденти, демонстрации, полицейски и военни операции ще бъдат следени.

Така, Ердоган ще може да управлява всички операции на силите за сигурност от своя дворец. В добавка към данните от безпилотните самолети и от системата MOBESE, от центъра ще може да бъдат следени също телевизионни предавания и 3G трансмисии. Свързани с центъра ще бъдат също жандармерията, Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, Агенцията за информация и комуникационни технологии (BTK) и Националната разузнавателна служба МИТ.

Данните на MOBESE за цялата страна ще бъдат архивирани в три големи сървъра. Работната станция, създадена от BTK, ще позволява достъп до ограничена информация. По време на военни операции данните от операционния център на генералния щаб ще бъдат предавани в контролния център на Белия дворец.

В момента към службата на премиера има Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации. Генералният щаб на армията е настанил своя оперативен център за бойни действия в бункер. В новопостроената сграда на външно министерство ще има специален кризисен център. Операцията „Шах Фърат“ по евакуацията на гробницата на Сюлейман шах в Сирия беше следена от Давутоглу в центъра за военни операции.

С новата интегрирана система Ердоган ще може да контролира развитията от своя дворец. Усърдието на Ердоган да контролира всички аспекти на живота в Турция със сигурност се превръща в основна загриженост в страната. Ердоган е обсебен от това да държи всичко под контрол и не може да търпи каквото и да било противопоставяне на неговите амбиции. Например той нарече Конституционния съд „ненационален“, защото той взе решение срещу неговата забрана на Туитър. Ердоган обвини управителя на централната банка, който въпреки неговите настоятелни призиви отказа да намали лихвените проценти, че „продава страната“.

Ердоган изрази негодувание от платформите в социалните медии, които не може да контролира, заявявайки: „С всеки ден ставам все по-голям противник на Интернет“. Манията на Ердоган стана още по-голяма след протестите за парка Гези и корупционните разследвания през декември 2013 г. Много законодателни промени бяха приети, за да укротят недоволството му от разследванията и публичния натиск. Проектозаконът за вътрешната сигурност, който сега е в парламента, е последният подобен опит.

Един президент може да намери начини да избегне етикета „диктатор“, но на Ердоган с неговата амбиция да контролира всичко в страната няма да бъде лесно да избегне обвиненията, че е персонализирал държавата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.