Холандците се готвят за важни местни избори

Франс прес

Акордеонист от България в холандски град. Снимка: Бистра Величкова

Холандците ще се явят пред урните, за да изберат представители на провинциите, които може да блокират в Сената реформите, смятани за необходими от либералния премиер Марк Рюте.

Повече от 12,7 милиона граждани ще могат да пуснат своята бюлетина в 12-те провинции, съставляващи Холандия, за да изберат 570 представители, които на свой ред ще изберат на 26 май състава на горната камара на парламента за следващите четири години.

Някога орган, който одобрява текстовете, приети от долната камара на парламента, Сенатът се превърна сега в арена на политически сблъсъци с потенциала да разклатят управляващото правителство на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и Партията на труда (ПТ), казват анализаторите.

Правителството и сега разчита на подкрепата на три малки опозиционни партии, за да получи одобрението на Сената: ако резултатите от утрешните избори не са добри за партиите от управляващата коалиция, приемането на закони може да стане истинско предизвикателство.

Правителство в мъртва точка? Правителствената коалиция контролира 30 места в Сената и получава подкрепата на прогресивните политици от „Демократи-66“ и на две християнски партии, за да си гарантира мнозинство от 38 места от общо 75 в Сената.

Ако НПСД и ПТ не получат мнозинство в новото събрание, „правителството ще бъде блокирано“, заявява пред АФП Кес Артс, професор по политически науки в Университета на Твенте.

Други опозиционни партии, включително Християндемократите от ХДП, отказаха да обещаят подкрепата си.

Патовата ситуация може да има потенциал да разклати правителството, казва Кес Артс.

Според проучванията се очаква Партията на труда да понесе тежък удар на изборите утре. В същото време подкрепата за Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте изглежда непоклатима при все неотдавнашната поредица от скандали.

Последният по дата скандал беше оставката на министъра на правосъдието Иво Опстелтен и на неговия заместник Фред Тевен, обвинени, че са излъгали парламента по въпроса за споразумение, сключено от прокуратурата преди 15 години с наркобарон.

Считани за „символите на енергичната борба с престъпността“, тяхното оттегляне отваря вратите за кандидатите на Партията на свободата на Герт Вилдерс.

Но не се очаква Партията на свободата да получи голяма подкрепа, тъй като електоралната им база не е особено склонна да се яви пред урните за подобен вид избори, според политическия анализатор Андре Кровел от Амстердамския университет.

Проектозаконите обикновено не срещат никакви пречки в Сената, но „политическите съображения играят все по-важна роля“, според Кес Артс.

Един враждебно настроен Сенат може да парализира важни реформи до следващите парламентарни избори през 2017 година.

„Ако няма мнозинство в Сената, правителството няма да може да върви напред, особено по въпроса за реформата в здравната система“, която е от ключово значение за правителствените мерки за икономии, предупреждава Андре Кровел пред АФП.

Слаба избирателна активност По традиция избирателната активност на подобни избори е слаба: 46 на сто през 2007 г. и 56 на сто през 2011 г., в сравнение със 74 на сто на парламентарните избори през 2012 година.

Докато правителството харчи всяка година 12 000 евро за всеки от гражданите си, а общините по 3000 евро, провинциите не харчат повече от 370 евро, припомня левоцентристкият всекидневник „Фолксрант“.

Провинциалните избори „не са важни сами по себе си, а защото чрез тях избираме сенатори“, добави Кровел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.