Младите евроскептици: тяхно ли е бъдещето?

Като чуете „десен евроскептик“, първото, което ви идва наум, е застаряващ и раздразнителен ксенофоб. Меко казано, истината не е точно такава.

Да вземем „Златна зора“, крайнодясната гръцка партия. На изборите през януари тя се представи най-добре при избирателите между 18 и 24 години и получи 8,4 на сто от гласовете в тази група. Една пета от унгарците, които са между 18 и 33 години, днес биха гласували за крайнодясната партия Йоббик. „Алтернатива за Германия“, друга популистка партия, има най-голяма подкрепа при хората под 30-годишна възраст. Сред холандците, които са на по-малко от 35 и имат намерение да гласуват, 24 процента биха избрали евроскептичната Партия на свободата. Във Франция младите предпочитат Марин Льо Пен пред президента Франсоа Оланд.

Защо такива партии привличат младите, които обикновено са възприемчиви към новото и различното? Може би защото те най-силно бяха ударени от рецесията. Нетната заетост в еврозоната е намаляла с 6 милиона през периода 2008-2013 г.; половината от засегнатите от тази тенденция са на възраст под 25 години. В Южна Европа младежката безработица е ужасяващо висока. А тези, които работят, получават ниски забрати и често са на непълен работен ден.

Младите лесно се ядосват от съществуващите институции като Европейския съюз. Родените след 1980 са до известна степен по-склонни да свързват ЕС с пилеенето на средства и бюрокрация в сравнение с предишните поколения. Младите хора предпочитат гражданските инициативи, казва Хилари Пилкингтън от Myplace, финансиран от ЕС изследователски проект за младежки проблеми; популистките партии изглежда им предлагат точно това. „Златна зора“ има забележимо присъствие на улицата, било то тормозейки имигрантите, било то раздавайки храна на местните.

Евроскептичните партии усърдно се стараят да привлекат младите хора. Младежките организации организират дебати, летни лагери и музикални фестивали. Йоббик създаде цяла субкултура с модни марки и патриотични рок банди. Германската националдемократическа партия е раздала в училищните дворове хиляди пропагандни сидита.

Крайнодесните партии засилват присъствието си и в интернет, където гъмжи от тийнейджъри. Вилдерс, лидерът на холандската Партия на свободата, има повече последователи в Туитър от премиера Марк Рюте. „Алтернатива за Германия“ има повече „харесвания“ във Фейсбук от управляващите християндемократи. Ако това е бъдещето на Европа, то е много тревожно.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.