Регионалните избори в Андалусия – генерална репетиция

Франс прес

Плакат на ЛГТБ общността в подкрепа на Подемос и лидера Пабло Иглесиас

Нови партии като Подемос, които обръщат с главата надолу предизборната кампания, доминирана от обвинения в корупция: регионалните избори в Андалусия в неделя се очертават като генерална репетиция за парламентарния вот в края на годината в Испания.

„Целият свят ще изтълкува резултатите като първи тур на парламентарните избори, въпреки че двата вота са напълно различни“, коментира преподавателят по политически науки Антон Лосада.

Всички сондажи прогнозират, че никоя от участващите партии няма да получи абсолютно мнозинство в този обширен регион на Южна Испания, където пред урните са призовани да се явят 6,5 милиона избиратели, и че ще са необходими съюзи, за да се състави правителство в Севиля.

Това е още една причина анализаторите да смятат Андалусия като изпитателен полигон за възможни съюзи след националните парламентарни избори, където също няма да има мнозинство и четири партии – две стари и две нови, ще доминират в политическата игра.

В лагера на старите партии, Социалистическата партия се редува с консерваторите от Народната партия в управлението на Испания от 1982 година. Социалистите, които са на власт от 32 години в Андалусия, са разтърсени от много корупционни скандали в този туристически регион, страдащ от свръхпредлагане на пазара на недвижими имоти.

Според анкетите те ще получат едно или две места по-малко в регионалния парламент в сравнение с 2012 г. и ще бъдат принудени да си търсят нов партньор, след като скъсаха с еколо-комунистите от Обединената левица и свикаха предсрочни избори.

Народната партия, която управлява в Мадрид, силно губи скорост в Андалусия. Избирателите в този опустошен от безработицата регион са по-склонни, отколкото в останалата част на страната, да не й прощават заради мерките за икономии, наложени от нея, за да излезе Испания от кризата.

В лагера на новите, Подемос – лявата радикална партия която изригна през 2014 г., получи на европейските избори 1,2 милиона от гласовете на 36 милиона избиратели. На национално равнище тя е начело според сондажите. В Андалусия анкетите й отреждат трето място – с 15 места.

Водена от професор по политология, носещ дънки и конска опашка – Пабло Иглесиас, 36-годишен, нейните обещания за край на икономиите и на корупцията на „управляващата каста“ предизвикват народен ентусиазъм.

Но връзките й със социализма на Венецуела и афишираният съюз с гръцката партия СИРИЗА, която трудно изпълнява обещанията за край на икономиите след идването си на власт през януари, отблъскват част от електората, макар че се той се стреми към промяна.

Оттук несъмнено произтича успехът на Сиудаданос („Граждани“), която също претендира, че ще изчисти политическия живот и обещава промяна без необмислени рискове. „Ние от Сиудаданос искаме справедливост, докато Подемос иска отмъщение“, заяви лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера, 35-годишен, в интервю във в. „Мундо“.

Създадена през 2005 г. като каталунска партия – противник на независимостта на областта, Сиудаданос се преобрази в национална центристка и реформаторска партия и напоследък напредва в сондажите. На национално ниво, институтът „Метроскопия“ й отреди през март 18,4 на сто от намеренията за гласуване, срещу 12 на сто през февруари. В Андалусия, тя ще получи 10 процента от вота и 10 места в регионалния парламент.

„Може да станем свидетели на по-раздробен андалусийски парламент, в който нови партии влязат толкова убедително, че да станат необходими за управлението“, смята Хайме Фери Дура, политолог в Мадридския университет „Комплутенсе“.

При тази хипотеза андалуските социалисти, които според прогнозите ще спечелят най-много гласове, ще са тези, които ще могат да избират своите съюзници и ще се задържат на власт.

Това е перспектива, която притеснява Ана Местре, водач в листата на Народната партия в провинция Кадис. „В Андалусия минахме през толкова трудности, че не можем да си позволим никакви експерименти. Едно е ясно: който гласува за Сиудаданос, Подемос или Обединената левица, гласува за Социалистическата партия“, каза тя за АФП.

Дузина регионални избори предстоят през май, заедно с общински, които още ще променят прогнозите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.