Чаеното парти може да стане трета партия

Асошиейтед прес

Протест на „Чаено парти“. Снимка: топнюз

Политическият хаос през първите два месеца на новия Конгрес, въпреки мнозинството на републиканците и в двете камари, може е сигнал, че Чаеното парти се видоизменя в нещо като трета партия – дълбоко консервативна формация от законотворци, които редовно осуетяват обещанията на републиканците за ефективно управление.

Съвсем наскоро група републиканци от чаеното парти накара председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър да се обърне към демократите за приемане на законопроект за финансиране на министерството на вътрешната сигурност. Този ход беше особено смайващ във време, когато САЩ се борят с опитите на групировката „Ислямска държава“ да задържи значителни части от Сирия и Ирак и да причини поразии в Северна Африка.

Битката за финансирането на министерството на вътрешната сигурност зависеше от 52-ма републиканци, които отказаха да одобрят мярката, освен ако в нея не бъде включен раздел, който да неутрализира действието на указа на президента Барак Обама, с който временно беше премахната заплахата за депортиране на милиони хора, живеещи незаконно в страната.

Въпреки че републиканците имат надмощие от 245 срещу 188 гласа в камарата – най-голямото мнозинство от 70 години, Бейнър в крайна сметка беше принуден да разчита на демократите за ключово гласуване за финансиране на министерството.

Това постави в доста неудобно положение самият Бейнър и републиканците като цяло. Председателят запази хладнокръвие, като подкрепи исканията на Чаеното партия за имиграцията, докато не се наложи безшумно да промени тактиката, изоставяйки страничната мярка, така че министерството да не остане без финансиране – поне за седмица. После камарата одобри пълно финансиране с подкрепата на 182-ма демократи и 75 републиканци. Но 167 републиканци гласуваха против, което беше поразителен укор за Бейнър.

Републиканският конгресмен Тим Хюълскамп, който е един от най-големите критици на Бейнър, каза, че назрява ожесточена битка между републиканците от върхушката и „редовите консерватори“. „Войната се развихря“, заяви той.

А това вероятно ще се прояви в продължителна вътрешна борба сред партийните редици и между Камарата на представителите и Сената по предстоящи въпроси като приемане на бюджет, увеличаване на правомощията на страната за вземане на заеми и приемане на ново споразумение за употреба на сила за Обама в битката с бойците на групировката „Ислямска държава“.

Политологът от колежа „Месая“ Робин Лоърман мисли, че „войната“, за която говори Хюълскамп, в крайна сметка ще доведе до открит разрив между републиканците от Чаеното парти и техните колеги от по-основното течение на партията. Има голяма вероятност това да се случи по въпроса с програмата на Обама за здравеопазването, каза тя. Върховният съд на САЩ се готви да се произнесе по-късно тази година по конституционносъобразността на част от закона.

Ако съдът се произнесе против правителството, „Обамакеър“ може да бъде унищожен. Въпреки че програмата няма широка подкрепа в САЩ, достатъчно на брой хора започват да виждат ползата и може да се обърнат срещу републиканците. Това може да накара основното течение да изрита Чаеното парти, така че републиканците от основното течение да могат да започнат да търсят приемливо заместващо законодателство.

Политологът от Тексаския християнски университет Джеймс Ридълспърджър казва, че Чаеното парти е крайнодясното крило на принадлежаща към основното течение Републиканска партия, която разбира, че трябва да „смекчи различията с демократите за някои неща“, ако иска държавният апарат да работи що-годе нормално. Именно това се случи с Бейнър, когато камарата в крайна сметка гласува за финансиране на министерството на вътрешната сигурност без искания за анулиране на мерките на Обама в областта на имиграцията.

Тази реалност ще остави Чаеното парти по-изолирано във време, когато републиканците очакват с нетърпение кандидат-президентската надпревара през 2016 г.

„Едно нещо е да получиш номинацията на републиканците за президент, друго е да спечелиш националните избори“, каза Ридълспърджър. „Говори се, че Джеб Буш е фаворит, но въпреки че това може да е вярно, Джеб Буш няма да бъде кандидат, който се стреми да се хареса на Чаеното парти“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.