Най-кървавата джихадистка атака за повече от 10 години разтърси Тунис

Тунис е най-близко до представата за успешно развитие сред страните от Арабската пролет. Правителството извърши пълен преход към демокрация след изборите миналата година. Въпреки това политическият хаос и насилието, заразили много от останалите страни в Северна Африка, продължават да проникват през тунизийските граници.

На 18 март въоръжени мъже нападнаха музея Бардо в Тунис – популярен туристически обект – и убиха най-малко 17 чужди туристи и двама тунизийци. Тази кървава баня поставя под съмнение нееднократните твърдения на властите, че водят ефективна война срещу джихадистките групировки.

Това е първата успешна атака срещу туристи в Тунис от атентата с кола бомба срещу древна синагога на остров Джерба през 2002 г. Тогава загинаха трима тунизийци и 16 туристи. Други два атентата през октомври 2013 г. се провалиха – и в двата случая ставаше дума за нападения на млади тунизийци срещу европейски туристи.

При сегашната атака въоръжените нападатели предпочетоха за мишена музея пред съседната сграда на парламента. Музеят се гордее с богатата колекция от древноримски мозайки и е една от туристическите топ дестинации в града. Екскурзовод разказа, че видял млад мъж по джинси и риза с автомат „Калашников“ в ръце на паркинга на музея. Отначало гидът помислил, че мъжът може би си прави шега с приятели. След като схванал заплахата обаче той побягнал към съседната сграда на парламента (в която има внушително военно присъствие и проверки за сигурност на всички посетители, за разлика от музея).

Тунизийските специални сили веднага пристигнаха на място и двамата заподозрени нападатели бяха убити. Властите твърдят, че други трима въоръжени все още се издирват. След като кървавата драма приключи и потресените туристи бяха отведени с автобус оттам, се изясни, че убитите са най-малко 19, а още 24-ма са ранени.

Ясно е, че нападението е насочено срещу туризма – един от ключовите сектори на изнемогващата тунизийска икономика. В музея Бардо почти няма посетители през работните дни от седмицата.

След революцията през 2011 г., заради растящата нестабилност в съседна Либия и особено след атентатите в Париж през януари, туризмът в Тунис практически е замрял. Всяка сряда обаче поне един голям круизен кораб акостира в столичното пристанище Ла Гулет. На пътниците се предлагат различни кратки турове из града и околностите – археологическите останки от древен Картаген, или разходка из Медината – Стария град, с последващо посещение на музея Бардо. Нападателите явно добре са избрали деня на атаката, защото в музея е имало поне един автобус с туристи от Ла Гулет.

Премиерът Хабиб Есид каза, че сред ранените има германски, италиански, полски и испански туристи, но не даде подробности как е приключила операцията. След като нещата се успокоиха, от територията на музея излязоха 4 военни коли с командоси в черни маски от специалните сили. Един от тях вдигна победоносно ръка под бурните аплодисменти на служителите на музея и отекнаха възгласи „Да живее Тунис!“.

Обществото стои зад силите за сигурност, дори и в селските райони. Същите обеднели села и провинциални градчета, от които идват „кандидати“ за конфликтите в Сирия, Ирак и Либия, пращат и хора в армията и националната гвардия, при липсата на други възможности за работа.

Трагедията трябва да помогне за фокусиране на вниманието на политиците, което напоследък бе отклонено от маловажни политически теми. Миналата седмица вниманието на медиите бе погълнато от комично боричкане в най-голямата партия в новия парламент – „Нидаа Тунес“, която почти се разцепи от междуличностни спорове.

В същото време насилието, надигащо се извън границите на Тунис, продължава да прониква в страната. Вътрешни джихадистки групировки са убили над 60 души от силите за сигурност след 2012 г., най-често при дребни засади и нападения. Имаше и едно обезглавяване. Твърди се, че тези групировки често се оглавяват от алжирци и са организационно свързани с „Ал Каида в ислямския Магреб“ (АКИМ), корените на която водят към кървавия конфликт в Алжир през 90-те години на миналия век. Но гледат с растяща тревога към онова, което става отвъд южната им граница с Либия.

Съобщено бе, че виден тунизийски джихадист – Ахмед Руиси, заемал висок чин в йерархията на толерираната някога, но забранена сега групировка „Ансар аш Шариа“, е бил убит в сражение там тази седмица. Много тунизийци се опасяват, че други ще последват пътя му, след което може да се върнат в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.