Социолози се червят от срам след победата на Нетаняху

Ройтерс

Засрамени, че не успяха да предвидят изборната победа на премиера Бенямин Нетаняху, израелските социолози вчера казаха, че не са отчели нагласите на резервираните десни избиратели и може би неволно са подтикнали колебаещи се да подкрепят настоящия премиер.

На парламентарните избори във вторник Партията Ликуд на Нетаняху спечели 30 от 120-те места в Кнесета, а левоцентристкият Ционистки съюз – 24. Социолозите прогнозираха точно обратното и в петък предричаха, че съперниците на премиера ще получат четири места повече от неговата партия.

Оказа се, че не може да се разчита и на екзитполовете. Трите най-големи израелски телевизии, съобщавайки след затварянето на избирателните секции първите прогнозни резултати, казаха, че двете партии са с много близки или еднакви резултати. Ако тези резултати се бяха потвърдили, и двете щяха да могат да застанат начело на правителство.

Но през нощта при броенето на гласовете резултатите на Ликуд се повишиха от 27 на 30 места, а на Ционисткия съюз спаднаха от 27 на 24.

Затрупана с въпроси на какво се дължат тези разминавания, ветеранът на социолозите г-жа Мина Цемах, която работи за Втори канал на израелската телевизия, обясни, че много от гласувалите за Ликуд са отказали да участват в паралелното „гласуване“ и да пуснат бюлетина в „урните“, поставени от социологическите агенции извън избирателните секции.

Г-жа Цемах предположи, че макар екзитпол проучванията да са анонимни, това нежелание на избирателите да кажат за кого гласуват, вероятно се корени в културата на израелските граждани, пристигнали от страни с различен политически режим, при който хората се притесняват да разкрият избора си.

„В някои секции, отворени на места, където има много имигранти и където е имало кутии, в които да се пускат гласовете за Ликуд, процентът на участвалите в екзитпола бе особено нисък“, каза Цемах по израелското Военно радио.

С това е съгласен и социологът Камил Фухс. Той каза, че при окончателното преброяване на гласовете от секциите, които той е наблюдавал, е станало ясно, че голям брой от привържениците на Ликуд не са участвали в екзитполовете. Или ако са участвали, може би не са били искрени и на са посочили как са гласували, а и тъй като екзитпол гласуването е приключило преди реалното, вероятно социолозите са пропуснали увеличаването на гласовете, дадени в последния момент за Ликуд в отговор на призива на Нетаняху.

„Някои хора не казват (при екзитпола) за кого наистина са гласували, а участието в екзитпол проучванията приключва около два часа преди затварянето на избирателните секции“, каза Фухс за Израелското радио.

В Израел предизборните прогнози са се оказвали погрешни и преди – през 1981, когато Ликуд спечели с малка преднина; през 1992 – за връщането на власт на лявата Партия на труда; и през 1996, когато Нетаняху победи тогавашния премиер от Партията на труда Шимон Перес и спечели първия си мандат. Друг фактор, който обърква социолозите, е новият подход, при който се разчита на проучвания по интернет, смята Ави Дегани, израелски социолог, който казва, че е правил само телефонни анкети. От един месец насам той бе единственият социолог, който постоянно предричаше победа за Нетаняху.

Дегани казва, че създадените в интернет „групи“ с десетки хиляди предварително подбрани респонденти, рядко са вярно отражение на израелското общество, тъй като отдават предпочитание на хора, които са на ти с технологиите, които са образовани и живеят в градовете.

„Интернет не дава представа за Държавата Израел или за израелския народ, защото е фокусиран предимно върху Тел Авив“, каза Дегани на пресконференция, организирана от неправителствената организация „Израел проджект“. Тел Авив е вторият по големина град и финансова столица на Тел Авив. „Хората, които живеят в периферията и които гласуват по-скоро за Ликуд, са слабо представени“ в социологическите проучвания.

В отделно изявление за Ройтерс Дегани каза, че израелските социолози винаги са объркани от около 30 процента от гражданите, за които не се знае как ще гласуват – или защото до последно отказват да посочат предпочитанията си, или защото в крайна сметка подкрепят съвсем малки партии, които не получават достатъчно гласове, за да влязат в парламента и не се вземат предвид. „Говорим за двайсетина места в парламента, които може да бъдат заети от един или друг. Почти невъзможно е да се предвиди статистически“.

И все пак Дегани каза, че е очаквал победата на Нетаняху, след като е установил, че поне половината от колебаещите се избиратели биха избрали Ликуд и добавя, че някои от анкетираните са били срещу силното представяне на Ционисткия съюз. „В Израел това е много емоционален въпрос. Освен това Ликуд имаше и предимството, че е една от партиите, може би подобно на (либералната) Мерец, която има ясна идеология. При останалите определящото са личностите“, каза Дегани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.