25 години смайли

Професор Скот Фалман.

Точно преди 25 години Скот Фалман, професор от университета “Карнеги Мелън” в Питсбърг, Пенсилвания, за пръв път използва комбинация от двоеточие, тире и скоба като знак, изобразяващ усмивка. Той изпраща този символ на свои колеги посредством електронен бюлетин (онлайн място за комуникация) по време на дискусия за ограниченията в онлайн хумора. “Предлагам символът

:-)

да бъде използван за означаване на шеговити съобщения – пише Фалман. – Гледайте го настрани.”

По случай 25-годишнината на знака смайли Скот Фалман и негови колеги от университета планират да организират ежегоден конкурс за студенти с награда в размер на 500 долара. Победител ще бъде този, който успее да изобрети някаква новост в комуникацията посредством компютри.

Според експерти по езика знакът смайли и появилите се по-късно емотикони са предоставили на хората изключително лесен и практичен начин посредством имейл или друг вид електронно съобщение да изразяват емоции, които иначе би им било трудно да предадат. “Изобретението” на професор Фалман се разпространява първо из факултетите на университета, а след това, благодарение на Интернет, завладява целия свят.

“Досега не съм срещал доказателство в полза на това, че знакът :-) е бил използван вместо усмивка преди аз да предложа тази идея – казва професор Фалман. – А и никой друг не твърди, че го е измислил преди мен. Все пак допускам, че е възможно. Идеята е толкова проста и очевидна.”

“Съвременните хора едва ли могат да си представят да използват чатове и имейли, без да изписват смайлита – казва Райън Стансифър, професор по компютърни науки в Технологичния институт във Флорида. – Те притежават страхотна власт.”

Програми като ICQ, Skype, Miranda, Yahoo Messenger, MSN Messenger, Google Talk и др. разполагат с определен набор от “личица”, изразяващи различни емоции – от радост до обида и яд. “Невероятно е да наблюдаваш как елементарният знак, който измислих, се превърна в световен феномен – казва професор Фалман. – Често се чудя колко ли милиона души са изписвали знака смайли и са накланяли глави наляво, за да го видят както трябва.”

Според Клифърд Нас, професор по комуникация в университета Станфърд, влиянието на емотиконите върху съвременния език е огромно. “Емоцията, скрита зад някакво написано изречение, обикновено трудно може да бъде разгадана, защото по принцип се разпознава по тона на гласа – казва той. – Това, което правят емотиконите, е да осигуряват механизъм за безгласно предаване на емоциите. По някакъв начин те предоставят на хората възможността да не се замислят кой знае колко върху думите, които използват. Емотиконите са естествен прогрес в комуникацията.”

(по в. Ню Йорк Таймс)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.