Проблемът „Варуфакис“ тежи на гръцките преговори по дълга

Янис Варуфакис. Снимка: личен сайт

С взривоопасни интервюта, недипломатично поведение, с фотосесии на звезда и неприличен жест с пръст*, Янис Варуфакис се превръща по-скоро в част от гръцкия проблем с дълга, отколкото от неговото решение, или поне така вярват неговите партньори в еврозоната.

Мнозина гърци смятат своя нов финансов министър за глътка свеж въздух, човек, който каза на своите колеги в еврогрупата няколко гръцки истини за безполезността на форсиране на политика на мерки за икономии върху икономика, която е в депресия от пет години. Но неговата готовност да счупи правилата на европейския дискурс предизвикаха смайване и то не само сред сдържаните финансови шефове и бюрократи, които населяват еврогрупата.

Петдесет и три годишният икономист, който сам се нарича „непоследователен марксист“, стана известен, когато лявата партия СИРИЗА спечели изборите през януари и премиерът Алексис Ципрас го избра за финансов министър. За по-малко от два месеца на тази работа той предизвика охладняване у мнозина събеседници в Берлин, Брюксел и Франкфурт и рискува да се превърне в пречка в момент, когато Гърция се мъчи да избегне банкрут и да остане в еврозоната.

Според гърците най-накрая се е появил някой, който се бори за страната си с плам, който според тях е липсвал на предишното, водено от консерватори правителство. Анкетите сочат, че правителството все още има обществена подкрепа в преговорите, макар да е постигнало малко.

Варуфакис, чиито отношения с германския ветеран финансов министър Волфганг Шойбле се влошиха рязко през последните седмици, не бе достъпен за коментар.

Все пак, гръцки служител заяви, че „интелектуалната харизма“ на Варуфакис е предизвикала удивление и присмех. „Неговото хладнокръвие ги оставя без думи“, каза служителят. „Той пита, но не получава отговори: ние изгубихме около една трета от нашия национален доход, как можем да върнем заемите?“, каза служителят. „Политическото убийство на реномето на Варуфакис започна преди две седмици като начин да се отърват от него“.

Някои официални европейски представители говорят в частни разговори за „проблема Варуфакис“, обвинявайки го в показност, непоследователност и липса на дискретност, които са унищожили взаимното доверие и са разтревожили инвеститорите. „Той е приятен човек, но не така работят нещата“, заяви финансов министър от еврозоната, който пожела да остане анонимен. „С Варуфакис е трудно нещата да останат поверителни“.

Един служител от еврозоната изтъкна неговите нападки срещу Германия и други влиятелни партньори. „Варуфакис се превърна в сериозно бреме в отношенията между еврозоната и Гърция“, каза служителят. „Отношението към една страна до голяма степен се персонализира, особено в малко и интимно пространство като еврогрупата“, каза той.

Все още никой не е поискал главата му, но един официален представител на ЕС каза, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е казал на Ципрас миналата седмица, че Варуфакис е трябвало да смекчи малко тона, ако желае да има успех. Други представители на еврозоната казват, че проблемът е в СИРИЗА, а не във Варуфакис, който не е член на партията, макар да бе избран в нейната листа. Те отбелязват, че Ципрас е бил по-директен в исканията за репарации от Германия за нацистката окупация по време на Втората световна война и е обвинил лидерите на Испания и Португалия, че са в конспирация да свалят неговото правителство.

Но се предполага, че финансовите министри са различни – по-благоразумни, по-малко полемични и окуражаващи пазарите вместо да ги разбиват, работещи с цифри, а не с лозунги. И макар че Ципрас публично разкритикува някои от своите министри за това, че говорят твърде много, той отиде на разходка с Варуфакис в Атина в неделя, два дни след срещата с Юнкер, сякаш за да разсее слуховете, че министърът-медийна звезда, е изпаднал в немилост.

Някои колеги от СИРИЗА критикуваха търсенето на публичност от страна на Варуфакис още преди той да бъде изтипосан със снимки с неговата съпруга скулпторка на тераса на покрива на техния апартамент в Атина във френското списание „Пари мач“ миналия уикенд. „Умоляваме ви: по-малко интервюта и повече работа.

Времената изискват сериозност, решения и измерими резултати“, заяви евродепутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис в завоалирана критика.

Когато германски телевизионен канал излъчи в неделя видео с Варуфакис в лекция през 2013 г. как показва среден пръст, докато говори за Германия, министърът първо каза, че то е подправено, а след това пусна линк в Туитър към филм, който ясно показва, че той прави този жест.

Независимо от критиките, позицията на Варуфакис изглежда сигурна преди срещата на ЕС на върха тази седмица и жизненоважната визита на Ципрас при германския канцлер Ангела Меркел идния понеделник.

Когато Варуфакис се появи за първи път през февруари в еврогрупата, която обхваща валутната зона на 19 страни, неговият мускулест вид с бръсната глава, ризи с открита шия и понятно говорене, това му спечели фенове у дома и сред европейската левица. При закрити врата той отказвал да се ангажира в детайлни технически дискусии, предпочитайки да обстрелва с декларации сякаш продължава кампанията си. Варуфакис бързо разочарова своите европейски колеги с изявления, отекващи на пазарите, за платежоспособността на Гърция и практика в Брюксел да обещава, че ще изплати напълно дълговете, а след това да казва точно обратното у дома.

Първата му среща с Шойбле показа в сбит вид тази мегафонна дипломация. Когато неговият домакин каза, че те „са се съгласили, че имат разногласия“, Варуфакис каза, че те не са постигнали съгласие дори по това, че са на различно мнение. Той продължи още по-далеч и каза, че мерките на икономии, диктувани от Германия, тласкат Гърция в ръцете на неонацистите. Служителите в Берлин бяха ужасени.

Служители от еврозоната изтъкват, че враждебността между двамата усложнява всички преговори. След като обвини Европейската централна банка, че задушава Гърция като не разрешава на Атина да емитира още краткосрочни облигации, които само нейните банки ще купят, Варуфакис разкритикува схемата на ЕЦБ за изкупуване на суверенни облигации като раздуваща балона с ценни книжа.

БТА

* Германски телевизионен водещ призна, че е манипулирал записа, на който гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис ужким показва среден пръст на страната, предадоха Франс прес и ДПА.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.