Изгнаници от Крим пазят живо посланието за единство на Украйна

Асошиейтед прес

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Мъчителите му залепили очите с тиксо и го заключили в тъмна стая. Андрей Счекун казва, че в продължение на 11 дни те го били, изтезавали го с електроди и го горили с нажежени парчета метал. По думите му той бил подложен на изтезания, докато Крим гласувал на референдума за отделяне от Украйна преди година. Престъплението на Счекун – агитирал свои съграждани на полуострова да отхвърлят поглъщането му от Русия.

„Кръстоностният поход“ на Счекун за единна Украйна продължава и до днес. Той го започнал в момент, когато проруските настроения сред етнически руското население, което е мнозинство на полуострова, трескаво се надигали. Исканията за отделяне от Украйна се засилиха рязко в дните след свалянето през февруари 2014 г. на приятелски настроения към Москва украински президент Виктор Янукович.

Въпреки че повечето украинци яростно негодуваха срещу грабителското му управление, хората в региони като Крим и Източна Украйна – които имат преобладаващо руско население, гледаха на него с одобрение. Руските държавни телевизии вече ги бяха захранили със солидна доза истории, разказващи как размириците са ръководени от крайни украински националисти, имащи за цел да потискат руското население. Руските медии предупреждаваха, че злонамерени украинци са готови да нахлуят в Крим.

Кампанията на Счекун за събиране на подкрепа на полуострова за антиправителствените протести, които свалиха от власт Янукович, се оказали достатъчни, за да го направят подозрителен. Не след дълго в двора на дома му в кримския град Бахчисарай се появили листовки, обвиняващи го в предателство.

„Навсякъде из окръга, където живеехме, закачаха листовки с лика му, в които го наричаха кръвожаден предател и фашист и какво ли не още“, каза съпругата на Счекун Людмила в новия им дом край Киев. Счекун заедно със съпругата си и тримата им синове са сред близо 20-те хиляди души, които според украинските власти са напуснали Крим и са отишли във вътрешността на страната след анексията на полуострова от Русия.

На 9 март, седмица преди референдума, цивилни полицаи задържали Счекун на железопътната гара в кримската столица Симферопол, където чакал доставка на украински знамена и символи. Те били от самообявилото се народно опълчение, натоварено да осигури гладко протичане на референдума за присъединяване към Русия.

„Мислеха, че искаме да провалим референдума им“, заяви Счекун. „Мислеха, че сме някаква терористична група или нещо подобно“. Оттогава да си проукраински активист в Крим станало още по-опасно.

Миналата седмица малка група кримчани отбелязаха деня на украинския национален поет Тарас Шевченко, като се събраха около статуята му в Симферопол с украински знамена. Заради тази проява на открито неподчинение след това трябвало да положат 40 часа тежък труд.

Татарското малцинство на полуострова, чиито ръководители се противопоставиха на руската анексия, казва, че също е било подлагано на сплашване, чиито форми варирали от дребен тормоз на властите до побоища, отвличания и убийства.

На конференция на ООН в Женева в понеделник пратеничката по въпросите на човешките права на украинския парламент Валерия Лутковская нарече Крим „полуостров на страха“. „Хората ги е страх да си изразяват мнението“, посочи тя. „Изпитват страх за живота и бъдещето си, страх да изповядват вярата си и да говорят на родния си език“.

Според последното преброяване на населението от 2001 г. етническите украинци съставляват една четвърт от населението на Крим. Отдалеч изгнаниците се чувстват безпомощни и изразяват разочарование, че Крим не е залегнал като приоритет в дневния ред на украинското правителство.

„Сега за жалост няма нито един орган на изпълнителната власт, който да се занимава с кримските въпроси“, каза Ескендер Бариев, член на органа за самоуправление на кримските татари, Меджлиса.

Счекун казва, че при липсата на инициатива от страна на правителството остава единствено активисти като него да поддържат духа на украинците, които още са в Крим. „Нуждаят се от моралната ни подкрепа“, заяви той. „Те имат нужда да им казваме: не сме ви предали, не сме ви изоставили“.

Трудно е да се продължава борбата от жилище под наем край столицата. Но Счекун остава оптимист за мисията си. „Няма да допуснем правителството да забрави“, каза той и заедно със съпругата му довършиха изречението: „че Крим е Украйна“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.