Айман Одех – човекът, който обедини арабските партии в Израел

Франс прес

Айман Одех. Снимка: от тв екрана

Човекът с основен принос за историческия успех на арабската листа на парламентарните избори в Израел, 40-годишният Айман Одех, сега трябва да решава как да осребри този политически капитал.

Листата на израелските арабски партии – представители на потомците на палестинците, останали в земите си при създаването на Израел през 1948 г. (всеки пети израелец) – спечели 13 места, показват почти окончателните резултати, огласени вчера. Това я прави трета сила в израелския парламент, Кнесета.

Оглавявайки листата, Одех – адвокат от семейство на зидар – спечели първия си депутатски мандат. Той успя да съюзи евреи, араби, комунисти, ислямисти и арабски националисти. Едно от бъдещите предизвикателства пред него ще е да запази сплотеността на тази необикновена компания.

Малко преди изборите Одех, баща на три момчета, довери пред АФП, че носи на плещите си „изключителна отговорност“, предвид вдъхнатите на израелските араби надежди.

В деня, когато ще влезе в парламента, той ще стигне до него символично на крака, тръгвайки пеш от пустинята Негев, където се бори от години държавата да признае 40 бедуински села, както каза самият той.

Това е начин да запознаем с проблема всички израелци, понеже – казва той – „ако лагерът на демокрацията отслабне, фашизмът ще вземе жертви и първи сред тях ще са арабите“.

Любимец на медиите Любимец на израелските медии и на израелските араби, чиито депутати досега са по-известни със своите гръмки прояви, отколкото с изборните си успехи, Аймен Одех е антипод на Ханеен Зоаби, също от арабската листа, която не се колебае да напусне Кнесета, когато бъде пуснат израелския химн.

Сс четвъртито лице и гъста черна коса, Одех е човек на диалога, който води кампатия за това евреи и араби да работят заедно за равенство. В телевизионните предавания, в които участва, той никога не се разделя със спокойствието си, дори когато е изправен срещу ултранационалиста Авигдор Либерман, предложил „да се отсече с брадва главата“ на израелските араби, които не са предани на Израел.

Израелските журналисти го определят като способен оратор и политик. Когато преди няколко години той започна да кръстосва страната, за да убеждава израелските араби да отказват да служат в армията, в. „Аарец“ приветства „най-добре организираната арабска кампания, провеждана някога в Израел“.

Следвайки правилата, мъжът с трапчинка на брадата не се колебае да показва семейството си с гинеколожката Нардин Ааслех, чийто брат е бил убит като юноша от израелската полиция в разгара на втората интифада.

Сутринта в деня на изборите многотиражния в. „Йедиот Ахронот“ публикува текст на сина му Тайеб, написан на иврит и на арабски.

Родолюбие „Когато бях малък, си мислех, че татко ми (Айман) е зидар, защото е против разрушаването на къщи, но по-късно разбрах, че е адвокат, който обича да защитава бедните“, пише Тайеб под снимка, на която е в прегръдката на баща си.

„Когато има време, той ме води в планината и сред природата защото много, много обичам моята страна“, разказва детето – внук на палестинци, останала по тези земи при създаването на Израел.

Любовта към родината и политиката Айман Одех казва, че черпи от детството си, преминало на фона на епопеята на „Организация за освобождение на палестина“ (ООП) в изгнание: израелската инвазия в Ливан през 1982 г., първата интифада, избухнала през 1987 г. „Вкъщи се говореше само за тези събития, както и в печата, който изкова моите убеждения“, казва той.

В горните класове това дете на Хайфа, голям израелски град със смесено население, оглавява съвета на гимназистите, което му коства досие в службата за вътрешна сигурност „Шин бет“, която го е арестувала многократно.

Невъзможно е да бъдат победени фашизмът и расизмът без еврейските граждани на Израел, казва той. Идеята се загнездва у него в Хайфа, където се е научил да говори публично както пред арабската, така и пред еврейската общественост. Като общински съветник от 1998 до 2003 г., той успява да наложи изписването и на арабски език на имената на десетки улици.

С това наследство любителят на арабската дива Ум Калсум и на поета, възпяващ палестинската кауза, Махмуд Даруиш, Одех не прави компромиси.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.