Западът има задължения към народа на Тунис

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Стрелбата в Тунис тази седмица беше най-пресния пример за хаоса, създаван от ислямистките екстремисти в градове по света.

Но нападението, при което бяха убити най-малко 23 души, трябва да бъде осъдено не само заради убийството на невинни мирни граждани. То е пресметнат опит за дестабилизация на Тунис, единствената страна в региона на Близкия изток и Северна Африка, която стана свидетел на мирен преход към демокрация след Арабската пролет. САЩ и европейските им съюзници, които направиха крайно недостатъчно в отговора си на размириците в съседна Либия, сега трябва да се обединят в подкрепа на народа на Тунис.

Когато Тунис преживя своята „Жасминова революция“ през 2011 г., мнозина се опасяваха, че страната ще бъде обхваната от гражданска война между ислямисти и привържениците на светската държава. Политическите ръководители на тази 11-милионна страна обаче избраха тази рядка арабска стока: компромиса. Днес светската партия „Нидаа Тунес“ и умерената ислямистка партия „Ан Нахда“ работят заедно в правителство на националното единство, ръководено от президента Бежи Каид Есебси, преодолявайки предишното си недоверие. В резултат Тунис, въпреки че е разположен в един от най-опасните региони на света, често е възхваляван като най-успешната демокрация в Арабския свят.

Тунис обаче е изправен пред два големи проблема. Първият е нарастващата заплаха от джихадизма, която нападението от тази седмица илюстрира по мрачен начин. Нападението в музея „Бардо“ в Тунис може да е било извършено от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, или ИДИЛ, която пое отговорност. Но екстремистки групировки като Ал Каида и „Ансар аш Шариа“ също ръководят създадени отдавна местни клетки. Техните възможности бяха подсилени от колапса на либийската диктатура преди 4 години, събитие, което доведе до попадането на десетки хиляди оръжия и бойни машини в ръцете на местни екстремисти.

Вторият проблем е състоянието на икономиката. Въпреки че икономиката се справя добре през последните години, страната е силно зависима от състоянието на европейските пазари, които досега бяха мудни. Годишният икономически растеж на Тунис, с около 3 на сто, е доста под равнището, необходимо за да осигурява работни места за недоволните младежи в страната. Сред най-големите притеснения, предизвикани от нападението тази седмица – повечето жертви на което бяха чужденци – е че може да отслаби жизненоважния за страната туристически сектор.

Президентът Есебси е ветеран в политиката, чиято първа реакция на безчинството беше решително осъждане. Но международната общност трябва да изиграе важна роля. Една непосредствена задача би била ООН, ЕС и НАТО да координират план за укрепване на тунизийската армия и полиция, за да се изправят срещу терористичната заплаха.

Тези международни организации трябва да помогнат на Тунис и да затвори югоизточната си граница за нашествие на джихадисти и престъпни банди. На финансовия фронт западните сили трябва да осигурят значителна подкрепа на страната под формата на заеми, инвестиции и облекчаване на дългове, мерки които ще помогнат да се облекчи нарастващото социално напрежение в страната.

Резките промени, засегнали Близкия изток и Северна Африка поставят огромни предизвикателства пред международната общност. Но западните лидери трябва да признаят специалното си задължение към Тунис. Страната не само дава ярък пример как демокрацията в западен стил и ислямът могат да съществуват едновременно в арабска държава.

Тунис освен това плаща висока цена за ръководената от НАТО намеса в Либия, която дестабилизира региона, проблем, който се изостри от последвалата го липса на внимание от страна на намесилите се сили. Западът забрави народа на Либия. Той не трябва да повтаря тази грешка когато Тунис е в нужда.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.