Бомбите на Зоран Заев – селективност или тактика?

в. Дневник

Зоран Заев, председател на Социалдемократически съюз (СДСМ) на Македония, най-голямата опозиционна партия. Снимка: Кросс

Досега на „Бихачка“ /улицата, на която се намира централата на опозициониня Социалдемократически съюз на Македония, СДСМ – бел.ред./ гръмнаха десетина бомби. Почти всеки втори ден лидерът на социалдемократите Зоран Заев дава пресконференция и в еуфория, придружаван от членове и симпатизанти на партията си, оповестява някакви нови афери в работата на управляващите.

Доказателствата, които СДСМ получава от македонските служби /както твърди Заев/, се следят внимателно от обществеността и всеки ден с нетърпение се чака нова бомба. Това е събитие номер едно на политическата сцена. Поне засега е така.

Слушаме приказки – от промяна на подробни урбанистични планове на центъра /на Скопие/ по желание на премиера, до някакви изборни нередности, после разговори между правителствени функционери – кой какво правел, после разговори между журналисти, членове на правосъдието, за някакви назначения /…/.

Всичко това е в ръцете на прокуратурата и нека там се води правната процедура. През тези седмици се наслушахме на много разговори. И чухме, че всички, от начало до край, се отнасят почти 100 процента до членовете на управляващата партия. И до още некорлцина, случайно заварени наоколо.

Макар лидерът на социалдемократите неколкократно да заяви, че всичко, ама буквално всичко, което притежават като доказателство, ще бъде оповестено и сервирано на гражданите, поне засега впечатлението е, че не е така. След десетина бомби се създаде впечатление за подбор при оповестяването на материалите. Или все пак ще трябва да почакаме по-дълго, за да чуем всичко за всички страни, които са били подслушвани. Ако изобщо чуем.

Като казвам всичко, имам предвид да се публикуват материалите и за опозицията, и за албанците, и за Македонската православна църква, и за Ислямската религиозна общност. Тактиката подбора на материалите в по-дълъг срок може да доведе и до загуба на концентрацията на онези, които искат да чуят какво притежава СДСМ, както и до намаляване на еуфорията, която настана след първата бомба.

Безспорно е, че Заев трябва да запази реда на оповестяване, утвърден със съгласието на висшите партийни органи, но не с цел да се защитят определени страни. Няколко души вече призоваха лидера на партията да оповести и своите разговори, и разговорите на членовете на СДСМ и коалиционните партньори, както и записите на албанските партии. Заев повторно успокои топката с изявлението, че вече всичко ще излезе наяве, но според сегашния ход на процеса не е съвсем така. И впечатлението е, че няма гаранция, че всичко ще излезе наяве.

Но като се има предвид, че предстоят още взривове, ще почакаме да видим дали някой, за когото се твърди, че е извършвал престъпления, ще бъде назован пред гражданите с име, фамилия и тон, каквато е досегашната практика. И без грам селективност.

Без грам селективност и при албанските избиратели, и при опозиционната коалиция, и при работещите в медиите. Или все пак след приключване на целия процес с бомбите СДСМ ще остане да ни дължи няколко записа? Очакването продължава с надеждата, че Заев ще отговори на упреците, дошли от няколко страни. Че истината наистина ще излезе наяве.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.