Митьо К.ра или как БНТ пак се оля със затъмнението

„А, и Митака пристига. Митьо К.ра. Митьо К.ра помниш ли го? Ето го“, чуха зрителите, които се опитаха да гледат онлайн на сайта на БНТ директното излъчване на пълното слънчево затъмнение.

И си спомниха за 1999 г., когато екип на БНТ отиде на Камен бряг да предава директно тогавашното пълно слънчево затъмнение. Телевизиите на цяла Европа бяха организирани и следяха сянката от луната как се движи през държавите една след друга от Великобритания до Турция и нататък. Всяка следваща държава се включваше директно с излъчване от своя територия, показвайки кадри от затъмнението, от пейзажи наоколо. На екран течеше и дигитален часовник, който отброява до части от секундата.

Само като дойде редът на България се видя …едно нищо. Пълен мрак, няма слънчев диск, няма сянка на луната, нищо. Провал, смях, трагедия, комедия, както щеш го наречи.

Дилетанската БНТ, в която всеки оператор, шофьор, шеф на ПТС е с връзки, показа истинската си същност.

Нито един от екипа на Камен бряг не е бил с висше образование – нито режисьор, нито оператор, никой. Край екипа дошла и седнала на шезлонг тогавашната директорка на телевизията Лили Попова (партийно назначение на тогавашния премиер Иван Костов). Без въобще да разбере за неуспешното излъчване, след като минало затъмнението, тя благодарила на екипа за работата и си тръгнала.

Днес, на следващото слънчево затъмнение, 16 години по-късно, БНТ пак се оля. Този път онлайн. Понеже Канал 1 предава петъчния парламентарен контрол – за националната телевизия това е по-важно от слънчево затъмнение, което подлуди цяла Европа.

БНТ 2 и другите канали на БНТ също не бяха предвидили директно излъчване на затъмнението. Затова то вървеше онлайн. Но онлайн вървяха и всички вътрешни служебни разговори между оператори, репортери, редактори.

Поне 10 минути никой от БНТ не забеляза брътвежите в ефир на хора, които си говорят по телефон и вътрешни връзки.
Ето част от диалога излъчен в директното предаване:

Оператор Х (към репортерка): Слушай, днес ако не можем да снимаме слънцето, знаеш ли какво става? Случай 1994-а година (бел. ред. – затъмнението, когато БНТ пак направи гаф, е през 1999 г.). На Камен бряг. Колегите ми се осраха и не можаха да снимат.
Репортерка: А те защо не са могли?
Оператор Х: Щото нямаха е такова, филтър.

Оператор Х (звъни по телефона на Жанет, вероятно редакторка): Ало, слушай ме, Жанет…. Жанет…. Ми не те чувам, щото те чувам отвреме навреме. Значи… На камерата има филтър, който филтър – ако няма слънце – няма да се види нищо, разбираш ли? И им кажи, ако обичаш на редакторите, че всичкото това, което се случи тука, и го заснехме и го показахме на живо, е благодарение на една жена, позната, която ми даде филтър. Аз бях тука без филтър. Това да го знаят и началниците. Иначе щяхме да се насереме като 93-та година!

Оператор У: Ама това „Господари на ефира“ ще има да го показват, показват, показват…
Оператор Х: Щеха да ни разкъсат, нали си спомняш, бе…
Оператор У: Митьо Плондира го отвлече. Той беше шеф на ПТС-а, беше чисто нов.
Оператор Х: Уволниха го и него..
Оператор У: Дааа, дааа. Той ги съди и се върна.

Оператор Z: Я да погледнем да видим кво се вижда…
Оператор Х: Не се вижда нищо. Има филтър… Нервно ми е…

Репортерка: Ъъъ, обадиха ми се от сайта. Помолиха, ако може да не говорим, защото се прави цялото видео на затъмнението и влиза звукът в сайта вътре. И искат да не говорим.

Оператор Х: А, и Митака пристига. Митьо К.ра. Митьо К.ра помниш ли го? Ето го.

(тук може да се чуе записан целият диалог, излъчен в предаването)

От разговора става ясно, че излъчването на поредното затъмнение отново е дилетантско във всяко отношение. Нито са подготвени, нито разбират какво става докато излъчват. И БНТ не е планирала професионално директно предаване по някой от каналите си на събитие, което се случва през повече от десетилетие.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.