Защо конфликтът в Украйна е опасен и за България

Антон Митов. Снимка: личен архив

Ситуацията там с всеки изминал ден се усложнява все повече. Така смята заместник-върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа – генерал Ейдриън Брадшоу, посетил наскоро София. Според британеца, Русия преначертава границите на суверенни държави, което е заплаха за всяка страна в Европа. Посещението на Брадшоу в България съвпадна с големите учения на НАТО в Черно море. След като бяха във Варна, бойни кораби от Съединените щати, Канада, Турция, Германия и Италия са недалеч от Крим. Провеждат се симулации на въздушни битки и издирването на подводници.

Друг британец сподели пред в. „Дейли мейл“ преди време, че руският президент Владимир Путин изпраща шпиони на рибарски кораби. Според оттеглилия се от активна дейност адмирал Алън Уест, на дегизираните плавателни съдове руски агенти събират данни за военноморските сили на Обединеното кралство. Адмиралът посочва, че шпионски съдове, плавали в международни води, са били засечени от кораби на НАТО в Северно море.

Руският президент Владимир Путин постави в пълна бойна готовност Северния флот, отделни съединения на Въздушно-десантните войски и Западният военен окръг, в рамките на внезапна проверка, руските военни подсилват войсковата групировка на Нова земя и Франц-Йосифова земя. В същото време НАТО провежда учения на Черно море, в близост до Крим, където в продължение на година се водеха спорове на кого исторически принадлежи полуострова.

В Русия смятат, че е техен, защото там е кръстен княз Владимир, а в Украйна вярват, че 23 години са достатъчни, за да бъде той неразделна част от тяхната територия. Ако направим една проста сметка, за последните три хиляди години се получава, че най-много той е бил „собственост“ на ираноезичните скифи – 900 години, следвани от Византия, гърците, Римската империя, Османската империя, кимерците, Русия (Рус, Руската империя, СССР) – 278 г., Хазарски хаганат, Половци, готи, Златната орда, Кримското ханство, хуните, Украйна – 23 г. и Генуезката република – 20 години.

Ситуацията се изостря още повече и с „позорното решение” на президента на Украйна Петро Порошенко и на украинския парламент относно особения статут на Донбас. Това мнение изразиха в съвместно изявление лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, цитирани от ТАСС.

Политиците са готови да поставят под заплаха безопасността и бъдещето на цяла Европа в стремежа си да накажат Русия. Заедно с това нарастват и разногласията с Вашингтон в Евросъюза. Унгария, Гърция и Кипър открито недоволстват срещу санкциите. Австрия, Чехия и Словения са настроени за диалог, а не за продължаването на конфронтацията с Москва. Засега Европа още се стреми да съхрани формално единство, но да се балансира между волята на Белия дом и националните интереси вероятно едва ли ще продължи дълго.

От своя страна Киев се стреми да вкара европейците, макар и във формат НАТО, в бойни действия. Така загубата, заради ниския морален дух и тоталната корупция на войната да легне на плещите на Запада. Но ако мирното население продължава да загива, то това няма да донесе мир. Напротив, конфликтът  ще се разгаря все повече и опасността от голяма война в Европа ще бъде съвсем близка, а България е в центъра на бурята.

От Радио България

От

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.