Матю Арлидж: Ако ти поставят ултиматум, ще убиеш ли човек, за да спасиш себе си?

„Куршум за двама“ – дебютeн трилър след десетки сериали

Матю Арлидж. Снимка: личен сайт

Двойка влюбени са отвлечени и заключени в тъмно и празно помещение. Единственото, с което разполагат, е пистолет с един патрон. И ултиматумът на похитителя: този, който убие другия, ще бъде пуснат на свобода. Няколко дни без храна, вода и елементарни условия на живот поставят на истинско изпитание физическите и психическите сили на пленниците. Те трябва да решат: кой ще умре и кой ще живее. Това е най-извратената игра, която детектив Хелън Грейс някога е виждала. Тя познава тъмната страна на човешката природа, но не може да проумее действията на похитителя. Логиката му съвсем й убягва, когато анализира и случаите на следващите отвлечени двойки: двама колеги, майка и дъщеря, две танцьорки. Те нямат нищо общо, но само на пръв поглед. Истината ще се окаже много по-страховита, отколкото Хелън Грейс може да допусне – в представения от „Хермес“ първи роман на Матю Арлидж „Куршум за двама“ (Eeny Meeny).

Матю Арлидж е работил като сценарист на телевизионни сериали 15 години, като основно се е занимавал с драматични поредици. След работата си в голяма продуцентска къща и Би Би Си, той основава собствена компания за телевизионни сериали, която произвежда предимно криминални поредици. „Куршум за двама“ е първият му роман, който се превърна в най-успешен дебютен трилър на годината. Критиците наричат Арлидж впечатляващ нов талант в жанра на трилъра и определят стила му като мрачен, оригинален и завладяващ. Вторият му роман също се превръща в хит. В момента Матю Арлидж е един от най-четените писатели във Великобритания, а книгите му не спират да покоряват бестселъровите класации. Правата за „Куршум за двама“ са продадени в 25 държави. „Куршум за двама“ е най-успешният трилъров дебют за 2014 г. И трите романа на автора са влизали в Топ 10 на най-престижните британски класации за бестселъри. „Куршум за двама“ попадна в класациите на Германия и Полша. Третото заглавие – „Къща за кукли“, седмици наред оглавяваше класацията за предварителни продажби на електронни книги. Арлидж попада в Топ 10 на най-продаваните крими автори във Великобритания за 2014 г. Следва разговор с Матю Арлидж.

Мисля, че писателят трябва да бъде възможно най-анонимен, за да се избегнат всякакви предварителни нагласи към книгите му

– Това е дебютният ви роман. Той е не само брилянтно замислен и написан, но и доста плашещ. Откъде почерпихте вдъхновение?

– Живеем във време на жестока конкуренция и противопоставяне. Риалити формати като X-Factor и Big Brother ни дадоха възможност да се намираме в положение постоянно да съдим другите хора. Кой е по-хубав? Кой е по-талантлив? Кой ти харесва повече? Кой е добър, по-добър, най-добър? Помислих, че ще бъде интересно сериен убиец да си задава тези въпроси, а залогът да е на живот и смърт. Оттам ми хрумна и идеята за „Куршум за двама“. Действието не се развива в света на знаменитостите, а в този на обикновените хора. А въпросът е универсален: ако ти поставят железен ултиматум, можеш ли да убиеш човек, за да спасиш себе си? Повечето от нас ще кажат „не“ или най-много, че биха го направили, защото семейството им се нуждае от тях. Но дали това е вярно? Дали инстинктът ни за самосъхранение не е по-силен?

– Очевидно сте дискретен, не искате да се шуми около личността ви. Умишлено ли е това?

– Да, съвсем умишлено. Мисля, че писателят трябва да бъде възможно най-анонимен, за да се избегнат всякакви предварителни нагласи към книгите му. Колкото по-неуловим, по-мистериозен е образът на автора, толкова по-лесно читателят се потапя в творбата му. Честно казано, никога не ме е интересувало дали даден писател е женен, дали има деца и дали обича кучета. Голямото количество информация разваля удоволствието за мен. Малкото е повече!

– В „Куршум за двама“ има доста дръзки сексуални сцени. Защо решихте героинята ви да се интересува от садомазохистични практики?

– От самото начало исках моята героиня Хелън Грейс да е различна. Исках да има различни от до болка познатите от кримироманите проблеми. Затова създадох трудното й и трагично детство, което продължава да диктува постъпките й. Тя има емоционални проблеми, непрестанно е измъчвана от вина и срам и затова се интересува повече от болката, отколкото от секса. Но все пак тя може да изпитва топли чувства и въпреки маската на строгост, която си е сложила, тя се нуждае от рамо, на което да поплаче.

– Инспектор Хелън Грейс е необичаен образ и вероятно тя ще остане главна героиня и на следващите ви книги?

– Абсолютно вярно. Подготвил съм ви още много истории с Хелън Грейс.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.