Смей се, палачо!

Иво Инджев

Не знаех, че съм опакован в анекдот с Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, но в. „24 часа” отпечатва днес следното (от интернет сайт):

„Излежават се Иво Инджев и Плевнелиев на плажа и обсъждат политиката на Русия. Минал Бойко Борисов и, за да си направи майтап, шляпнал Инджев отзад по врата. Тогава Иво скочил стреснат и се развикал:
– Росене, какво ти казах, че ще ни застигне дългата ръка на Кремъл.”

Не е много смешно да ми се вменява параноя спрямо дългата ръка на Путин от онези, които скачат на крака и козируват само като чуят „Русия”.

Сарказмът на друг виц, публикуван в същия вестник днес, е обаче поводът да обърна внимание на „закачката”.

„Звъни телефонът в Кремъл.
-Другарю Путин!
-Да, слушам ви”.
-Убили са Немцов!
-Не може да е истина! На моста ли?”

Връзката между двата вица за мен е в реалната ситуация на оживено място в София, при която един фанатичен русофил ми се разкрещя на руски език, че трябвало да избягвам да вървя …по мостове. Друго негово подобие, този път анонимно, ме „покани” в коментарната част на блога ми да ме черпи с чай, като онзи, с който изпратените от Путин убийци отровиха Литвиненко в Лондон.

Британският „Дейли телеграф” цитира днес Дейвид Камерън, премиера на страната, в която беше отровен Литвиненко, да казва, че точно балканските страни са „крайно уязвими за руския шантаж”. Да ви звучи на майтап?

Не знам за дългата ръка на Путин, но русофилското „чувство за хумор” определено ме застига чрез предупреждения, че може да ме сполети съдбата на Немцов или на Литвиненко, който умря в адски мъки. Ха-ха-ха, нали!

Впрочем, ако трябва да бъда „поласкан” вероятно трябва да заложа в това отношение не на споменаването ми във виц, препечатан в „24 часа”, а поради факта че руската пропаганда се позовава на моя информация, макар и да не ме цитира. Явно московските пропагандисти вярват безусловно на факт, съобщен от моя милост.

Именно в ivo.bg вчера цитирах източници от администрацията на президента Плевнелиев да заявяват, че той не планира да присъства на московския парад на 9 май.

Днес руското издание „Взгляд” заклеймява Плевнелиев по този повод, позовавайки се по следния начин: „Об этом сообщает NewsBG.ru, не называя причину отказа.”

Откъде знам, че източникът на тази информация е именно ivo.bg? Въпрос е на логично съпоставяне на „съвпаденията” не само по дата, но и по смисъл. Защото в руското съобщение се говори за „съобщение на прессекретариата на президента” Плевнелиев, каквото НЯМА. Имаше мое обаждане по телефона, на което ми беше отговорено по начина, по който думите ми са преразказани от руските пропагандисти. Ами ако бях излъгал? С други думи, те ми вярват макар, че като типични пропагандисти, не се позовават на източника!

И понеже е мой ред да иронизирам, питам: щом съм им толкова достоверен източник на информация, да бяха се позовали на моята категорична прогноза от неделя 15 март в статията „Възкресението на Бащицата”, че на Путин му няма нищо, а разиграва имперски спектакъл с изчезването си за 11 дни, след което ще се появи с гръм и трясък с маска на пренебрежение, надсмивайки се над упражненията на всички, опитващи се да отгатнат къде бил и дали изобщо е жив.

Както е известно, прогнозата ми се потвърди напълно. Така че, „братушки”, следващият път четете внимателно и не се хващайте на лъжливите следи, по които ви водят собствените кукловоди в Русия.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.