Умерени опозиционери пишат писмо на Путин за убийството на Немцов

Борис Немцов. Снимка: БТА

Писмо на руската опозиция до Путин дава шанс на Кремъл да оневини властта в случая с убийството на Борис Немцов, заявява експерт на „Независимая газета“. В понеделник – 23 март, руски опозиционери ще внесат в президентската администрация отворено писмо до Владимир Путин с призив да бъде осигурено обективно разследване на убийството на съратника им Борис Немцов, застрелян в Москва на 27 февруари, пише „Независимая газета“.

Вестникът се позовава на опозиционерите Генадий Гудков, Владимир Рижков и Андрей Нечаев, които наред с Михаил Касянов, съпредседател на РПР-ПАРНАС – партията на Немцов, отправят молба към властите да формират контактна група по случая, включваща тях самите и представители на федералното следствие.

Авторите призовават „да бъдат засилени мерките за доверие към следствието“, обяснява Константин Мерзликин от ръководството на РПР-ПАРНАС. Те предлагат властите да не организират анонимни изтичания на информация в медиите, както е сега, а да споделят достоверна информация с подписалите документа – хора, „които разбират от конфиденциалност и няма да нарушат следствената тайна“, добавя опозиционерът.

„Сега обаче липсва доверие към разследването и не бихме желали делото за убийството на Борис Немцов да се нареди сред делата с явно изразена политическа ангажираност“, цитира изданието думи на Мерзликин. Още повече че медиите в Русия наистина всеки ден поместват данни, изтекли според тях от следствието, и се появяват все нови версии, допълва „Независимая газета“.

Според последното изтичане, през януари двама от арестуваните чеченци, заподозрени по делото, и други лица „приели предложение от лица, неустановени от следствието, да подготвят и осъществят срещу заплащане убийство на Борис Немцов във връзка с активната му подкрепа за поместването на карикатури от френското сп. „Шарли ебдо“, се казва в материала, цитиран от Би Би Си.

По думите на опозиционера Генадий Гудков, щом поръчителите са платили хонорар от 5 милиона рубли (77 635 евро), явно са осъзнавали риска. „Значи са били убедени, че ги прикриват, и зад убийството стоят организатори или от федералните, или най-малкото от чеченските структури“, смята той.

Това е и смисълът на обръщението към Путин, изтъква опозиционерът. „Защото далеч не всички в Москва имат добро отношение към (чеченския лидер Рамзан) Кадиров и неговите силови шефове. Ако наистина са виновни чеченските или дори федералните служби, Кремъл има шанс да излезе от тази ситуация“, пояснява Гудков.

Авторите на писмото не са наивници, смята политологът Алексей Макаркин. „Те със сигурност схващат, че обръщението едва ли ще бъде посрещнато положително. Но всяка реакция от страна на Кремъл и дори липсата на такава ще станат повод да заявят дали властите имат интерес убийството на Немцов да се разследва обективно. Засега следствието се мъчи да докаже, че не са замесени никакви силови органи“, казва аналитикът.

Известни руски опозиционери като Владимир Милов, Иля Яшин и Алексей Навални не са подписали писмото, а те вече заявиха, че именно властите са виновни, напомня вестникът.

Според Макаркин посланието има и политически смисъл: то съдържа „намеци за формиране на някаква коалиция от умерени демократични политици, заемали навремето високи постове – тъкмо хора, с които властите биха могли да разговарят“, посочва „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.