Йемен е бойно поле за Саудитска Арабия и Иран

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

Последното зверство в Йемен, при което в петък загинаха близо 150 души, изглежда част от война чрез марионетки между двете суперсили в Близкия изток

* * *

От всичките войни, които избухнаха из Близкия изток след началото на така наречената Арабска пролет преди четири години, острото съперничество между по-фанатичните привърженици на сутнисткия и на шиитския ислям сега е определящият конфликт за региона.

Поредицата от кървави самоубийствени бомбени нападения от петък, след които бе съобщено за близо 150 загинали, е само поредното брутално проявление на сунитско-шиитския конфликт.

Като последица от него из целия арабски свят се ширят кръвопролития, причинени от съперничещите си сили.

Ирак, Сирия, Ливан и Бахрейн са сред многото близкоизточни държави, които бяха тежко засегнати от задълбочаващата се враждебност между съперничещи си сунитски и шиитски фракции. А в основата на конфликта, който заплашва да преобрази политическия пейзаж в съвременния арабски свят, лежи смъртоносното съперничество между управляващото сунитско фундаменталистко семейство в Саудитска Арабия и шиитските представители на също толкова неотстъпчивата ислямска революция в Иран.

Саудитците поеха конфронтационен курс спрямо могъщите си шиитски съседи, откакто преди повече от десетилетие се разбра, че аятоласите работят върху тайна програма за разработване на ядрени оръжия. Ако Иран се сдобие с атомна бомба, това ще му позволи да постигне отдавнашната си амбиция да си върне позицията на безспорната суперсила в региона и по този начин ще може да работи още по-активно за износа на принципите на иранската революция на други места.

Не е изненада, че Саудитска Арабия – най-могъщата сунитска държава в региона на Персийския залив, силно се противопоставя на иранските ядрени амбиции, а резултатът от това е, че двете страни сега са въвлечени във война чрез марионетки за надмощие из целия арабски свят.

И този ожесточен спор се усеща най-остро тъкмо в Йемен – страна, която носи неприятната отличителна черта да е най-бедната държава в арабския свят. От десетилетия повечето араби смятат Йемен за заден двор на Саудитска Арабия – саудитското кралско семейство има силно влияние върху вътрешнополитическите и икономическите дела на съседа си още от 30-те години на миналия век.

По-специално Рияд показа задушаващата си хватка върху йеменската политика, като подкрепи издигането до властта през 1978 г. на могъщия президент Али Абдула Салех, а после помогна през 1990 г. да се договори второто обединение на Йемен, част от който е и бившият британски протекторат Аден.

При управлението на Салех Рияд се радваше на топли отношения с йеменското правителство в Сана. Но два ключови развоя от последното десетилетие измениха драматично това комфортно статукво. Появата на Ал Каида на Арабския полуостров АКАП – разклонение на първоначалното терористично движение на Осама бин Ладен със сунитска база, основано от група саудитски дисиденти, спомогна да се провокира етническо, племенно и социално напрежение, а то от своя страна бързо върна страната към състоянието на открита гражданска война.

Допълнително го изостри решението на Иран да подкрепи бунтовниците хуси – шиитското малцинство в Северен Йемен. Това допринесе страната да се дестабилизира още повече, след като президентът Салех бе принуден да напусне поста си в резултат на първите арабски въстания през 2011 г.

През последните четири години силите „Кудс“ на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция вкарваха контрабандно оръжия за хусите и предоставяха експертно военно обучение. Последствието от това бе, че в крайна сметка шиитските милиции хуси успяха да установят контрол над столицата Сана миналата година, принуждавайки подкрепяния от Запада президент Абд Рабу Мансур Хади да потърси убежище в Аден.

Миналата седмица се появиха твърдения, че Техеран засилва подкрепата си за хусите чрез доставката на 185-тонна пратка с оръжия и друго военно оборудване.

Завземането на Северен Йемен с подкрепата на Иран със сигурност представлява сериозен неуспех за саудитците, които трябва да пазят на юг трудната за охрана над 1500-километрова граница с йеменците. Установяването на проирански, шиитски режим в Сана бе посрещнато със силно негодувание и от войнственото сунитско население на страната, където в последните месеци АКАП – която преди западните разузнавания смятаха за най-смъртоносната терористична организация, сега отстъпва място на поддръжници на сунитското фундаменталистко движение „Ислямска държава“ ИДИЛ , което от своя страна през миналата година завзе обширни части от Северен Ирак и Сирия.

И въпреки че има съобщения за напрежение между ИДИЛ и АКАП, няма почти никакво съмнение, че сунитски екстремисти стоят зад кървавите бомбени нападения в Йемен, за които преднамерено бяха избрани местни шиитски джамии, посещавани често от членове на милициите на хусите. Те бяха и мнозинството от жертвите.

Неизбежно ще се появят спекулации, че саудитците по някакъв начин са замесени в тези зверства, особено с оглед на това, че самоубийствените нападения съвпаднаха със засилващите се бомбардировки от въздуха на хусите срещу резиденцията в Аден на президента Хади.

Групата, която пое отговорността за нападението, неизвестното преди това крило на ИДИЛ в Сана, оправда действията си, заявявайки, че „неверниците хуси трябва да знаят, че войниците на Ислямска държава няма да се спрат, докато не ги унищожат и докато не отрежат ръката на Сефевидския иранския план в Йемен“. Никой в Рияд няма да оспори това.

В миналото саудитците несъмнено показаха вещина в защитата на интересите си срещу иранските домогвания. Когато Иран опита да провокира шиитските дисиденти в малката държава от Персийския залив Бахрейн да свалят сунитската монархия там, саудитската армия бързо се намеси, за да срази протестното движение.

Дали саудитците ще предприемат подобна военна операция и в Йемен, ще зависи донякъде от изхода на водените в момента преговори между САЩ и Иран за бъдещето на ядрената програма на Техеран. Твърди се, че американският президент Барак Обама има силен стремеж да сключи споразумение с иранския си колега Хасан Рохани, който съобщи за положителни стъпки в разговорите, както и че „няма нищо, което да не може да бъде уредено“.

Но преговорите срещат дълбок скептицизъм от саудитците и други страни в региона – включително Израел, които се опасяват, че Обама се готви да сключи споразумение, което ще позволи на Иран да запази техническия капацитет да разработва ядрени оръжия, дори и Техеран да се ангажира да не прави това.

Ако нещата придобият такава развръзка, тогава саудитците също ще поискат да си имат свой потенциал за ядрено възпиране, а резултатът от това ще бъде, че конфликтът, който сега се води като война чрез марионетки, един ден може да ескалира в пълномащабна ядрена война между сунити и шиити.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.