Опозиционерът Иля Яшин: Каспаров емигрира, Немцов бе убит; Ако не се обединим, ще ни унищожат, изгонят

Обществото няма понятие какво се случва зад кремълските стени, казва политологитъ и съратник на Немцов

Иля Яшин. Снимка: Личен архив

Иля Яшин е роден през 1983 г. в Москва. Отдавнашен политик на опозицията въпреки младата си възраст, той е сред основателите на опозиционното движение „Солидарност”, наред с Борис Немцов и Гари Каспаров. Политолог по образование и докторант във Висше училище по икономика, Яшин е бивш сподвижник на либералната „Яблоко” и настоящ член на „РПР-ПАРНАС”. Участва в множество опозиционни кампании, включително на „Стратегия-31”, провеждащи демонстрации на всяко 31-о число от месеца. Групата защитава правото на публични събирания, записано в член 31 на руската конституция. Яшин е арестуван неколкократно по време на демонстрации. Взимал е участие в ключови акции рамо до рамо с Немцов. Близък съмишленик и приятел на опозиционния лидер, Яшин нарича убийството му „акт на тероризъм”.
Критичните му изказвания срещу руските власти са широко цитирани от световни медии след убийството, шокирало международната и руска общественост.
Пред e-vestnik Яшин изразява скептицизма си спрямо извършените арести за убийството на Немцов.

– След смъртта на Немцов много протестиращи носеха плакати с надпис „Аз не се страхувам”. Как ще коментирате страха сред руското общество в настоящето?

– Убийството на Борис Немцов всъщност е терористичен акт. Демонстративна политическа разправа, чиято цел е сплашването на онази част от руското общество, която не е съгласна с политиката на Путин. Разбира се, тероризмът предизвиква страх у хората. Когато известен човек е застрелян до стените на Кремъл, на най-охраняваното място в Москва, всеки гражданин осъзнава собствената си беззащитност.
Но смелият човек – това естествено е този, който не се бои. Той намира в себе си сили да преодолее страха. И аз съм горд, че повече от сто хиляди московчани излязоха на протестен марш в памет на Борис Немцов буквално денонощие след гибелта му. Естествено всички ние сме угнетени от случилата се трагедия и от това, което прави властта. Но решимостта на активната част на обществото да защитава правата си вдъхва оптимизъм. Аз искрено вярвам, че ние ще създадем в Русия съвременна европейска държава, за което мечтаеше Немцов и за което той отдаде своя живот.

– Времената са турбулентни за Русия, в добавка и често няма яснота за текущи събития, като например скорошното отсъствие от публични места на Путин. Как ще коментирате това отсъствие, както и маниерът, по който се коментира от властите?

– Путин създаде в Русия крайно затворена система, основана на личната му власт. Изборите отдавна станаха формалност, средствата за масова информация, вместо с информация, се занимават с пропаганда, полицията вместо да се бори с престъпността,защитава властта от несъгласните с нея. Обществото няма понятие какво в действителност се случва зад кремълските стени. Това е и причината на цялата конспиративност, с която е пронизана политиката ни.

Борис Немцов и Иля Яшин на демонстрация в Москва. Снимка: Личен архив

Понятие нямам защо Путин повече от седмица не се появи пред обществеността. Но се съмнявам, че това е свързано с борби в неговото обкръжение. По-скоро той отсъстваше по лични причини.
Византийският му стил на управление е абсолютно неприемлив. Истината знаят само  тесен кръг приближени, а на обществото се предлагат лъжи. Усещането е, че Путин ръководи страната в режим на специална военна операция и не се доверява на собствените си избиратели.

– Съществуват множество хипотези за това кой уби Немцов. Кои хипотези вие лично смятате за нереалистични и кои изглеждат по-близки до реалността?

– Трудно е да се прецени имало ли е конкретен повод, или в Немцов са стреляли заради опозиционната му дейност като цяло. Но е съвършено очевидно, че това е политическо и поръчково убийство.
Следствието задържа няколко души по обвинението за убийството. Аз не изключвам, че това действително са изпълнители, които са по някакъв начин свързани с престъплението. Има обаче и големи опасения, че реалните поръчители така и ще си останат на свобода. По всички косвени признаци личи, че на следствието е сложена политическа блокада за показване на тези, които са дали заповедта да бъде убит.
От моя гледна точка, кървавата следа от мястото на гибелта на моя другар, води направо в кабинета на лидера на Чечня Рамзан Кадиров. Човекът, който според следствената версия е натиснал спусъка – участник в силовите структури на Кадиров, е бил заместник-командир на батальон „Север”, който е създаден и силно контролиран от лидера на Чечня. Не мога да си представя, че Кадиров силовак е действал самостоятелно и без указания от своето ръководство.
В същото време съм уверен: Кадиров също не е последното звено между организаторите на това престъпление. Съмнявам се, че той може да организира такова демонстративно и нагло убийство без политическото прикритие на някого в Кремъл. Затова ние се борим на разпит да бъдат призовани и Кадиров, и високопоставени лица в обкръжението на Путин, и самият руски президент. Всички тези хора имат множество мотиви. Всички тях Немцов твърдо критикуваше и осветяваше техните корупционни практики.

– Можете ли да кажете какви ще бъдат следващите действия на руската опозиция?

– Главното е какво хората очакват от опозицията днес –  сътрудничество и взаимодействие. На фона на случилата се трагедия всички наши разногласия и амбиции изглеждат нищожни. Ако опозицията не успее да се сплоти, нас всички поотделно ще ни унищожат, затворят, или в най-добрия случай – ще ни изгонят извън пределите на страната.
Немцов често иронизираше на тема политическата борба в демократичното движение на Русия. Казваше, че това е конкуренция за места в затворите. На практика всичко се оказа още по-драматично. Това е конкуренция за това кой пръв ще получи куршум.
Ключовата ни задача днес – да се договорим за формиране на единна изборна листа на демократическата опозиция за парламентарните избори през 2016 г. Ако успеем да се покажем единни на изборите ще се появи шанс за успех. Но не бива да се отслабва и
активността ни улиците. Масовите демонстрации по улиците на Москва и другите градове са единственият начин гласът на несъгласните в Русия да бъде чут.

– Как ще коментирате сегашната роля на Каспаров за руската опозиция и „Солидарност“ в частност?

– В продължение на няколко години Гари Каспаров бе сред ключовите фигури на руската опозиция. Той направи много за развитието на демократичното движение, но бе принуден да емигрира. Гари счете, че не се чувства повече в безопасност и едва ли някой би го осъдил за това, особено след трагедията с Немцов.
Разбира се ролята на Каспаров след емигрирането му намаля. Но аз се радвам, че той, както и по-рано, се старае да влияе на руската политика, макар че да се прави това зад граница е значително по-сложно. Надявам се, че някога ще бъде възможно Гари да се върне в родината. Неговият интелект, жизненият и политически опит, са несъмнено необходими.

Борис Немцов и Иля Яшин на демонстрация в Москва. Снимка: Личен архив

– Знаете ли какво ще се случи с доклада за Донбас, който, както е известно, готвеше Немцов?

– Малко преди гибелта си Борис Немцов започна работа над доклад, където планираше да събере доказателство за присъствие на руски войски в източната част на Украйна. Путин много пъти казваше, че наша армия на Донбас няма и хората в Русия сляпо вярват на неговите думи. Но ние знаем, че това е лъжа. Немцов се надяваше да разкрие истината на хората и да разкаже как наши войници загиват в братоубийствена война с украинците. Започването на тази война е истинско престъпление и Немцов мечтаеше тази война да спре.
Веднага след убийството на Борис в неговата квартира и офис бяха извършени обиски. Следователите иззеха множество документи, в това число и материалите за този доклад. Обаче сега на нас ни се отдаде възможност да възстановим значителна част от архива му. Аз събрах група експерти, заедно с които ние продължихме работата над последния му доклад. В средата на април ние смятаме да доведем тази работа докрай и да публикуваме доклада, след което да започнем разпространението му сред руските граждани. Да завършим тази работа за нас е въпрос на чест и начин да отдадем почит на паметта на нашия загинал другар.

– Може ли да разкажете за създаването на „Солидарност” – за ключови моменти от неговата история и идеи?

– Движението бе създадено през 2008 като демократична опозиция на президента Путин. Ние се занимаваме с просветителство, публикуваме антикорупционни разследвания, участваме в избори, а също организираме масови протестни демонстрации против политиката на руските власти. „Солидарност” играеше ключова роля в най-големите масови действия на руската опозиция през последните години, когато на улицата излизаха десетки хиляди граждани.
Ключови фигури на движението през всички тези години бяха известните в Русия и целия свят политици Гари Каспаров и Борис Немцов. Разбира се, сега „Солидарност” се нуждае от обновление, защото тези лидери не са вече с нас. Каспаров емигрира, а Немцов е убит.

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.