Националисти от всички страни, съединявайте се в Русия!

в. Газета виборча

Москва се опитва да направи нов интернационал – нещо от сорта на Нацинтерн (по образеца на ленинско-сталинския Коминтерн, сиреч Комунистически интернационал), който да обединява крайните националисти в Европа. Това се случи в неделя при съвсем сюрреалистични обстоятелства.

Представители на групировки, които открито проповядват нацистки лозунги, бяха поканени на Международния руски консервативен форум в Сант Петербург, състоял се седем седмици преди честването на 70-годишнината на победата над хитлеристка Германия. В града герой, който с цената на най-малко 1,5 млн.

жертви в продължение на две години и половина е отблъсквал – и е отблъснал – обсадата на Вермахта домакин на срещата беше близката до Кремъл партия „Родина“. Тази партия твърди, че подкрепяните от нея бунтовници в Източна Украйна воюват с фашизма.

Неформалният, но същински водач на „Родина“ е вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който в правителството отговаря за военнопромишления комплекс и космическите програми. Целта на вчерашния форум, както обявиха организаторите, е „обединяване на усилията, за да бъде изработена обща концепция за сътрудничество между националистическо-консервативните сили в Европа и Русия в условията на санкциите, наложени от ЕС на Русия, и политическия натиск върху Русия от страна на САЩ“.

Националистическият интернационал би трябвало да създаде, най-вероятно с пари на Москва (която щедро подкрепя френския „Национален фронт“ на Марин льо Пен) „постоянен координационен комитет“, който да служи за „подновяването на партньорските отношения между страните от ЕС и Русия“.

Крайните националисти са годни за тази мисия, тъй като се стремят да разбият ЕС. А в Кремъл вярват, че Москва по-лесно ще се справи с отделните европейски столици, отколкото с единния фронт на съюза. Това, че Москва е избрала именно такива партньори за вбиване на клин в европейското единство, е изключително странно. Ако всички пропагандни фунии громят „укрофашистите“ и „възраждащия се нацизъм в Европа“, то не й прилича да избира за съюзник например Удо Фойгт.

Вместо това евродепутатът и бивш лидер на германската Националдемократическа партия и поклонник на Хитлер, известен с расистките си изказвания, радетел за отнемането на западните и северните територии от Полша, бе поканен да чете реферат на форума в града герой. В Санкт Петербург имаше и делегация от гръцката „Златна зора“ – групировка, която приема в редиците си само хора с „арийска кръв“, чийто символ е стилизирана свастика, а поздрав е вдигната дясна ръка.

Москва разчита, че с нейната финансова помощ крайната десница в Европа ще се засили и ще осъществи целите си на континента, тоест да служи на Кремъл по същия начин, както Коминтернът служеше на Сталин навремето. Струва си да не забравяме това, когато представители на Русия ни говорят за възраждане на фашизма в подкрепяната от Европа Украйна.

Още по темата: „В атмосфера на абсолютна идилия“

Заплахата за Русия и Европа от страна на САЩ бе лайтмотив на вчерашния националистически форум в Санкт Петербург, пише руско издание .“В атмосфера на абсолютна идилия“ руски националисти и техни съмишленици от консервативни и крайнодесни партии в ЕС стигнаха до извода, че трябва заедно да се борят и срещу САЩ, и срещу модата за толерантност и отказ от традиционните ценности – мода, „която поглъща Европа“. Така описва руският в. „Комерсант“ вчерашния Международен руски консервативен форум в Санкт Петербург, в който според медиите е била представена и българската партия „Атака“.

Форумът бе организиран по инициатива на хора от партия „Родина“, но първите й лица пренебрегнаха срещата, пише „Комерсант“. Основател и негласен лидер на „Родина“ според руски медии е вицепремиерът на федерацията Дмитрий Рогозин.

На тази първа по рода си проява „руски, френски, италиански и гръцки националисти неспирно си разказваха взаимно как в страните им потискат консерваторите, надига глава хомосексуалната пропаганда и колко им е болно за народа в „Новорусия“ (както наричаха доскоро руските лидери сепаратистките територии в Източна Украйна, б. р.), посочва вестникът. Леви движения в Русия нарекоха конгреса фашистки и настояха властите да не допускат проявата, но без успех, отбелязва той.

Сред участниците изданието посочва Алексей Милчаков – „офицер от армията“ на самообявилата се Донецка народна република, и бивш скинхед, „прочул се преди няколко години“ със селфита из социалните мрежи, „позирайки ту със знамето на нацистка Германия, ту с отрязана глава на кученце“.

„Ако искате да видите нацисти, погледнете към Вашингтон или Киев!“, крещял впрочем от трибуната според вестника Ник Грифин, делегат от Британската национална партия.

Бомбена заплаха попречи да бъде приета предвидената резолюция за съвместни действия на руските и чуждестранните десни партии с цел „промяна на европейската политика и спрямо Русия, и спрямо привържениците на консервативните ценности изобщо“, добавя всекидневникът, цитирайки руски оратор, представил регламента.

„Комерсант“ разказва и за протестирали наблизо „няколко десетки яки младежи, нарекли се антифашисти“ – неколцина дори били „наблъскани в арестантски коли“ от руската полиция. „Полицията опазва свободата на събиранията от антифашисти“, коментира в заглавие „Независимая газета“.

„Лайтмотив в изказванията на форума бе заплахата за Русия и Европа от страна на САЩ, намерила израз според участниците в украинските събития, а също така гейовете и лесбийките. Участниците смятат да попречат Европа да бъде превърната в част от Третия свят“, пише вестникът.

Партия „Родина“ свика ултрадесен интернационал, пише „Новие известия“, но цитира политолога Борис Кагарлицки, убеден, че не се очакват никакви политически последици „под формата на заявеното обединяване на консервативните сили в Европа“.

Това е „само поредната подялба на средства под масата. Цялата дейност у нас се гради на проектния принцип. Станало е необходимо ей по този начин да се отговори на политическите предизвикателства. Някои групи просто за пореден път са усвоили пари“, обяснява руският аналитик.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.