Малките чешки пивовари се възраждат

Асошиейтед прес

След като масово затварят през десетилетията комунистическо управление, дребните чешки пивовари се завръщат на сцената.

Полуразрушени обекти за производство на бира, изпъстрящи тази част на Централна Европа, която е по-добре известна с множество световни марки като Pilsner Urquell, са отворени отново, за да бъде съживена местната традиция, датираща от 10-ти век.

Ще трябва обаче да посетите Чехия, за да пробвате местното пиво, тъй като производството все още е твърде недостатъчно за износ и много бири могат да се намерят само в градовете или селата, където се произвеждат.

Чехите, без съмнение най-големите пиячи на бира в света на глава от населението, прегръщат тенденцията за по-богат избор, както и за един символ на утвърждаване на идентичността на страната.

Това е типично за ситуацията в момента, посочи Ян Шуран, който ръководи чешката асоциация на дребните пивовари. По думите му част от успеха е, че „могат да предложат голямо разнообразие от бира.“ И в същото време „исторически, промишлени сгради са обновени по един прекрасен начин.“

Повечето от около 600-те пивоварни, съществували на територията на Чехия в началото на 20 век, са били затворени, когато комунистите са взели властта през 1948 година и съвсем малко са се запазили в цялата страна. Други не са преживели завръщането на икономиката на свободния пазар и конкуренцията на мултинационалните корпорации за производство на бира след антикомунистическата Нежна революция през 1989 година.

Големи производители на марки като Pilsner Urquell, първата в света бира Пилзнер, и Budvar притежават лъвския дял от вътрешния пазар. Откриват се много на брой малки обекти, които предлагат разнообразие, макар и не в големи обеми.

Над 50 нови пивоварни от традиционен тип са отворени миналата година, с производство, достигащо до 10 000 хектолитра годишно. Така малките пивовари в страната наброяват вече 280 и предстои още да отворят врати, посочи Шуран. Цялото производство все още е на равнище 1,2 % от общото производство на бира в страната.

В град Цвиков, близо до границата с Германия, се произвежда бира от 1560 година, но местната пивоварна е била затворена през 1968 година, за да бъде използвана по-късно за склад за картофи и плодове. В избите, където е отлежавала бирата, са се отглеждали гъби. Нейните остарели съоръжения бяха пощадени от разрушение миналата година и отново бяха открити през ноември 2014 година. Сега трите възстановени комина от червени тухли и извисяващата се сграда с нов покрив са символа на обновлението.

Надяваме се, че местните хора ще подкрепят пивоварната ни като консумират бира и че са щастливи в района да има пивоварна, посочи директорът на Цвиков Виктор Ткадлец. След четири месеца работа Цвиков може да се открие в 60 бара и поглежда към съседна Германия, за да разшири присъствието си. Шестимата работници на пивоварната произвеждат около10 000 хектолитра, предимно традиционна чешка лагер бира, нефилтрирана и непастьоризирана.

Цвиков възражда и едно питие, което отдавна е любимо на работниците от стъкларските предприятия в региона, който е сърцето на световноизвестната чешка стъклодувна промишленост: нискоалкохолна бира, която работниците могат да пият, за да се справят с горещината по време на работа.

Радваме се, че пивоварната отново работи, посочи Радек Котен от стъкларската компания Ajeto в близкото село Линдава. „Бирата е вкусна. Не е високоалкохолна. Три или четири (пинта – близо половин литър едната) на ден няма да ви навредят,“ допълни той.

БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.