Прогнозираната победа на крайната десница във Франция не се състоя

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Това че прогнозираната победа на крайнодесния френски Национален фронт не се състоя, според лондонския „Дейли телеграф“, е неудача за неговия лидер – харизматичната Марин льо Пен, но „въпреки това има историческо значение за тази антиимигрантска партия с негативно отношение към ЕС, която досега отсъстваше от френските департаменти“.Неочакваната победа на десноцентристката партия Съюз за народно движение (СНД) „дава мощен импулс на (бившия президент) Никола Саркози“, който неотдавна се върна в политиката като партиен лидер, пише вестникът.

Изтъкват се неговите думи, че не може да има никакво съюзяване между кандидати на СНД и НФ във втория кръг на изборите идната неделя. Саркози обаче косвено подаде маслинено клонче към избирателите на НФ с откровението: „Ние разбираме вашето недоволство, но (вашата) партия няма да разреши проблемите на Франция, а само ще ги задълбочи“.

Разсъждавайки за политическото бъдеще на Саркози, който явно се връща в политиката с прицел към президентските избори през 2017 г., „Дейли телеграф“ отбелязва, че му предстои тежка битка с друг по-популярен и по-умерен кандидат на десницата – бившия премиер Ален Жупе.

Отбелязвайки призива на Марин льо Пен към социалистическия премиер Манюел Валс да подаде оставка след унизителното трето място на социалистите в неделните избори, авторът на Дейли телеграф“ все пак изразява скептицизъм към триумфалните нотки в изявленията на Льо Пен след вота. Според него от общо 7500 кандидати на НФ в местните листи, досега твърдо избран е само един съветник в департаментите и всичко ще се реши на втория тур, като реалните шансове на НФ са да спечели контрол само над 5-6 департамента.

Що се отнася до загубата на управляващите социалисти, вестникът привежда думите на премиера Валс, който я нарече „почетна“ и призова всички избиратели на основните партии от левицата и десницата „да блокират пътя на крайната десница“, като на втория тур гласуват срещу кандидатите на НФ.

Друг лондонски вестник – „Гардиън“ оценява резултатите от местните избори във Франция като „въздишка на облекчение“, защото е била отблъсната опасността от победа на крайнодесния НФ. Вестникът подчертава, че победата на умерената десница начело със Саркози е убедителна, а управляващите социалисти са се разминали на косъм с „тотално унижение“, като все пак са запазили относително стабилни позиции.

„Макар неделните резултати да са удар за НФ и неговата антиимигрантска, антиевропейска политика, те все пак твърдо фиксират мястото на тази партия като трети ключов играч на френската политическа сцена и ще насърчат г-жа Льо Пен да се кандидатира за президент през 2017 г.“, пише авторът.

Вестникът се отнася с лека ирония към самоуспокоителните думи на премиера Манюел Валс, според когото резултатите доказват, че „крайната десница не е първа политическа сила във Франция“. Валс аргументира своята аритметика с твърдението, че общият брой на гласовете за левицата е същият, като този на десницата, което означава, че нищо не е решено на първия тур и левицата трябва да се обедини“ на втория.

Рядко местни избори във Франция, които обикновено преминават при ниска активност на електората, са предизвиквали толкова вълнение и напрежение, отбелязва „Гардиън“, но добавя, че не са се сбъднали опасенията, че президентът Оланд, неговата Социалистическа партия, както и другите леви партии съвсем са отблъснали твърдия си електорат и основните си избиратели от френската работническа класа.

„Много анализатори се опитват да си обяснят растящата популярност на НФ във Франция, макар за мнозина да е ясно, че хората гласуват за крайната десница поради разочарование от традиционните партии“, пише вестникът. Цитира се френският политолог Лоран Буве от левия мозъчен тръст „Жан Жорес“, според когото френската левица страда от това, че е обърнала гръб на работниците „със сини якички“ – т.е. на класическата работническа класа от предградията“. Той свързва растящата популярност на НФ с „кризата на идентичност сред работническите класи в страната“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.