Италия в надпревара с времето преди скандалното Експо Милано 2015

ДПА

В индустриалната столица на Италия кипи подготовка в последния момент преди откриването на световното изложение Експо 2015 на 1 май. Организаторите се опитват да затворят страницата със скандалите и да постигнат успех, но критиците продължават виждат в цялото начинание прахосване на пари.

Малко повече от месец преди официалното откриване организаторите на световното изложение Експо 2015 в Милано се трудят усилено, за да превърнат в успех това, което мнозина очакват да бъде катастрофа.

Проектът бе засегнат от бюрократичен спор, корупционни скандали, преразглеждания на грандиозни архитектурни планове в низходяща посока и гафове, свързани с връзките с обществеността, като например аматьорски уебсайт на английски.

Премиерът Матео Ренци, който настоява, че събитието от 1 май до 31 октомври ще направи Италия горда, призна при неотдавнашно посещение на мястото на хаотичния строеж на изложението, че е бил посъветван да прекрати цялото нещо, когато поеме властта.

„(Помня) онези, които ни погледнаха и казаха: „Хей един съвет, спрете го. Измъкнете се преди да е твърде късно. Нека се откажем от това експо, то бе лошо замислено, имаше много усложнения, спрете го““, припомни премиерът.

Ренци се зае с най-лошата криза на изложението – арест на седем души през май за подкуп, свързан с търговете за строителство – като възложи на бившия антимафиотски магистрат Рафаеле Кантоне, ръководещ в момента служба за борба с корупцията, да упражнява специален надзор над събитието.

„Проблеми винаги има, но откакто (Кантоне) пое, положението е много по-добре“, заяви Вирджинио Карневали, председател на италианския клон на световното антикорупционно лоби Трансперънси интернешънъл.

„Но, разбира се, би било много трудно да се изключи корупцията изцяло“, казва той след пресния корупционен скандал, засягащ частично работата по експото и довел до оставката на министъра на транспорта и инфраструктурата Маурицио Лупи в петък.

Генералният мениджър на изложението Пиеро Гали отбеляза пред ДПА, че никога не е подозирал за нечиста игра. Това, което е от значение, подчертава той, е, че проектът вече не е негоден, тъй като гнилите ябълки са хванати.

„Може да попитате дали не е било наивно да не се забележат тези неща, но аз имам общо наблюдение: навсякъде по света, дори в САЩ, когато има големи събития (…), имате случаи на корупция“, допълни той.

Според уебсайта на Оупън експо само три от 34 постройки върху панаирната площ от 1 милион квадратни километра са довършени. Гали обаче твърди, че тези данни са остарели и настоява, че „90%“ от работата е свършена. „Това нещо се случва, скептицизмът дали ще се справим успешно на практика изчезна“, казва той.

При посещение на място в четвъртък (миналата седмица – бел. прев.) кипеше трескава строителна дейност, но множество сгради все още са само на ниво скелет. Персоналът призна, че работата изостава, но отбеляза, че бързо се наваксва.

Миланското експо е определяно като най-голямото изложение на планетата за 2015 година, като се очаква да привлече 20 милиона посетители, включително 8 милиона от страни извън ЕС. „Досега сме продали над 8,5 милиона билета“, посочва Гали.

Световните изложения са идея на 19-и век – символът на парижкото издание през 1889 година е Айфеловата кула – запазила се и до днес. Те служат като глобална платформа за показване на напредък по дадена тема, обикновено избирана от страната домакин.

Италия е решила да се съсредоточи върху темата за храненето. Експо 2015 ще предложи на посетителите възможност да опитат хубава храна и вино, но и да научат за световния глад, затлъстяването и бъдещето на земеделието и дистрибуцията на храна.

Над 140 държави и международни организации като ООН и ЕС ще поставят дисплеи в павилиони, проектирани от топ архитекти като Даниел Либескинд и Норман Фостър.

Ще има и много голям микс от частни спонсори като McDonald’s, Coca-Cola и неправителствени организации като Slow Food (в превод Бавно хранене), зародило се в Италия световно движение, защитаващо местните гастрономични традиции и методи на устойчивото земеделие (тенденция в земеделието, която се занимава с екологични и социални промени и предлага иновативни, природосъобразни и икономически изпълними методи за земеделска обработка и продукция – бел. прев.).

„Надявам се, че експото няма да се ограничи до това да представлява интересите на търговци на дребно и големи корпорации, а и ще даде глас на обикновените хора“, заяви в петък основателят на Slow Food Карло Патерини.

Марко Понти, инфраструктурен експерт от Политехническия университет в Милано, критикува експото като морално съмнително извинение за източване на държавни пари и пълнене на джобовете на строителното лоби в Италия.

Гали твърди, че събитието струва 2,1 милиарда евро, компенсирани с продажби на билети, спонсорство и около 10 милиарда евро тласък за италианската икономика. Понти прибавя към изчисленията 9 милиарда евро за строителство на пътища, линии на метрото и автомагистрали във връзка с изложението.

„Намирам го за почти непоносимо. Експлоатират каузата на световния глад, за да задоволят най-различни апетити“, коментира университетският преподавател. Той изтъква като аргумент, че повечето от обществените инфраструктурни проекти са били или ненужни, или твърде скъпи.

„Въпреки всичко всеки ще обяви (експото за) фантастичен успех. Защото никой – политици, предприемачи, местни администратори – никога няма да има интерес да каже „Простете, всичко това бе прахосване на пари“. Всичко ще бъде страхотно, както и трябва!“, допълва експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.