Контратерористичната стратегия на САЩ се провали, в Йемен цари хаос

Кен Дилейниън
Асошиейтед прес

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

Някога възхвалявана от президента на САЩ Барак Обама като модел за борба с екстремизма, антитерористичната стратегия на САЩ в Йемен практически се провали, a в страната се възцарява хаоса, смятат служители от САЩ и Йемен.

Операциите срещу екстремистите бяха рязко ограничени, подкрепяното от САЩ правителство падна и служителите на САЩ бяха изтеглени. Някогашният постоянен натиск върху опасния йеменски клон на Ал Каида беше отслабен, казват служители. Има добри условия, в които да укрепва клон на на групировката „Ислямска държава“.

Това е бърза и фрапираща промяна за антитерористична кампания, която преди шест месеца Обама похвали като модел за борбата с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Заради тази промяна Обама е критикуван, че не е успял да предвиди рисковете на използваната стратегия, която цели начело на борбата да са нестабилни правителства и местните сили за сигурност, а не армията на САЩ.

Барбара Бодайн, бивш посланик на САЩ в Йемен, заяви че дори най-оптимистично настроените местни експерти не споделят мнението на Обама, че кампанията в Йемен е модел за успех.

„Тя беше разработена, за да създадем местни сили, да използваме на безпилотни самолети и да отговорим на непосредствената и реална заплаха за сигурността“, заяви Бодайн, която в момента е директор на Института за изследване на дипломацията към и което не Джорджтаунския университет. „Но това, което не направихме, бе да се заемем с икономическите и управленските въпроси, които водят до проблема.“

През септември 2014 г. свързаните с Иран шиитски бунтовници хуси свалиха президента Абд Рабу Мансур Хади, после разпуснаха и парламента. „Ал Каида на Арабския полуостров“, която беше свързана с някои от най-сериозните опити за нападения срещу САЩ след 11 септември 2001 година, се опита да се възползва от хаоса. Миналият месец САЩ затвориха посолството си в столицата Сана, а пред уикенда изтеглиха и последните си военни от Йемен.

След встъпването в длъжност на Обама САЩ вложиха милиони долари за стабилизиране на йеменското правителство и укрепване на силите му за сигурност. По време на управлението на Хади обучавани от САЩ йеменски сили редовно извършваха акции за ликвидиране или залавяне на екстремисти от Ал Каида. Те бяха съпътствани понякога от извършвани от ЦРУ атаки с безпилотни самолети, насочени срещу ръководители на екстремистите.

Стратегията следваше основните положения на философията на Обама за борба с екстремистите в чужбина: да се нанасят въздушни удари по екстремистите, да се подпомагат силите на чуждите правителства и да се избягва изпращане на голям брой военни на САЩ в опасни страни.

„Това е моделът, с който ще трябва да работим, защото алтернативата би била постоянно разполагане на големи сили на САЩ в чужбина, което само по себе си ще доведе до ответни удари и вероятно ще създаде повече проблеми, отколкото може да реши“, заяви Обама през януари, докато ситуацията в Йемен се влошаваше.

В момента практически всички йеменски войски, които са работили със САЩ, са на страната на някой от участниците в тристранната политическа борба, която се води между останките от правителството на Хади, поддръжниците на бившия президент Али Абдула Салех и фракцията на хусите, казват служители на САЩ. Те пожелаха анонимност, защото нямат право да говорят по разузнавателни въпроси.

Атаките с безпилотни самолети на ЦРУ ще продължат, заявиха служителите, но ще са по-малобройни. Способността на разузнавателната агенция да събира информация на място в Йемен, макар и да не е напълно ликвидирана, е силно ограничена. Тази година беше съобщено само за четири атаки с безпилотни самолети на САЩ, твърди „Лонг уор джърнал“, уебсайт, който следи атаките. Това е около половината от темпото от миналата година, когато за 12 месеца бяха нанесени 23 удара.

Не е много ясно обаче дали „Ал Каида на Арабския полуостров“ ще успее да се възползва от ситуацията, за да поднови заговорите си срещу западната авиация. Групата успешно постави три бомби на пътуващи към САЩ самолети, но нито една от тях не избухна. През 2012 г. ЦРУ заедно с британските и саудитските разузнавателни служби използва двоен агент, за да получи плановете на ново устройство, изготвено от бомбаджията на „Ал Каида на Арабския полуостров“, което може да минава през охраната на летищата.

На Капитолийския хълм и двете партии се притесняват за пропуските в разузнавателната информация, до които може да се стигне вследствие на хаоса в Йемен и изтеглянето на американските служители.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви вчера, че САЩ продължават да координират действията си с представители на правителството на Хади, което беше изтласкано в пристанищния град Аден в най-южната точка на Йемен.

„САЩ все още имат активи и ресурси в региона, които ще ни позволят да предприемем необходимите стъпки, когато се наложи, за да продължим да оказваме значителен натиск върху екстремистки цели и да опазим американския народ“, заяви Ърнест.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.