Рахой бе наказан на изборите в Андалусия, чака го трудна изборна година

Ройтерс

Избирателите в Южна Испания нанесоха тежък удар на надеждите на премиера Мариано Рахой да спечели тази година втори мандат благодарение на икономическото възстановяване на страната си. Те обърнаха гръб на десноцентристката му Народна партия и предпочетоха новопоявили се политически формации и опозиционните социалисти.

Испания бе една от най-тежко пострадалите от икономическата криза в Европа страни, а сега е една от най-бързо растящите икономики на континента, но безработицата остава висока и повечето испанци все още са далеч от жизнения си стандарт отпреди кризата.

Правителството на Рахой извърши сериозни съкращения в държавните служби, които според него са спестили на Испания европейски финансов спасителен план и са ускорили възстановяването й. Опонентите му казват, че мерките са задълбочили кризата, ударили са по най-бедните и са унищожили перспективите на младите, половината от които са безработни.

В изборите за регионален парламент на най-населената испанска област Андалусия, около една трета от гласоподавателите, които бяха подкрепили Народната партия на предишните избори пред три години, в неделя й обърнаха гръб.

Макар Андалусия, където социалистите управляват от 33 години, да има своя специфична динамика и винаги да е била минно поле за Народната партия, анализатори заявиха, че създадената там тенденция ще навреди на националните амбиции на Рахой.

Изборите костваха на Народната партия 17 места в 109-членния регионален парламент, в който тя вече ще има само 33. Социалистите запазиха досегашните си 47 места, а съществуващото от една година ляво движение Подемос (Ние можем), която за пръв път се явяваше на местни избори, спечели 15 места.

Друга новопоявила се формация, десноцентристката Сиудаданос (Гражданите), която може да застраши Рахой с привличане на гласове от Народната партия, взе 9 места.

„Народната партия трябва да се безпокои, защото тенденцията е очевидно е низходяща“, каза социологът Хосе Пабло Ферандис от института Метроскопиа. Вчера Народната партия настоя, че ще води „отговорна“ икономическа политика и няма да се откаже от реформите.

В Европа Рахой е ключов съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел. Той е категоричен опонент на новата управляваща в Гърция партия СИРИЗА, която иска от финансовия й спасителен планда да отпаднат изискванията за бюджетни съкращения.

Рахой изтъква, че бюджетните съкращения са помогнали на Испания и не трябва да се допуска гърците да избегнат трудностите, на които са били подложени испанците. С наближаващите избори обаче той ще е подложен на натиск да улесни живота на избирателите.

Социологическите проучвания сочат, че Народната партия ще изпита затруднения в местните и регионалните избори през май и септември и на парламентарните, които са преди края на годината, тъй като социалистите и „Подемос“ печелят от настроенията против бюджетните съкращения.

„Испанските избиратели завиха наляво и това вероятно ще се отрази на резултатите от следващите избори“, каза Ферандис.

Вотът в Андалусия сочи, че е възможно двупартийната система, изградена при връщането на страната към демокрацията в края на 70-те години, сега да се пропуква, създавайки възможност за участие на повече политически партии.

Макар че социалистите и Народната партия взеха първо и второ място в неделя, новодошлите „Подемос“ и „Сиудаданос“ общо получиха около 25 процента от вота и се позиционираха като нови, реални политически варианти на национално ниво.

Според проучванията тенденцията е дори по-силно изразена в страната като цяло, отколкото в Андалусия, където социалистите здраво са се окопали.

В неотдавнашни допитвания четирите формации са с изключително близки резултати – имат по около 20 процента подкрепа на национално ниво. Такъв резултат би бил катастрофален, както за Рахой, така и за социалистите.

Някои политически анализатори казват, че нов провал в следващия етап от изборния маратон през май може дори да породи дебат в Народната партия дали да се освободи от Рахой за общите избори, макар че това все още е малко вероятно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.