Как кърменето в мол се превърна в по-важен проблем от самолетна катастрофа, финанси и т. н. – коментари от Фейсбук

Колаж от Фейсбук по темата за кърменето в мола

Една от най-горещите теми в интернет в последните дни е след случая с младата жена Деница Панайотова, която понечила да накърми детето си в столичен мол и охраната й попречила. Намеси се Хелзинкският комитет да защитава правата й, телевизии посветиха предавания и т. н.

Фейсбук и въобще мрежата е такова място, където най-важните световни новини могат да бъдат засенчени от снимка на котенце или коментар на хейтър, който се подиграва с телевизионна говорителка.

И случаят с кърменето на публично място се оказа особено благодатен за коментари във Фейсбук. Заедно с коментарите моментално бяха изровени и съответни снимки и картини, в случая с Николета Лозанова като модел за реклама на детски принадлежности.

Ето някои избрани статуси по темата:

Марта Евтимова
…Според майката на 8-месечното бебе, на което му бе отнето правото да бъде накърмено у мола на пейката пред „Зара“, му било „некомфортно и клаустрофобично“ да яде в предназначената стая за майки с деца, щото там било тясно и мръсно. Този малък, сладък юнак-гений, който е обяснил на майка си колко му е „клаустрофобично“ заслужава Българския Хелзинкски Комитет да му построи отделен мол, където да цоца ем на поискване, ем на широко.

Горда майка, която с едната ръка „изважда гърдата си“ и дава на бебето (което е минимум на две години, щото кърменето се спира тогава, когато почне четенето) в слинга да суче, а с другата държи плакат „КОЙ“, зарината до пъпа в биопросо с мед и фурми, на една страна захвърлила колело, на друга неразпъната палатка. Мъжът й с една ръка я снима, а с другата държи бира. Така си представям аз идеала за жена.

Николета Лозанова рекламираща детски колички, се появи като илюстрация в споровете за кърмене в мола

Venci Micoff
…Той порастна голям и силен, защото бе откърмен в МОЛ…
…след като разнищихме кърменето в МОЛ – а сега е време да обсъдим сменянето на памперси във фитнес салона и после, ако ни остане време – захранването на бебето с пюрета в СПА комплекса…
Накрая мисля да споделим колко хубаво спи малкото бебче, когато мама го заведе късно вечер в Син Сити.
…отивам да бозая, лека вечер…

Maria Spirova
Значи, драги приятели, чини ми се, че нещо се объркахме – не става дума да кърменето. Става дума за добрата стара (бих казала изконна даже) патрирахална мания за контрол над женското публично поведение. Много от нас са я погълнали, без да дъвчат, затова цял ден чета интелигентни жени, които се сочат сами като примерни майки, дето всеки път планират да не кърмят на публично място или го правят „дискретно“. Но никой, ама никой, не можа да даде елементарна дефиниция за това какво именно прави кърменето публично неприемливо и изискващо особена дискретност.
Защото такава дефиниция няма.

Николета Лозанова рекламираща детски колички, се появи като илюстрация в споровете за кърмене в мола

Това, което всъщност ни подразни, е, че тази жена, която очевидно има бебе и съответно е неестествено да има приоритети извън неговото обслужване, си позволява да се държи като нещо повече от набъбнали цици и яйчници – държи се като волеви гражданин, който търси правата си. Именно тази дързост ни побърка.

Stephan Yankov
Да ти откажат да правиш секс насред мола защо не се води дискриминация по пол? Хелзинкският комитет какво мисли по въпроса?
…В крайна сметка в секса няма нищо по-неприлично, отколкото в кърменето – обаче не е допустимо да се прави на обществено място. Защо това трябва да може?
…Не е нормално да си показват зърната на обществено място – дори и да е с цел кърмене. Ако наистина им се налага (т. е. не са успели да си направят планирането така, че да избегнат нуждата да кърмят навън), просто биха могли да го направят без да правят демонстрации. Хората дадохда достатъчно примери за това как става тая работа – избиране на по-усамотено място, ползване на шал… Изобщо, има ли желание, има и начин. Има ли мерак за демонстрация на права – ще има и негодувание и погнуса.

Поредната тумба защитнички на демонстративното публично кърмене ме изгониха временно от Нова ТВ. Впрочем, тази сутрин всички ТВ студиа са пълни с такива. Изтърпях Кристина Кръстева от в-к „Преса“, която беше в студиото с почти 5-годишния си син, когото била кърмила до преди 2 месеца (не трябваше ли да се отбиват тия бебета по някое време), но критичният момент дойде, когато Соня Колтуклиева обяви, че „днес е Благовещение и по този повод…“ – и когато в този миг се изправи, честно, реших, че ще си покаже гърдите пред камерата. :) За щастие се оказа, че е станала, за да поднесе цветя на водещите, но лошото чувство остана…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.